Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sirokalistica

Marketing

S WHF-om na kavi u Booksi

Šta je Booksa? Booksa je popularna caffe-klub-knjižara u Zagrebu. U Martićevoj. Odmah iza spomenika našem fra Grgi... Šta je WHF? West Herzegovina Fest, festival amaterskog stvaralaštva pokrenut u Hercegovini od strane nekoliko širokobriških entuzijasta koji promovira i potiče mlade Hercegovce na razne oblike umjetničkog amaterskog izražavanja, od filma preko poezije, proze i glazbe do grafiti kulture jednom rječju dašak urbane Zapadne Hercegovine.

Što ovo pišem? E pa zato da malo skrenem pozornost na to da netko tu među nama radi jednu jako pozitivnu stvar. 23.03-eg u centru Zagreba u Booksi purgerima je predstavljena i ta "drugačija" Hercegovina i to ne samo u Booksi nego i u sklopu RAF-a. Tako su Zagrepčani imali prilike vidjeti da nismo svi Ljubo Ćesić Rojs, Jozo Marić ili Miro Kraljević.

Prikazano je nekoliko najboljih filmova sa prošlogodišnjih festivala . Padali su aplauzi , razbijen je još malo jedan stereotip o Hercegovcima. I to opet zahvaljujući nekolicini pojedinaca.

Nekako je simbolika i u tome što se baš sve zbilo u Martićevoj, pored Grge. I on je bio drugačiji i odskakao je od prosjeka. Čulo se za njega od Beča do Istanbula ali živio je u teže vrijeme kada su vijuge u narodu bolje fercerale pa je na svoju sreću u svoje vrijeme bio shvaćen i cijenjen i u toj svojoj provinciji. Danas je neko čudno vrijeme. Samo su budale shvaćene. Ostali se mogu slikat...

Jer ista ta grupa ljudi svake godine ne nalazi razumijevanje kod općinskih i županijskih vlasti po pitanjima potpore. Svaki puta kad se stvar ide organizirati sve spašavaju sponzori. Vlasti za to nemaju sluha jer nije fešta od naroda, ne vrte se janjci i nema gange. "Hip-hopaju i deru se tamo neki krelci i kosalji i to nitko ne razumi, čemu to ?" Kao da ta djeca nisu naša jer nisu zbrijana na ćelavo, ne govore poštapalicu "Prčin ti Isssa" i ne bacaju laktove kroz prozor. Dapače, mogu biti sretni ako ih zbog dugih kosa ne proglase narkomanima. Toliko o našoj kršćanskoj toleranciji i dalekovidnosti.

I tako to ide u nedogled. Seljaci i mafijaši od politike Fabusovo kolo vode a oni koji imaju zeru putra u glavi pokušavaju na periferiji spasiti stvar. Dok rigidni izdanci hercegovačkog, što političkog što podzemnog mainstreama, blate po 'Rvackoj ime Hercegovine svakim svojim ispljuvkom, svakim pokretom i rječju , rasipajući po njoj naš hercegovački kapital periferni junaci uspijevaju ga donekle popraviti. I to sa polušupljim džepovima...

U Hercegovini ispraćeni neshvaćenim pogledima, u metropoli ispraćeni pljeskom.

Bog i Hrvati! Imamo Jozu Marića! (www.poskok.info)

Post je objavljen 27.03.2006. u 13:08 sati.