Šahovski klub Brda


Click here for Myspace Layouts

subota, 27.07.2013.

Breaking news: Sve dogovoreno za 15 minuta; Ivanov ne igra, HŠS i ŠK Brda izgladili nesporazume

Jedan telefonski razgovor na relaciji Bužančić - Leko bio je dovoljan da se prekinu sve nesuglasice između ŠK Brda i HŠS-a.
Bilo je proteklih dana i nelijepih događaja, ali sad je sve u redu i HŠS i ŠK Brda kreću u dugogodišnju zajedničku suradnju.
Detalji razgovora su poslovna tajna, ali jedan od glavnih zaključaka je da Borislav Ivanov neće igrati na ovogodišnjem Split Open-u.
Isto tako dogovoreno je da organizatori Split Open-a neće imati problema sa sucima turnira te ih nitko više neće zvati i prijetiti im.
Prema neslužbenim informacijama turnir će najvjerojatnije suditi tandem Drobne - Režek.
Predsjednik HŠS-a u razgovoru je upoznat i s financijskim teškoćama organizatora, kao i prijetnjama kojima su izloženi od pojedinih djelatnika Splitsko-dalmatinskog Županijskog Šahovskog Saveza.
Bez obzira na to, glavni je zaključak razgovora sveden u jednu rečenicu: Idemo dalje zajedno!......

- 22:29 - Komentari (11) - Isprintaj - #

HŠS mora odlučiti o Ivanovu

ŠK Brda poslao je novi upit HŠS-u vezi eventualnog nastupa Borislava Ivanova na ovogodišnjem Split Open-u. Naime, prvo je iz HŠS-a stigla preporuka da Ivanova ne pustimo na turnir, iako u obrazloženju preporuke jasno da za to nema formalno-pravnih razloga.
Zato smo prvo kvalitetno razmotrili preporuku HŠS-a, ali smo na kraju ipak odlučili pustiti igrača na turnir vodeći se onom "svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja". Osim toga, ako mu FIDE i ECU dopuštaju nastupe, tko smo mi da mu ih branimo.
Obzirom na današnji članak u jednim dnevnim novinama uputili smo danas novi upit HŠS-u u kojem tražimo da HŠS donese odluku o nastupu Borislava Ivanova. Kakva god ona bila, ŠK Brda će je poštovati.
Poanta je u tome da nije posao organizatora da zabranjuje nastupe igračima zbog sumnji ili preporuka. Ako vodstvo Saveza smatra da Ivanovu treba zabraniti nastup, neka donese takvu odluku i ŠK Brda će je kao organizator poštovati.

I za kraj jedna "sitnica". Svih ovih dana nitko iz HŠS-a nije našao za shodno da nazove nekoga iz organizacije Split Open-a pa da popričamo o "slučaju Ivanov"
Stvarno nije lijepo da djelatnici HŠS-a umjesto toga nazivaju suce i prijete im ako slučajno prihvate ponudu za suđenje ovogodišnjeg Split Open-a.
U svakom slučaju, organizatori su uvijek za konstruktivan razgovor, pa evo i brojeva mobitela:

Mateo Ivić 091/6400-589
Tihomir Bužančić 098/264-190

- 15:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.07.2013.

Dva tjedna do Split Open-a: 150 prijavljenih, 11 velemajstora, 15"intera" i ...Borislav Ivanov!


Petnaest je dana do početka trećeg Split Open-a. Realno je očekivati da broj igrača neće premašiti 200 kao lani, ali će zato turnir biti jači nego ikada.
Do sada je prijavljeno točno 150 igrača od čega 76 stranaca iz 20 zemalja. Tu je 11 GM-ova i 2 ženska GM-a,15 IM-ova i 3 ženska IM-a, itd...
Igrat će i kontroverzni bugarski FM Borislav Ivanov.
Za njegov nastup zatražili smo mišljenje HŠS-a. Dobili smo preporuku da ga ne pustimo na turnir zbog sumnji na varanje, ali smo nakon nekoliko "neprospavanih noći" ipak odlučili drukčije jer mu ipak nikad ništa nije dokazano(još).
Tako će Ivanovljeve partije zasigurno biti najgledanije na ovogodišnjem Split Open-u, a pratit će ih i cijeli šahovski svijet jer će najmanje 12 prvih tabli biti prenošeno uživo.
Turnir je i kvalifikacijski za zatvoreno prvenstvo RH, pa i ovim putem pozivamo domaće igrače koji se još premišljaju da se prijave.
Kome je hotel preskup, neka se javi na službeni mail turnira pa će mu organizatori ponuditi jejftiniji smještaj u apartmanima.

