Fanzin Široka-Lištica

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
prvi i jedini širokobriješki fanzin, izlazi u sklopu west herzegowina festa (www.whfest.com) i kad se nakupi dovoljno materijala. Objavljivati ćemo informacije o kulturno-umjetničkim događanjima na području Širokog Brijega i Hercegovine, te podupirati mlade neafirmirane kreativce.

Širokobriješki Web
Siroki.com
Sirokibrig.com
Siroki.info
Whfest.com
Danifilma.com

Kontakt
E-mail: siroka-listica@net.hr

Blog mi bejbi
Dnevnik ulice
Odium
ERO
Enigma objekta

27.03.2006., ponedjeljak

S WHF-om na kavi u Booksi

Šta je Booksa? Booksa je popularna caffe-klub-knjižara u Zagrebu. U Martićevoj. Odmah iza spomenika našem fra Grgi... Šta je WHF? West Herzegovina Fest, festival amaterskog stvaralaštva pokrenut u Hercegovini od strane nekoliko širokobriških entuzijasta koji promovira i potiče mlade Hercegovce na razne oblike umjetničkog amaterskog izražavanja, od filma preko poezije, proze i glazbe do grafiti kulture jednom rječju dašak urbane Zapadne Hercegovine.

Što ovo pišem? E pa zato da malo skrenem pozornost na to da netko tu među nama radi jednu jako pozitivnu stvar. 23.03-eg u centru Zagreba u Booksi purgerima je predstavljena i ta "drugačija" Hercegovina i to ne samo u Booksi nego i u sklopu RAF-a. Tako su Zagrepčani imali prilike vidjeti da nismo svi Ljubo Ćesić Rojs, Jozo Marić ili Miro Kraljević.

Prikazano je nekoliko najboljih filmova sa prošlogodišnjih festivala . Padali su aplauzi , razbijen je još malo jedan stereotip o Hercegovcima. I to opet zahvaljujući nekolicini pojedinaca.

Nekako je simbolika i u tome što se baš sve zbilo u Martićevoj, pored Grge. I on je bio drugačiji i odskakao je od prosjeka. Čulo se za njega od Beča do Istanbula ali živio je u teže vrijeme kada su vijuge u narodu bolje fercerale pa je na svoju sreću u svoje vrijeme bio shvaćen i cijenjen i u toj svojoj provinciji. Danas je neko čudno vrijeme. Samo su budale shvaćene. Ostali se mogu slikat...

Jer ista ta grupa ljudi svake godine ne nalazi razumijevanje kod općinskih i županijskih vlasti po pitanjima potpore. Svaki puta kad se stvar ide organizirati sve spašavaju sponzori. Vlasti za to nemaju sluha jer nije fešta od naroda, ne vrte se janjci i nema gange. "Hip-hopaju i deru se tamo neki krelci i kosalji i to nitko ne razumi, čemu to ?" Kao da ta djeca nisu naša jer nisu zbrijana na ćelavo, ne govore poštapalicu "Prčin ti Isssa" i ne bacaju laktove kroz prozor. Dapače, mogu biti sretni ako ih zbog dugih kosa ne proglase narkomanima. Toliko o našoj kršćanskoj toleranciji i dalekovidnosti.

I tako to ide u nedogled. Seljaci i mafijaši od politike Fabusovo kolo vode a oni koji imaju zeru putra u glavi pokušavaju na periferiji spasiti stvar. Dok rigidni izdanci hercegovačkog, što političkog što podzemnog mainstreama, blate po 'Rvackoj ime Hercegovine svakim svojim ispljuvkom, svakim pokretom i rječju , rasipajući po njoj naš hercegovački kapital periferni junaci uspijevaju ga donekle popraviti. I to sa polušupljim džepovima...

U Hercegovini ispraćeni neshvaćenim pogledima, u metropoli ispraćeni pljeskom.

Bog i Hrvati! Imamo Jozu Marića! (www.poskok.info)
- 13:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.03.2006., petak

Predstavljanje Ćavarovo Brdo Picturesa Na RAF-u

U ponedjeljak, 20.03.2006.

CZK Trešnjevka u Zagrebu
* 19:00 h – SVEČANO OTVORENJE RAF-a

Najprije ćemo biti predstavljeni u okviru najboljih fimova s prošlogodišnjeg RAF-a gdje smo kao jedini autori prošli sa dva filma u uži izbor od 22.
KONZERVA I OTVARAČ; Tomislav Ćavar, Nikica Klobučar / Ćavarovo brdo, Široki Brijeg, BIH / trajanje_02' 04''
BOLAN; Tomislav Ćavar, Nikica Klobučar / Ćavarovo brdo, Široki Brijeg, BIH / trajanje_01' 33''



U službenomprogramu RAF-a nastupamo sa

MAMA HVALA TI ZA RUČAK, tomislav ćavar, široki brijeg/bih, 2'32''


U srijedu 22.3. predstavljamo se u sklopu West Herzegovina Festa sa sljedećim filmovima

NO GMO tomislav ćavar, široki brijeg, 2003, 3'39''
ENTER (pobjednik na whf no.3.) tomislav ćavar i nikica klobučar, široki brijeg, 2005, 3'22''
OTVARAČ I KONZERVA tomislav ćavar, nikica klobučar, široki brijeg, 2005, 2'04''








- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.03.2006., srijeda

Izložba ZVONIMIRA PERKE u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu










Zvoimir Perko, slikar ljudske topline i najdubljih, skrivenih kutaka ljudske duše. Vođen umjetničkim nagonom, slika što želi, ne podilazi zakonima tržišta, niti trendovima. Idealist, umjetnik u duši, umjetnik po zanimanju, umjetnik po načinu života, i zato se njegova umjetnost bez ikakve sumnje može nazvati iskrenom umjetnošću. Likovi su mu vanvremenski, nalaze se u novom svijetu, kreiranom i smišljenom samo za njih. Potpuno mirni, sjetni, odmjerenih pokreta, stavljeni u uski izrez, izvučeni u prvi plan, neposredno komuniciraju s promatračem. Sigurnom impostacijom likova, gauginovski snažnom konturom, Perko postiže punu uvjerljivost i prisutnost likova. Djevojke, monumentalne, kao klesane iz teškog hercegovačkog kamena, teških ruku, ali sposobne samo za nježne i suptilne dodire, ne mogu i ne žele nauditi svojim teškim rukama. I kad ih slika hladnim bojama iz njih izvire toplina i tiha dobrota. Sve je odmjereno, nenametljivo, ali upravo ta suzdržana ljupkost, začinjena monumentalnošću likova, nameće se snagom emocije koju Perko kanalizira u duše svojih likova, i daje djelu pečat nepatvorene umjetničke ekstaze.
- 21:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>