želucem do vagine
| lipanj, 2004 | > | |||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | ||||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



|
E ovo je priča o Sihrinom cimeru GADURI. Gadura je jedan fin naočit obrazovan momak, sve u svemu ime vam sve govori. E jednog dana je Gadura isplanirao sebi kako bi proveo dan nebi li šta učio. Međutim njegove kolege koje nikad nisu imale obzira prema njemu, uvale mu gošću iz jednog grada ove lijepe naše. On je bio sav isfrustriran, kako je to moguće, jerbo je planirao ići kupovati nek CD-ove za preprodaju, znaš ono, kupiš kod srba, malo slušaš pa preprodaš kod balija, tako se zaradi. Trebao ga je voziti njegov ortak koji je pun ko brod (od šverca naravno) I tako ti oni krenu kad zove ženka teletabis (to je djevojka/gošća). polako ali sigurno on ode po nju na busnu stanicu, dođu do tramvaja, u međuvremenu on pizdi i volio bi da joj pokvari boravak u našem gradu, ali je ipak preovladala njegova gostoljubivost, pa je odlučio da to ne uradi. Ušli su u tramvaj, sjeli. Ona je uzaludno pokušavala da uspostavi neku konverzaciju ali je Gadura odjednom pokazao zanimanje za ljepote našeg grada. Što bi rekli Norvežani kulirao je... Na jednoj od stanica ulaze tri kokice koje se kikoću, smiju bez razloga i najvažnije su u tramvaju. BLA; BLA; BLA na to se svela njihova konverzacija. Na sljedećoj stanici ulazi jedan stari, prljavi, smrdljivi cigo i sjeda pored jedne od tih djevojaka, naravno prije toga je kulturno pitao jel slobodno. njihove oći su se odjednom suzile u onaj oblik koji pravi enormna količina mržnje i gađenja. Šmizle naravno prestaju sa smjehom instantli i izlaze iz tramvaja na sljedećoj stanici. Gadura ti tu skonta, šta ću ja pored ove što mi je dan pokvarila, idem ja pored cige sjesti. I sjeda on pored cige sa pitanjem kako je. cigo odgovara :"teško sine, teško. Nemam ghljeba da jedem, nisam hljeb okusio sedam dana." Iz usta mu smrdi a na zubima ima naslage još od II svjetskog rata. i konstantno ponavlja : "da mi je hljeba okusiti, nisam hljeba okusio sedam dana, djeca mi nisu jela sedam dana, da mi je hljeba okusiti!" Gadura se tu prebroji i skonta da ima marku u džepu. a on ponavlja : "da mi je hjeba okusiti, da mi je ..." Mlada iz drugog grada sa nevjericom gleda u sve to. Izlaze ti oni na stanici na kojo trebaju izaći, kaže gadura njoj sačekaj ovdje idem ja hljeb kupiti. I povede cigu sa sobom, ulaze u jednu radnju, nema hljeba, ide gadura u drugu radnju neam ni tamo, a cigo sve skakuće za njim :"da mi je hljeba okusiti, da mi je..." U trećoj radnji su našli hljeb, Gadura kupuje dva u dvije odvojene kese, daje jdan cigi. Cigo uzima hljeb, i sa sjajem u očima zagriza okrajak već ispred radnje a gadura mtu istrgne onaj ostatak hljeba iz usta i kaže : "SAD SI GA OKUSIO!!!", "ZAPAMTI OVAJ DAN" I ode da se nađe sa mladom iz drugog grada, noseći jedan čitav hljeb i onaj bez okrajka koji je cigo odgrizao. Kad su došli kući sjeli su da ručaju, a mlada je jela onaj komad koji je ostao iza cige. Gadura se zlokobno smijao :"nećeš ti meni dan kvariti" sihra je kuhao... pričao : Gadura Slavonska napisao : Bakir Hadžiomerović |
|
..uglavnom došla je i počela da se baca po meni čim sa ušao u kuću. Pričala neke priče, srala na telefon sa onom Selmom Vampiricom. govorim joj ja :"nemoj da ti pljugara zovem!" kaze ona : "nemoj majke ti, sinoć sam bila tamo, razvalio me je kao kravu!" E neću ja tebe poslije pljugara, samo ćes jesti i ideš kući, kontam ja I tako je i bilo. a skuhao sam joj fino jelo. Stavio sam joj naravno. Ne moze ovo jelo bez feferona. Kasnije je rekla da ne voli feferone i da nije skontala kad sam ga stavio. skuhao sam sljedeće : bareno povrče sa sosom od sudžuke i bijelog luka, prepečeno u glineneim zdjelicama. priprema se ovako : sudžuk : izrežete bosanski sudžuk na male komade, preko toga izrendate sitno bijelog luka i ostavite jedno pet minuta.nakon toga to sve zajedno ugnječite avanom ili čekičem za šnicle povrće : paprike (crvene, zelene i žute) i izrežete ih na trakice, luk, izrežete i stavite sa uljem u šerpu, posolite i pobiberite. jedna mrkva izrezana na kockice sitno izrezan, može i izrendan paradajz.