Škotski viski

srijeda, 20.04.2011.

Vrste viskija

Dobro se sjećam jedne reklame koja se pojavila pred dobrih dvadeset godina. U nekakav opskurni američki saloon ulazi lepi mladi dečec. Da je imao bradu bio bi idealan da pomogne Frodi i ekipi pri spašavanju svijeta, ono, faca. Vruće je, zvizdan, The Kauboj sav preplanuo sjeda za šank i pogleda oko sebe. Sumnjičavi zapušteni lokalci ispod oka gledaju dođoša i nastave cuclati svoj viski, jer, pobogu, pa na divljem smo zapadu. Kauboj pogleda odokativno zlog konobara i promrmlja “Jim Beam”. Konobar žvače duhan, pogleda ga i natoči te mu vesternovski gurne čašu duž šanka. Tip pomiriši viski, gucne, ubojito pogleda i ledenim glasom kaže – “This is not Jim Beam”. Prolije ga u sudoper pred nosom konobara i ode van. Kamera lovi ljuta lica prevarenih lokalaca i užasnutu facu konobara, a naš Kauboj piči dalje u potrazi za savršenstvom…

Teško je prepoznati savršen viski. Koliko ljudi, toliko ukusa… E zato neki ljudi istančanih osjetila rade to umjesto nas smrtnika. Bitno je da svatko od nas prepozna ono što mu se sviđa i još k tome uvjeri da će od tog proizvođača garantirati kvalitetu, konstantnost i konzistentnost. Odnosno, kao u gore navedenoj reklami – da uvijek možeš prepoznati svoju cugu. A kako je naša cuga škotski viski, red je i da ga predstavimo!
I škotski whisky, odnosno irski whiskey proizvode se fermentacijom žitarica, i sazrijevaju u hrastovim bačvama. Zavisno od upotrebljene žitarice, varira i vrsta viskija. U najčešće korištene spadaju ječam, raž, pšenica, zob i kukuruz. Osim prema žitaricama, viski se dijeli i prema alkoholonom sadržaju i kvaliteti. Prvi zapis o viskiju datira iz 1405. godine i to iz Irske. Dva načina pisanja riječi "Whiskey" ili "Whisky" proizilaze iz dva govorna područja engleskog jezika - Ujedinjenog Kraljevstva i sjevernoameričkog kontinenta. Ljubitelji viskija su ovim imenicama prisvojili regionalno značenje, pa su tako “Whisky” - Scotch, Blended Scotch i sorte iz Walesa i Engleske, dok se sa “Whiskey” označavaju Bourbon i Irish te sve druge vrste proizvedene izvan UK. Pretpostavlja se da su naziv Whiskey na američki kontinent donijeli irski doseljenici - i tamo ga i zadržali.

Škotski viski se destilira dvaput, a pojedini viskiji vrhunske kvalitete - čak i triput. Svaki viski koji nosi naziv “Scotch” mora biti destiliran u Škotkoj i čuvan u hrastovoj bačvi najmanje tri godine. Viski sazrijeva isključivo u bačvi, tako da se “starost” odnosi na vrijeme koje protekne od destilacije do flaširanja. Ako je viski napravljen od više vrsta različite starosti, na boci se naglašava starost najmlađeg od njih.

Vrste viskija

Malt je najstarija vrsta viskija i proizvodi se od ječma. Malt se može dobiti iz jedne (single malt) ili više destilerija (valted malt), pa joj okus ponajviše ovisi o regiji iz koje potječe. Svi single malt viskiji su proizvod prirodnog pretvaranja škroba iz ječma u šećer, fermentiranja šećera u alkohol te na kraju destilacije.

Grain je vrsta viskija koja se proizvodi od raznih vrsta žitarica od kojih je najvažniji kukuruz. Uglavnom se koristi kao sastojak pri proizvodnji blend viskija.

Blended se dobiva kombinacijom većeg broja različitih vrsta malt i grain viskija tako da je rezultat piće konzistentnog okusa. U osnovi svakog blend viskija nalazi se jedan ili dva malt viskija koji blendu daju osnovni ukus i izvjestan broj grain viskija koji piću daju karakter i smanjuju jačinu malt viskija. Blend može sadržavati preko pedeset različitih viskija. Što je više vrsta u blendu, to je viski bolji.

20.04.2011. u 12:23 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (2)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Dobro došli na blog Škotski viski – saznajte na jednom mjestu sve što ste oduvijek htjeli znati o najpopularnijem i najkvalitetnijem žestokom piću čovječanstva!

Linkovi