- 23:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 21.07.2013.

Gens una sumus za Vesnu Rožić


Slovenska šahistica Vesna Rožić oboljela je od teške bolesti i ŠK Brda uključit će se u akciju prikupljanj sredstava za njeno liječenje u Njemačkoj.

Cijelu priču prenosimo s portala :http://www.crochess.bloger.index.hr/post/vesni-rozic-treba-pomoc/22570427.aspx

Vesna Rožić, 27 godina, igrala je za svoju zemlju šest puta na Mitropa kupu, četiri evropska šampionata i četiri šahovske olimpijade. Ona je druga po snazi među slovenačkim šahistkinjama, odmah iza Anne Muzychuk koja je četvrta na svijetu. Sada je u vrlo teškom stanju zbogmetastaziranog kancera peritoneuma. Vesna je odlučna da se bori protiv bolesti. Za ovo joj je potrebna naša pomoć.

Prenosimo pismo Vesninog oca:

Poštovani,
obraćam vam se sa molbom za donaciju za liječenje raka moje 26-godišnje ćerke Vesne Rožič. Vesna je apsolvent na medicinskom fakultetu i stalni član slovenačke šahovske reprezentacije. U maju ove godine ona se teško razboljela. Ljekari su dijagnostifikovali metastazirani karcinom peritoneuma. Budući da je Vesna borac po prirodi, ona je odlučila da se svi zajedno borimo protiv raka.

Vesnino liječenje je počelo u Sloveniji, gdje je već primila dva ciklusa sistemske hemoterapije. Ovo nije dovoljno da se izliječi od te bolesti. Kontaktirali smo Medias Klinikum Gmbh, Burghausen, Njemačka, gdje će Vesna dobiti dalji tretman. Ljekari procjenjuju da će joj biti potrebno najmanje tri tretmana lokalne hemoterapije. Svaki ciklus košta između 15.000 i 20.000 evra. Troškovi liječenja su jako visoki. Mi smo u stanju da platimo prvi ciklus lokalne hemoterapije u Njemačkoj, ali se obraćamo vama da zamolimo da nam pomognete da prikupimo donacije da platimo preostale troškove Vesninog liječenja.

Možda ja nisam rekao sve što sam u ovom trenutku želio, ali moja nevolja i teškoće naše familije sutoliko velike da ne mogu da uradim ništa bolje.

S poštovanjem
Adrijan Rožić


Pozivamo ovim putem sve splitske i hrvatske šahiste i šahovske klubove da pomognu slovenskoj šahistkinji u borbi protiv opake bolesti, a ŠK Brda u ponedjeljak će uplatiti 1.500 kuna u svrhu njenog oporavka.

Donacije treba uputiti na Regionalnu asocijaciju Crvenog krsta Maribor, IBAN: SI56 0451 5000 0397 432, Ref: 50751, svrha: Vesna Rožič. Sva primljena sredstva će biti rezervisana isključivo za plaćanje troškova za Vesnino liječenje u Njemačkoj.




- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.07.2013.

Predsjednik Bužančić naređuje komentatorima: Prestanite se šaliti na račun gospodina Ivice Brkića!

Tihomir Bužančić, predsjednik ŠK Brda, predsjednik Organizacijskog odbora Split Open-a, bivši predsjednik Županijskog saveza splitsko-dalmatinske županije i bivši kandidat za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza, naredio je komentatorima na našem blogu da se prestanu šaliti na račun Ivice Brkića.
Naime, nakon odluke HŠS-a o nepomaganju ovogodišnjeg Split Open-a, posljednjih je dana krenula prava lavina šaljivih, a ponegdje i uvredljivih komentara na račun gospodina Ivice Brkića koji bi u HŠS-u trebao predstavljati interese dalmatinskih klubova. Krenule su i glasine da je upravo on opstruirao pomoć organizatorima Split Open-a. Ipak, nakon par dana čuli smo i drukčije glasine, da se baš gospodin Brkić "rukama i nogama" borio da Splićani dobiju najmanje 5 tisuća kuna. Ali eto, nije prošlo...
Postojale su i glasine da je gospodin Brkić prijetio organizatorima Split Open-a, ali i one su kasnije demantirane. Evo i naredbe predsjednika Bužančića u pisanom obliku:
"Naređujem svi članovima ŠK Brda, ali i prijateljima kluba da u svojim komentarima na našem ultra popularnom blogu prestanu zbijati šale na račun gospodina Ivice Brkića. Oni koji tako nastave bit će najstrože sankcionirani, a vjerujte da uprava kluba ima načina da uđe u trag komentatorima. Ukoliko se takvi ogluše o ovu uredbu bit će predani u ruke klupskoj disciplinskoj komisiji.
U potpisu:
Tihomir Bužančić

- 16:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.07.2013.

