Sindikalna organizacija Zdravstvenog centra Kruševac

četvrtak, 19.05.2005.

Dopis Generalnom direktoru u vezi zaštite sindikalnih predstavnika

Generalnom direktoru ZC Kruševac,
prim. dr V. Kuliću, hirurgu



Poštovani,

Želeći da predupredim eventualne sukobe nastale zbog nesporazuma i nepoznavanja Zakona koristim priliku da Vas na isti podsetim.

Na žalost, više puta je postavljeno pitanje (od strane direktora OJ „Opšta bolnica“ i Vas lično) o odsustvovanju sindikalnih predstavnika sa posla (zbog vršenja sindikalnih aktivnosti), sa posebnim akcentom na potrebu obaveštavanja nadredjenih o tim odlascima. Da ste se sa pomenutim dilemama obratili meni, ja bih Vam ih odmah rešio, ali smatram da ni sada nije kasno.

Naime, u vezi ovog pitanja Zakon o radu je eksplicitan i sasvim jasan! U članovima 206. do 220. odredjeno i postupno govori o načelima sindikalnog organizovanja u zdravstvenim ustanovama. Ako, zbog ličnog osećaja za pravedno i sindikalnu solidarnost, nisam prihvatio privilegiju za Sindikat na čijem sam čelu (u smislu člana 210.), budite sigurni da neću dozvoliti ni kršenje prava iz člana 211., stav 2. tačka 1. po kome imam pravo na 40 plaćenih časova + 5 (za još dodatnih 500 članova) mesečno za obavljanje sindikalnih poslova. To zakonsko pravo potvrdjeno je i u Opštem (član 50.) i u Posebnom kolektivnom ugovoru (član 57.)! Sva tri akta (kopije pomenutih članova) Vam u prilogu dostavljam. Pored ovog, postoji i rešenje dr Slobodana Milojevića, tadašnjeg generalnog direktora, o trećini !!! plaćenog radnog vremena na koje sam tada, shodno Zakonu i broju članova, imao pravo.

Kako možete, pažljivim čitanjem, utvrditi nigde, ni u jednom članu se ne precizira kome se treba javiti u vezi tog odsustvovanja, te se da zaključiti da je o odsustvu potrebno obavestiti načelnika službe ili odeljenja, dovoljno vremena unapred da se ne bi remetio proces rada. To sam svih ovih godina i činio (bez zloupotreba) i ni sa kim nije bilo problema – ni sa prethodnim Generalnim i direktorima Bolnice, ni sa načelnicima. Danas tražite da bude drugačije.

Ne želeći da ulazim u nepotreban sukob sa Vama i na pitajući se nije li želja za ličnom kontrolom sindikalnog predsednika samo izraz nepoverenja u načelnika službe ili direktora Bolnice kome sam se prilikom poslednjeg odsustvovanja javio, molim Vas, da mi u pismenoj formi, napišete kome želite da prijavim svoje odsustvovanje (jedno ili višednevno, za odsustvovanja za sastanke u toku dana javljaću se i dalje načelniku) – Vama ili direktoru Bolnice. Takodje Vas molim da mi dostavite kopije javljanja drugih predsednika sindikalnih organizacija u Centru, zbog unifikovanja obraćanja u vezi odsustva.

Na kraju, smatrajući da Vas neskriveno favorizovanje sindikata kome pripadate i neshvatljivi animozitet prema meni lično, prilično diskvalifikuje za funkciju koju obavljate, uzimam slobodu da Vas, za svaki slučaj, upozorim i na član 188. Zakona o radu, stav 1. tačka 2.

U želji da sve moguće probleme rešavamo na vreme (čekaju nas: potpisivanje Pojedinačnog kolektivnog ugovora, problem odvajanja pratećih službi, problem „viška“ radnika), stojim Vam na raspolaganju za razgovor na mestu i u vreme koje Vi izaberete. Sve ostalo (Sud, „prepucavanje“ preko medija, lični sukobi) ne bi donelo nikakvih koristi. Voleo bih da verujete da plašljivost nije moja karakterna crta ( ne bih počinjao sindikalnu aktivnost da je tako, jer „ko se vrabaca plaši, taj proso ne seje“) i da Vam se obraćam, ne iz straha, već iz želje za saradnjom u okviru Zakona,

Iskreno,


Ivan Simović, predsednik
sindikalne organizacije ZC Kruševac
Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Koliko je sati?
Da li Kruševac zna koliko je sati
*
*
*
Zašto Kruševljani ruže lice svoga grada?
(Pitanja u slikama)



Da li je Mirko Tomic (poginuo u 34. boreći se za pravedniji svet) bio homic?
Da li je Mirko Tomic zaista bio homic

Da li su jakuze bili srpski junaci iz I svetskog rata kojima je podignut spomenik?
Da li su jakuze bili spski junaci

Nosi li žena (simbol svih srpskih majki u zbegovima) na spomeniku "vinjak" ili "mentol" dečake? Šta je ona pila u časovima dokolice?
Pije li žena na spomeniku vinjak

Da li gradska česma treba da bude oglasna tabla?
Česma

Da li je riba sladja iz "nadjubrene" reke? (Slikao Veljko Simović)
Rasina

*
*
*
Grafiti našeg grada (iliti, morate li baš po zidovima?)

Skroman zahtev, ali zašto na bolničkom zidu?
Image hosted by TinyPic.com


[I]Voleti Jelenu je OK, ali, ko će da kreči zgradu?

Image hosted by TinyPic.com


Verujem da jesi, ali, zašto ne pišeš na zidu svoje štale?
Image hosted by TinyPic.com

Zemlja Srbija XXI vek
Image hosted by TinyPic.com


*
*
*
Posetite sajtove
*
*
*
Kruševac - zvanični sajt

Kruševac portal

Galerija slika o Kruševcu na kruševačkom portalu

Zvanični sajt Zdravstvenog centra Kruševac
*
*
*
Vesti B 92

Sve vesti na jednom mestu

Kakav ste karakter? Zabavite se!

Vicevi

Poslednje reči
*
*
*
Sajt Vlade Srbije

Sajt Ministarstva zdravlja Srbije
*
*
*