nedjelja, 17.07.2016.

Srce poslije svega



Ostao mu je samo još jedan dan života.

Sve ono što mora napraviti, mora smjestiti u taj jedan dan. Puno premalo da bi se napravilo sve što bi se htjelo i puno previše da bi se odustalo i ne napravilo ništa.

Odlučio je da se neće opraštati ni od koga. Opraštanja mogu biti dramatična, a za dramljenje baš i nema vremena. Poruke koje je ostavio do tada morat će biti dovoljne. Ne može se u jednom danu promijeniti slika o sebi pred drugima. To je kao boksač, koji je izgubio sve runde na bodove i sada može pobijediti jedino ako nokautira protivnika. A tko je u stvari protivnik? Vrijeme? Smrt? Vjera?
Nema protivnika! Na kraju ostaje sam sa sobom, a slika koju je crtao ostat će tu još dugo poslije njega. Spremljena sa ostalim slikama i prekrivena prašinom ili izložena u najpoznatijem svjetskom muzeju, nije mu uopće važno. Neće biti ovdje da bi mu to bilo važno.

Sinulo mu je što treba učiniti. Misliti će na sve koje voli i tako će mu i posljednja misao biti ispunjena ljubavlju. Sjetiti će se svega lijepoga u životu, svakog detalja i svake sitnice koje su mu ubrzale srce i tako ga dovele do kraja njegovih otkucaja. To mu je ipak najvažnije. Kao kisik koji udišemo. Bez njega ne živimo, a sa njim umiremo. Nagradio se je najljepšim sjećanjima za kraj. Svi osmjesi, svi pogledi, svi dodiri, svi prekrasni mirisi proizašli iz bliskosti sada dolaze kao plaća i nagrada.
Sretan, zadovoljan i ispunjen stiže na cilj. S osmjehom na licu i uzdignutim rukama prolazi ciljnu crtu i nastavlja trčati počasni krug.
Nema publike da mu plješće, nema drugih trkača da mu čestitaju, nema nikoga da mu uruči nagradu. I nema što drugo nego da nastavi trčati.
Drugi je dan, a on i dalje trči. Slika je malo drugačija. Perspektiva je promijenjena. Barijera je pređena. Sa sobom je ponio samo sjećanja. I to kakva prekrasna sjećanja. Jedinstvena i samo njegova. Vrijedna kao suho zlato. Obilježja prošloga života skupljena kao vrhnje sa sira.
Um iznad materije. Srce koje je puno više od organa u tijelu.


19:15 | Komentari (6) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --