sirnica, pinca ili biskupski kolač

16.03.2016.


Pinca je kolač koji se s jajima nosi na blagoslov u crkvu za Uskrs
i služi na obiteljskom ručku

za pripremu stavim uvijek
dvostruku količinu


2 kg namjenskog brašna (dizana tijesta)
20 jaja
36 dag maslaca
48 dag šećera
4 dl mlijeka
16 dag svježega kvasca
6 žlica ruma
4 vanili šećera
sok dvije naranče
vrećica Kotany naračine kore
malo soli
i dvije žlice ružine vodice





četiri jaja i 16 žumanjaka pomiješaju se sa šećerom
vanili šećerom, rumom, ružinom vodicom,
sokom naranči i korom naranče
smjesa se stavi u brašno kojemu se dodaju sol i kvasac
otopljen u mlijeku
to se sve dobro mijesi 20 minuta
dok tijesto ne omekša i ne jave se mjehurići
tijesto se pokrije i ostavi dizati u zagrijanoj prostoriji
najmanje dva sata
dobro ga je još jednom premijesiti i pustiti da se diže
takvo tijesto se formira u sirnice (oblik nalik siru)
koje se prekrite ponovo dižuna plehu
kad se dignu premažu se žutanjkom otopljenim
u malo vode
na vrhu svakoga komada napravi se unakrsni rez
i peku se 40-45 minuta na 180 stupnjeva





Dobar tek!

<< Arhiva >>