Sindikalna organizacija Zdravstvenog centra Kruševac

nedjelja, 10.04.2005.

Ženska mreža

Dr Daniela Matić, fizijatar
"Ženska mreža " Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti




I evo konačno je počela sa radom "Ženska mreža ".
Za neupućene to je organizacija koja se bavi zaštitom i unapredjenjem položaja žena u našoj zemlji u uslovima tranzicije, a osnovana je pri: sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, javnim komunalnim službama i državnim organima. Objektivno stanje nepoznavanja sopstvenih prava, uslovilo je izradu projekta edukacije žena po važećim medjunarodnim konvencijama. Informisanjem žena kroz: sastanke, seminare, biltene, internet, propagandni materijal, želimo da postignemo promenu načina razmišljanja žena o samim sebi kao i okoline o njima.
S obzirom na raznorodne sindikate pod čijim okriljem funkcioniše ova organizacija, jasno je da u javnim komunalnim službama i državnim organima ona ima bitno mesto i praktičnu primenu. Pošto u zdravstvenim ustanovama dominantni broj zaposlenih čine žene, onda je i delovanje "Ženske mreže " znatno olakšano.
Žena se mora, kroz razne zakone i normativne akte, pre svega sagledati kroz njenu reproduktivnu funkciju i fizičku konstituciju, čime se ove okolnosti, objektivne prirode, moraju uvažiti i sagledati po zakonu.
Vrlo često mi postavljaju pitanje u vezi "Ženske mreže " tipa: "Od koga i od čega se brane žene?" Pa sigurno od poslodavaca, ali je novim zakonom o radu predvidjen opšti režim zaštite i od budućih poslodavaca.
Izdvojila sam najinteresantnije tumačenja Zakona o radu, predavača seminara Dr Živka Kulića, koja se tiču žena .
Pre svega to je zabrana diskriminacije u odnosu na pol, porodične obaveze i trudnoću i to u sledećim segmentima: u zasnivanju radnog odnosa, u obrazovanju i stručnom osposobljavanju u toku rada, u otkazu ugovora u radu i u napredovanju u karijeri ( Čl. 18, 19, 20 Zakona o radu). Poslodavac nema pravo od zaposlenih kao i od kandidata za prijem u radni odnos traži podatke o porodičnim prilikama, bračnom statusu, kao i planiranju porodice. Svako nepoštovanje ovih odredbi, smatra se krivičnim delom.
Nove odredbe Zakona o radu takodje štite trudnice i poprodilje u smislu da: ne mogu dobiti otkaz u toku porodiljskog in trudničkog bolovanja, sem ako je radni odnos zasnovan na odredjeno vreme i ako je u tom roku istekao.
Takodje interesantan za žene, i ako je univerzalnog karaktera, je Čl. 21 Zakona o radu koji se tiče uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja. Uznemiravanje i seksualno uznemiravanje predstavlja svako neželjeno ponašanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva lica koje traži posao ili je zaposleno i stvara neprijateljsko i ponižavajuće okruženje. Seksualno uznemiravanje može biti verbalno i neverbelno, tj. fizičkog karaktera, teško je krivično delo a odnosi se takodje na lice koje traži posao ili je zaposleno.
Od ostalih članova zakona, tumačeno je realizovanje trajanja porodiljskog odsustva i odsustva za negu deteta kao i posebne nege deteta, realizovanje starosne penzije u žena i niz drugih članova vezanih za zaštitu materinstva, zdravlja i položaja žena, ali o tome nekom drugom prilikom.
Nadam se da sam Vam bar malo pojasnila ulogu "Ženske mreže ", a sa svakog sledećeg skupa ću Vas detaljno obaveštavati.
Istakla bih da je ceo projekat finansirao Sindikat Kraljevine Švedske " Komunal", koji se na ovom skupu i predstavio. To je inače najbrojniji sindikat u Švedskoj i broji 585000 članova. Više informacija o tome možete dobiti na adresi : www. kommunal.se
Oslanjajući se na izabrane koleginice na Okružnom odboru, koje je trebalo da budu učesnice seminara, nisam ni predpostavila da one na seminar neće ni otići. Umesto toga, našle su neadekvatne zamene, kolegnice koje verovatno nisu bile ni upućene u postojanje ni ulogu "Ženske mreže ", a o njihovoj zainteresovanosti za tematiku sastanka sa ovog skupa uverila me činjenica da o utiscima sa seminara još uvek nisu nikoga obavestile.
S toga smatram da sledeći seminar treba da pohadja osoba zainteresovana za rad u "Ženskoj mreži ", upućena u problematiku i program ove organizacije, a pre svega sposobna da prenese obaveštenja o sadržaju seminara za ostale članice.


- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Koliko je sati?
Da li Kruševac zna koliko je sati
*
*
*
Zašto Kruševljani ruže lice svoga grada?
(Pitanja u slikama)



Da li je Mirko Tomic (poginuo u 34. boreći se za pravedniji svet) bio homic?
Da li je Mirko Tomic zaista bio homic

Da li su jakuze bili srpski junaci iz I svetskog rata kojima je podignut spomenik?
Da li su jakuze bili spski junaci

Nosi li žena (simbol svih srpskih majki u zbegovima) na spomeniku "vinjak" ili "mentol" dečake? Šta je ona pila u časovima dokolice?
Pije li žena na spomeniku vinjak

Da li gradska česma treba da bude oglasna tabla?
Česma

Da li je riba sladja iz "nadjubrene" reke? (Slikao Veljko Simović)
Rasina

*
*
*
Grafiti našeg grada (iliti, morate li baš po zidovima?)

Skroman zahtev, ali zašto na bolničkom zidu?
Image hosted by TinyPic.com


[I]Voleti Jelenu je OK, ali, ko će da kreči zgradu?

Image hosted by TinyPic.com


Verujem da jesi, ali, zašto ne pišeš na zidu svoje štale?
Image hosted by TinyPic.com

Zemlja Srbija XXI vek
Image hosted by TinyPic.com


*
*
*
Posetite sajtove
*
*
*
Kruševac - zvanični sajt

Kruševac portal

Galerija slika o Kruševcu na kruševačkom portalu

Zvanični sajt Zdravstvenog centra Kruševac
*
*
*
Vesti B 92

Sve vesti na jednom mestu

Kakav ste karakter? Zabavite se!

Vicevi

Poslednje reči
*
*
*
Sajt Vlade Srbije

Sajt Ministarstva zdravlja Srbije
*
*
*