(dva do tri malo veća komada) očišćena mala glavica karfiola (cvjetače o.pa) naravno usitnjena, svježi peršun sitno izrezan. krompir, oguljeni isječen na kriške po širini (znači plohe, tanke naravno) sir : edamer ili ementaler (oko 350 grama) izrendate u tanjir sos : u tavu sa malo ulja stavite izrezani luk (crni, može i mladi) i jedan ili dva feferona, malo ga prodinstate i na to stavite sudžuku pripremljenu prema uputu gore. To malo propržite, u međuvremenu stavite biber, vegetu, peršun, šafraniku, kopar, celer, malo đumbira. lagano pržite i pred kraj stavite jednu supenu kašiku senfa.brzo miješate i kada se to sve malo proprži bacite malu konzervu tunjevine u vodi (nipošto u ulju) i još malo prodinstate i sos je gotov. povrće : prodinstate luk, mrkvu i svježi peršun na ulju, ,na to dodate pripremljeno povrće koje ste prethodno izmlješali sa jednom čajnom kašikom senfa i supenom kašikom ajvara. to sve posolite i pobiberite, malo vegete, celera i estragona. tajni sastojak je čajna kašika maka u zrnu. sve to zajedno prodinstate da bude skoro pa skuhano. povrće skinete sa vatrei pomiješate sa onim sirom koji se izrendali. krompir: ispržite ga na tavi samo a vegetom. propržiti da bude 2/3 gotov. e onda umete male glinene zdjelice, rernu zagrijete na 250 stepeni. malo pouljite zdjelice. stavite sloj onog povrća, pa sloj sosa, to prekrijete krompirom, i onda na vrh jos malo sosa. to kao tako stavite u rernu da se ispeče(poprimi bronzanu boju). kada je jelo gotovo preko njega pospete malo parmezana, jednu rotkvicu izrežete u "ružu" i stavite na sredinu. jelo se obavezno jede uz konzumiranje jogurta i perki mladog luka. Anđelina je uživala u jelu a šta je kasnije bilo prepuštam vam mašti na volju (ili pitajte nju)... PRIJATNO... |
|
...i desilo se, Sihra me je pozvao na večeru, mislila sam da nikad neće doći do tog trenutka, mislila sam da me ne primjećuje. razuvjerio me je odmah. Rekao mi je da me je primjetio još dok sam bila u Africi, sjedili smo jeno preko puta drugog, ali se on nije htio javiti, kaze htio je vidjeti dali ja zaslužujem to... ...čak mi je rekao da će me pustiti da ga gledam...dok kuha... ja već zamišljam, ja i Sihra sami, miriše hrana, Sihra stavlja, ja mješam...da ne zagori... dogovorili smo se u pola osam kod njega, jedva čekam. ...i dočekala sam, čitav dan sam se spremala, obrijala noge, uredila minđu, namirisala, obukla čiste gaće, jer sihra je kuhar, on voli čisto. Juče sam bila kod pljugara, malo sam isprljala ove što su na meni, pomislih... i tako došlo je i tih pola osam, a ja sam več uveliko bila kod Sihre, nisam mogla čekati pa sam došla u pola sedam. Tu je bio njegov cimer, kaže otišao je do Pljugara, ima on pornića, pa da ga baci koji put. rekao je da mu dolazi neka koka. Ja sam sjela, on mi je pričao neku priču o hljebu. taj čovjek je hiperbizaran!NEVJEROVATNO!!! Ubrzo je došao i Sihra, a cimer mu se iznenada izgubio u vidu magle, kaže Sihra ode on na trening, doći će kasnije... Oprao je ruke i odmah pristupio kuhanju. Elegantno i uredno, redom i logično. Ponudio je i pićem, sve ostale procedure džentlmenski, u međuvremenu je zvala Selma (Hayek o.pa), kad čuješ :»kad bi rat izbio, da li bi ti išla kod Fikreta ili kod Alije?»... Elemnejse, kaže da je htio da me dozove, pa je počeo pričati gluposti, ko veli zamislila sam se previše... Nagela sam se da vidim šta to on pravi ( morala sam se nageti jer je između kuhinje i ostatka prostorije postavljen šank, pa sam ja sjedila sa druge strane šanka, uvidjela sam šta to znači «gledati ga dok kuha»), ali ipak nisam primjetila kada ga je stavio... nastavlja se... sa engleskog prevodila Arduana Pribinja piše: Angelina Jolie |