solis

petak, 15.05.2009.

'Beba rođena u Gazi'


Još jedno palestinsko dijete umrlo je, a dramatične scene njegovog umiranja snimila je i ekipa El-Džezire. Reporter El-Džezire, Tamer el Mešal, prikazao je još jednu tužnu priču koja je rezultat izraelske opsade Gaze.

Image and video hosting by TinyPic

Feras Asad el Mazlum, dijete staro dvije godine, bio je jedino dijete mladoga bračnog para Asada i Amal.

Beba Feras je rođena sa srčanom manom i morao je da provede više vremena u bolničkom krevetu nego u naručju svojih roditelja. Nikad se nije igrao niti je uživao u svom nedužnom životu kao druga djeca. Kao i mnogi drugi, Feras je dao svoj dragocjeni život zbog opsade. Bolnica i njena oprema nisu bili dovoljno sofisticirani da spase njegov život, niti su njegovi roditelji mogli da ga prebace u Egipat na dalje liječenje u neku bolju bolnicu. Međutim, bolnica je uspjela da kordinira i omogući mu prebacivanje u jednu izraelsku bolnicu.

S tom novom nadom otac je pretrpio toliko toga pokušavajući dobiti dozvolu za svoju ženu i sina da pređu preko granice, što je i uspio na kraju. Otac je panično pokušavao dobiti dokumenta potrebna da Feras putuje radi liječenja.

Na nesreću, kada je krenuo po svoje dijete s namjerom da krene prema gradu Eriz u Izraelu radi liječenja, telefonom su mu javili da njegov sin više nije među živima i da nema više potrebe da ga šalju bilo kuda. Radilo se o minutama ili sekundama koje su bile pitanje života i smrti za Ferasa. Ova beba se nije borila protiv Izraelaca, nikada nije pucala na njih, nije ispaljivala rakete na njih, njena jedina greška je bila ta što je bila „beba rođena u Gazi". Hiljade Palestinaca poput Ferasa su na listi čekanja ili „listi smrti". Izrael im uskraćuje njihovo osnovno ljudsko pravo - pravo liječenja i medicinskog tretmana. Njihova prava su priznata i garantirana Četvrtom ženevskom konvencijom i humanitarnim pravom. Međutim, Izrael još uvijek ne priznaje sva ta poglavlja koja se tiču humanosti.

Izvor: Pal Telegraph
- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.