Siboney

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Pisati blog ili ne? Čemu sve to?
A što da ne!

btw Siboney je naziv pesme iz soundtracka od 2046. Izvodi je Connie Francis.

Linkovi
Blog.hr



Free Web Counter

Free Hit Counter


lignjoslav@gmail.com

Ne pitajte šta možete učiniti za svoju zemlju, pitajte šta ima za ručak.
Orson Vels

Beware of the man who works hard to learn something, learns it, and finds himself no wiser than before. He is full of murderous resentment of people who are ignorant without having come by their ignorance the hard way.
from The Books of Bokonon, Cat's Cradle

I stumbled out of bed
I got ready for the struggle
I smoked a cigarette
And I tightened up my gut
I said this can't be me
Must be my double
And I can't forget, I can't forget
I can't forget but I don't remember what

I'm burning up the road
I'm heading down to Phoenix
I got this old address
Of someone that I knew
It was high and fine and free
Ah, you should have seen us
And I can't forget, I can't forget
I can't forget but I don't remember who

I'll be there today
With a big bouquet of cactus
I got this rig that runs on memories
And I promise, cross my heart,
They'll never catch us
But if they do, just tell them it was me

Yeah I loved you all my life
And that's how I want to end it
The summer's almost gone
The winter's tuning up
Yeah, the summer's gone
But a lot goes on forever
And I can't forget, I can't forget
I can't forget but I don't remember what

Pixies - I Can't Forget
(Leonard Cohen cover)


-------------


...
...
Davno je to bilo. Sada je Nađenjka već udata; udali su je, ili je sama pošla - svejedno, za sekretara plemićkog masalnog fonda i sad već ima troje dece. Ono, kako smo ja i ona nekad išli na sankanje i kako je vetar donosio do nje reči "ja vas volim, Nađenjka" nije zaboravljeno; za nju je to sad najsrećnija, najnežnija i najlepša uspomena u životu.
A meni sad, kad sam postao stariji, nije više jasno zašto sam izgovarao one reči, zašto sam se šalio...

Anton Pavlovič Čehov - Šala

23.06.2006., petak

Culantro ljubavi moja

And now something completely different. Malo zabave za blagoutrobije.

Još ranije sam obznanio svoju ljubav prema korijanderu, odnosno culantru. Dobar deo detinjstva sam proveo u Latinskoj Americi, gde se rečena biljka obilato koristi u kuhinji. Em što sam zavoleo njen ukus, em me podseća na detinjstvo... Ima je u radnjici sa kineskim začinima i povrćima, u prizemlju tržnog centra u bloku 70, radnjica okrenuta spolja prema šinama (mislim da joj je broj 98 ili 97). Golema veza svežeg korijandera košta 50 dinara.

Tokom nedelje obično ne kuvam. Otapam ono zamrznuto, ili učim da gladujem. Pa onda za vikend kuvam nešto, u nameri da obogatim zalihe u frizu, pa mi se to svidi, i onda se obžderavam poput stoke neke. Šta mogu kad je fino.

Uzeti dve kile mladolikih krompira (a mogu i bilo koji). U ekspres lonac sipati prst maslinovog ulja. Sunuti odgore očišćen i naseckan krompir. Sunuti i jednu kesu (što će reći pola kile) smrznutog kukuruza šećerca. Po želji dodati još malo povrća. Naseckao sam vezu mladog luka, par šargarepa, i dodao šaku smrznutog graška. Onda uzeti veliku vezu svežeg korijandera, naseckati i sunuti preko. (Nota bene: ko nema ili ne voli korijander, može i da ga izostavi, ali gubi mnooogo toga). Posoliti i povegetisati. Izmešati nekom varjačom. Naliti vodom da ogrezne. Zaklopiti i metnuti na vatru, kad propišti ostaviti da pišti dvadesetak minuta (ovo se zasigurno može skuvati i bez ekspres lonca, ali ne znam kako). Onda skinuti sa vatre, sačekati da se oladi, otklopiti, kusati.

I to bi bilo to. Ključni sastojci su krompir, kukuruz, svež korijander.

(disclaimer: Sve mi se čini da sam nešto od gore rečenog već spominjao kojekuda po blogu. Ako se ponavljam, praštajte, ko će sve pohvatati bestraga mu glava!)


Addendum:

Ne prestaje da mi se vrzma po glavi olujno pitanje: odista, šta ako nema korijandera?
Može se kuvati klot, nije loše, dapače, ali kam gi onda radost otkrivanja, eksperimentisanja, razočaranja i trijumfa? Može se dodati kašičica garam masale, nešto slično sam ranije kuvao pa zaboravio recept, ali ajmo sa svežim travkama! Te sinu ideja: u laganijoj varijanti dodati malog svežeg timijana (majčine dušice), a u smelijoj dodati puno sveže nane (menta piperita). Možda uspe...


- 16:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>