Nastup Ivanova upitan

Šahovski klub Brda zatražio je službeno očitovanje HŠS-a u vezi eventualng nastupa Borislava Ivanova na Split Open-u.
Naime, Ivanov je navadno suspendiran od strane Bugarskog šahovskog saveza.
Nakon očitovanja iz HŠS-a organizatori će odlučiti o njegovom nastupu na Split Open-u....


Inače, još se ne stišavaju strasti oko odluke HŠS-a o odluci da se financijski ne podrži Split Open.
Ali što je tu je, turnir će ostati kvalifikacijski jer bi bilo kakva drukčija odluka išla na štetu već prijavljenih igrača.
A i Brđani su osim po agresivnosti poznati i po brzom praštanju, iako ne baš svima...

- 13:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.07.2013.

Stiglo "objašnjenje" iz Saveza, na Split Open prijavio se Ivanov!

Eto stiglo nam je i pisano priopćenje HŠS-a u vezi odbijanja financijske pomoći za organizaciju ovogodišnjeg Split Open-a.
Radi transparentnosti prenosimo ga u izvornom obliku:

Poštovani,

Upravni odbor Hrvatskog šahovskog saveza razmatrao je vašu zamolbu za donacijom za "Open Split 2013".

Odlukom Upravnog odbora od 26.02.2009. Hrvatski šahovski savrez pomaže turnire koji su kvalifikacijskog karaktera za pojedinačno prvenstvo države u iznosu od 5.000 kuna, kao pomoć organizatoru za troškove pansiona hrvatskim velemajstorima - reprezentativcima, kako bi turnir dobio na jačini.

S obzirom da smo primili informaciju kako ŠK Brda kao organizator turnira ne osigurava besplatan smještaj niti jednom hrvatskom reprezentativcu, Upravni odbor nije mogao udovoljiti vašoj zamolbi.

Rekviziti za praćenje partija u živo na internetu bit će posuđeni besplatno.

Srdačan pozdrav,

Ervin Sindik
Glavni tajnik HŠS


Naizgled je sve jasno pa je nejasno zašto se mi iz ŠK Brda uopće žalimo. Ne dajemo uvjete, nećemo dobit ništa i gotovo! Ali nije baš tako, idemo redom:
Navodna odluka Upravnog odbora HŠS-a iz veljače 2009. prvi je put eto danas ugledala svjetlo dana. Koliko je općepoznato, ta odluka "na papiru" ne postoji, a kamoli u digitalnom izdanju ili na internetu. Isto tako, nisu donacije HŠS-a počele 2009. godine, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko se i kome dijelilo prije toga i po kojim kriterijima.
Dalje, u gore navedenoj odbijenici ne vidi se koliko bi to trebalo uvjeta podijeliti velemajstorima pa da se dobije "strašnih" 5.000 kuna. Je li dosta jednom, pa da se predomislimo dok je "na vrime", ili treba još, trojici, petorici, osmorici? Gdje uopće piše koliko uvjeta treba podijeliti?

Nejasno je i zašto je organizator Split Opena (ŠK Brda) tek sad obaviješten da treba dijeliti uvjete velemajstorima. Naime, HŠS je Split Openu dodijelio status kvalifikacijskog turnira prije nekoliko mjeseci. Tada je rečeno da organizator može računati na najmanje 5.000 kuna pomoći, a nitko ni jednom rječju nije spominjao da se moraju dijeliti uvjeti. Naime, i u HŠS-u znaju da Split Open funkcionira samo zbog velikog broja igrača(uglavnom stranaca). Da ne bi bilo pitanja tko je to rekao, to su u izravnim razgovorima Tihomiru Bužančiću i Mateu Iviću rekli u dva navrata i Ivica Brkić i Ervin Sindik.?
Ali eto, Upravni odbor se predomislio, a zašto čitajte sutra u ekskluzivnom izvještaju sa sjednice UO.

I da sve ne prođe u tmurnim tonovima, za kraj dvije dobre vijesti:
Prva je da će i ovogodišnji Split Open, iako bez potpore HŠS-a funkcionirati besprijekorno kao i prošlih godina, a druga je da se danas na turnir prijavio, glavom i bradom, Borislav Ivanov!!!
Više nije autsajder, ima ELO 2324 i vidjet ćemo hoće li se u Splitu kao i u Zadru uspješno nositi s našom elitom.













