solis

srijeda, 15.04.2009.

17 GODINA SA NAMA!



Image and video hosting by TinyPic


ZAUVIJEK SA NAMA
ZAUVIJEK U NASIM SRCIMA
ZAUVIJEK U NASIM SJEĆANJIMA
- 06:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.04.2009.

SRETAN USKRS SVIMA

Image and video hosting by TinyPic
- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.04.2009.

Bio-Ne bio

Na evropskom trżištu proizvodi, koji nose štambilj 'Bio', su produkti čija proizvodnja je podvrgnuta veoma striktnim kontrolama, koje trebaju da osiguraju odsustvo pesticida i ostalih štetnih materija.

S obzirom da takvo voće i povrće nije imuno na napade parazita, żetve su mnogo manje, a sami proizvodi mnogo skuplji.
Austrijski stručni časopis "Konzument" redovno radi kontrole proizvoda na austrijskom trżištu, ne samo 'Bio'-proizvoda, nego svih proizvoda. U posljednjoj kontroli provjereno je 20 proizvoda u bečkim supermarketima, od kojih je bilo i 6 'Bio'-proizvoda. Mada su skoro svi (ne-'Bio') proizvodi pokazali određeni stepen kontaminacije pesticidima, nijedan proizvod nije prekoračio zakonske okvire, osim jednog 'Bio'-proizvoda. To je bila paprika iz Izraela, koja je, osim što je bila opterećena 7 puta većim količinama pesticida od zakonski dozvoljene, također bila i najskuplja- njena cijena je iznosila 18,28 € po kilogramu. Cijena iste vrste paprike, ali koja nije "otrovana" kao ova izraelska, je 5,79 € po kilogramu, a cijena paprike koja nije 'Bio' je iznosila između 1,78 € i 3,98 € po kilogramu.

Ostali 'Bio'-proizvodi su bili u potpunosti čisti od pesticida. 'Bio' paprika iz Italije je također bila čista.

Onaj ko je bojkotovao Izraelske proizvode zasigurno nije imao probleme sa davanjem mnogo novca za otrovanu papriku.

Izvor: Der Standard
- 15:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #
U New Yorku bojkot Motorole

Stanovnici New Yorka izašli su na ulice jučer u okviru kampanje bojkota svjetski poznate kompanije Motorola zbog podrške ove kompanije izraelskom apartheidu nad palestinskim narodom.

Želimo ukazati na neetično profitiranje Motorole kroz podršku izraelskom aparthejdu, izjavila je Lubna Ka'aabneh, glasnogovornica Njujorške kampanje za bojkot Izraela. Motorola izraelskoj vojsci dobavlja opremu (WASS sistem) i drugu opremu koju Izrael koristi koristi za kršenje ljudskih prava Palestinaca.

Motorolini sistemi za nadzor postavljaju se po izraelskim naseljima/kolonijama i aparthejdskom zidu koji je Izrael ilegalno izgradio na palestinskoj Zapadnoj obali. Ovo pokazuje da Izrael nema namjeru srušiti svoja ilegalna naselja i prestati s okupacijom palestinske zemlje, kaže Lubna.

Na protestima su se vidjeli slogani poput: “Motorola ubija djecu i majke”, “Motorola, ne možeš se kriti, podržavaš aparthejd“ i „Ne kupujte izraelske proizvode“.

Motorola također proizvodi osigurače za izradu kasetnih i drugih vrsta bombi koje koristi izraelska vojska. Upotrebu kasetnih bombi su osudile sve međunarodne organizacije za ljudska prava i zabranile mnoge zemlje, ali uprkos tome Izrael redovno koristi kasetne bombe posljednjih nekoliko godina. Izrael je ispalio više od milion kasetnih bombi na jugu Libana tokom napada 2006. godine i priznao je da je koristio bijeli fosfor tokom napada na Gazu.

Želimo informisati ljude o Motorolinim vezama s Izraelom i pokrenuti masovni bojkot ove kompanije kako bismo izvršili pritisak na njih da prestanu sarađivati s Izraelom, dodaje Lubna. Pozivamo na bojkot Motorole sve dok ne prestane profitirati od izraelskog aparthejda.

Demonstranti su se okupili ispred ureda Motorole u centru Brooklyna. Motorola je kompanija u oblasti softvera i telekomunikacija sa sjedištem u Illinoisu koja proizvodi bežićne telefone i opremu za bežićnu mrežnu infrastrukturu.

Kroz ovu kampanju, pridružujemo se sve većem broju ljudi širom svijeta koji se zalažu za jednakost i pravdu protiveći se izraelskom apartheidu, rekla je Ryvka Bar Zohar, članica NYCBI-a.

Kampanja u New Yorku dio je nacionalne kampanje „Prekinite vezu s Motorolom“ koju je inicirala Američka kampanja za prekid izraelske okupacije. Aktivisti u Bostonu su nedavno pozivali na bojkot Motorole, kao i univerzitetski studenti, koji su uspjeli podstaknuti na povlačenje investicije na Univerzitetu Hampshire.
- 14:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.