- 17:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Sramotna odluka Hrvatskog šahovskog saveza: Za Split Open ni kune!!!

Jutros je stigla senzacionalna/sramotna vijest sa jučerašnje sjednice Upravnog odbora HŠS-a u Zagrebu.
Naime, donesena je odluka da se organizatorima(ŠK Brda) ovogodišnjeg "Split Open-a" ne pomogne niti s jednom kunom.
Samo da podsjetimo, ni prethodnih godina HŠS nije novčano pomagao splitski turnir pa zapravo nismo ni očekivali čuda.
Ali ove godine "Split Open" je kvalifikacijski turnir pa je bilo realno očekivati bar minimum financijske pomoći.
Ipak, na sjednici UO-a odlučeno je drukčije, i to, pazite ovo, jednoglasno!!!
A još je poraznija činjenica da je sjednicom predsjedao dopredsjednik HŠS-a Ivica Brkić, inače iz Splitsko-dalmatinske županije.
Netko bi očekivao da će barem on glasati za pomoć "svojim" Splićanima, ili da će se bar radi "šminke" obznaniti da je jedan glas ipak bio "ZA". Ali ne, odluka je donesena jednoglasno.
Uz to, odluka nije objavljena ni na internetskim stranicama HŠS-a, iako su objavljene sve druge odluke sa jučerašnje sjednice.
U telefonskom razgovoru s tajnikom HŠS-a Ervinom Sindikom doznali smo i zašto je donesena takva odluka:
- Savez je uvijek pomagao kvalifikacijskim turnirima, a posljednjih godina zbog krize najčešće samo s pet tisuća kuna.
Ali organizatori bi uvijek ponudili nekoliko "uvjeta" velemajstorima, a Split Open ih ne nudi, rekao nam je Sindik.
Tajnik HŠS-a rekao nam je još i da je takva odluku donio neki "stari" Upravni odbor. Nije nam znao reći koji i kada, kao ni postoji li igdje na papiru ili internetu takva odluka. Nije nam u početku znao ni reći koliko treba dati uvjeta da bi se dobila minimalna pomoć, a na kraju je ipak dodao da bi trebalo "besplatno" smjestiti najmanje četiri velemajstora:
- Ali četiri jednokrevetne sobe s punim pansionom stoje najmanje 15 tisuća kuna, ponudili smo mu argument.
- Ovisi o cijenama smještaja,odgovorio nam je tajnik.
Nakon ovoga svaki dalji pokušaj uvjeravanja stvarno ne bi imao smisla.
Inače, bit ćemo pošteni i reći da HŠS svake godine za Split Open uredno osigurava elektronske table i satove za internetsko praćenje partija na čemu smo im zahvalni.
I sad malo objašnjenje zašto na Split Openu nikad nema uvjeta za velemajstore.
Naime, Split Open ima potpuno drukčiji način financiranja od svih ostalh velikih turnira u Hrvatskoj. Primjerice, poznato je da turniri u Zadru, a pogotovu u Zagrebu, imaju izdašnu financijsku pomoć jedinica lokalne samouprave, za razliku od splitskog turnira koji s dobivenim sredstvima ne može isplatiti ni trećinu nagradnog fonda, a da ne govorimo o troškovima suđenja itd.
Eto zato nema uvjeta, niti će ih biti dok se takva situacija ne promijeni. Ili kako sam napisao jednom velemajstoru: Kad bi bilo uvjeta ne bi bilo turnira.
Inače, ove godine odbili smo nažalost 70-ak velemajstora iz cijelog svijeta sa zahtjevima za uvjete.

Nakon ove jednoglasne odluke u kojoj je sudjelovao i "naš" čovjek, iz našeg kraja, uprava ŠK Brda održat će u najkraćem roku sastanak i odlučiti hoće li ovogodišnji Split Open biti "kvalifikacijski" ili ćemo taj prefiks velikodušno "vratiti" HŠS-u.


SUTRA EKSKLUZIVNO: DETALJI SA SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA HŠS-A!







- 10:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.07.2013.

Mjesec dana do Split Opena: 130 prijavljenih

Točno je mjesec dana do početka Split Opena. Prijavljeno je 130 igrača, od čega 67 domaćih i 63 strana natjecatelja iz 19 zemalja.
Prijavljeno je 45 igrača s titulama, od čega čak 9 velemajstora.




- 10:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #