STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

23.01.2017., ponedjeljak


Tvrtka Sarađen dobiva poslove bez javnog natječaja
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Tvrtka Sarađen dobiva poslove bez javnog natječaja



http://www.fairpress.eu/hr/blog/2016/02/11/direktori-tvrtki-za-javnu-nabavu-akteri-afera-osumnjiceni-ili-osudeni/

U 2012. i 2013. godini Općina Vir izabrala je putem javne nabave istog izvođača. Radi se o tvrtci Sarađen d.o.o. iz Stankovaca. Ukupna vrijednost radova bila je 13.081.265,25 kuna. I jedan i drugi ugovor potpisani su za asfaltiranje nerazvrstanih lokalnih cesta. Vlasnik tvrtke Sarađen d.o.o. je Marko Sarađen. On je 2011. godine osumnjičen da je „državi ukrao kamenolom“, odnosno za nezakonito eksploatiranje rudnih bogatstava na području Tišnjanske Dubrave. Bez potrebnih dozvola iskopao je čak 77.536,75 prostornih metara tehničko-građevnog kamena i time oštetio državni proračun, odnosno građane Hrvatske za oko 2,36 milijuna kuna. Tvrtka Marka Sarađena od početka prosinca 2012. godine do danas u Hrvatskoj sklopila 45 ugovora teških 183 milijuna i 88 tisuća kuna.

Njegov brat, Zdenko Sarađen, bio je, kako smo već pisali, kandidat na listi Stipe Petrine, odnosno Mosta, na proteklim parlamentarnim izborima. I on ima svoju poveznicu s otokom Virom.Umjetnički je direktor firme Melodija d.o.o. koja je bila organizator Festivala mladih pjevača amatera “Vir fest” u posljednjih nekoliko godina. Pokrovitelj festivala bila je Općina Vir, a supokrovitelji “Virturizam” d.o.o. i Turistička zajednica Općine Vir.
Upozoravali smo da je firma Sarađen prije tri godine, prije izbora, dobila posao od deset i pol milijuna kuna bez javnog natječaja. Asfaltirali su već asfaltiranu cestu. Ispostavilo se da bi objektivno ti isti radovi koštali oko tri puta manje. Zato smo podnijeli prijavu Uskoku, kaže za Fairpress (dana 11.02.2016) Šime Buškulić, tajnik udruge Vir bez podjela.

Tajniku Udruge Vir bez podjela zapaljena kuća


http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/447454/foto-tajniku-udruge-vir-bez-podjela-nocas-zapaljena-kuca-sime-buskulic-ja-i-zena-smo-spavali-na-katu-ovo-je-pokusaj-ubojstva

Dana 8.10. 2016. godine Zadarski.hr objavio je članak pod naslovom TAJNIKU UDRUGE VIR BEZ PODJELA NOĆAS ZAPALJENA KUĆA u kojem tajnik Udruge Šime Buškulić navodi: Ja i žena smo spavali na katu! Ovo je pokušaj ubojstva!
- Ovo je pokušaj ubojstva! Htjeli su me živoga zapaliti u mojoj obiteljskoj kući! - tvrdi Šime Buškulić, tajnik udruge Vir bez podjela, kojem je nepoznat netko noćas pola sata iza ponoći benzinom polio i zapalio obiteljsku kuću u ulici Lokvina 14 na otoku Viru.

Aktivne tvrtke i povezana društva Sarađen d.o.o.

1. SARAĐEN d.o.o., osnivač Marko Sarađen - sjedište tvrtke Stankovci
2. KAMEN MEDITERAN d.o.o., osnivači Mile Čirjak i Marko Sarađen – sjedište tvrtke Biograd na Moru
3. SLATKE STVARI d.o.o., osnivači GRANDE FINALE B.V., Nizozemska, Zoran Kunkera,Marko Sarađen i Nikica Bujas - sjedište tvrtke Šibenik
4. PRIMOŠTEN BILO d.o.o. , osnivač Marko Sarađen -sjedište tvrtke Dubrava kod Tisna
5. ORNATUS d.o.o., osnivači Vesna Sarađen i Marko Sarađen- sjedište tvrtke Stankovci
6. PROJEKT PLUS d.o.o., osnivači Marko Sarađen i Ante Baković - sjedište tvrtke Vodice
7. ADRIA BILO d.o.o., osnivač Marko Sarađen - sjedište tvrtke Dubrava kod Tisna
8. MONTAŽNI ELEMENTI d.o.o., osnivač Marko Sarađen i Stjepan Milardović - sjedište tvrtke Velim (Općina Stankovci).

Najviše siromašnih u Stankovcima

Dana 18.10. 2016. godine, Zadarski list objavio je članak pod naslovom „Najviše siromašnih u Stankovcima, a najmanje u Salima i Zadru“. Čudno da u Stankovcima ima najviše siromašnih, a poslovna zona Stankovci proglašena je 2009. godine kao najuspješnija zona u RH, kada je dobila nagradu za najbolju poduzetničku zonu u Hrvatskoj. Poslovnu zona Stankovci posjećivao je i bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je tada rekao da su poduzetničke zone u Hrvatskoj postale svojevrsnim hrvatskim "new dealom". Planirano je da će u toj zoni biti otvoreno od 250 do 300 radnih mjesta. Postavlja se pitanje, ako je najuspješnija zona i imaju najačeg poduzetnika Marka Sarađena iz Stankovaca, zašto ima najviše siromašnih u Stankovcima? Očito da stankovački "new deal" nije zaživio.

Povjerenica za informiranje upozorila Općinu Stankovci za povrede zakona

Povjerenica za informiranje zaprimila je predstavku predsjednice Podružnice SHZ Zadarske županije te je u odgovoru upozorila i ukazala Općini Stankovci (dopisom od 16.11.2016.) na povrede Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno na nerješavanje zahtjeva za pristup informacijama.
U predstavci je naveden i podnesen zahtjev za pristup informacijama kojim su se tražile sljedeće informacije: Da li je za asfaltiranje nekategoriziranih ulica u mjestima Općine Stankovci objavljen natječaj? Tko je investitor? Koliko koštaju radovi?
Povjerenica je naložila Općini Stankovci da dostavi podnositelju predstavke tražene podatke u roku od 15 dana od dana zaprimanja akta. Prošao je rok od 15 dana, ali SHZ-u još nisu dostavljeni podaci. Asfaltiranje nekategoriziranih ulica u mjestima Općine Stankovci je obavljala tvrtka Sarađen d.o.o. koja je dobila posao bez javnog natječaja. Eto zbog čega još ne dostavljaju podatke kako im je naložila povjerenica za informiranje.

Pitanje morala Općinskog vijećnika Zdenka Sarađena

Dana 19.01.2017. godine u Zadarskom listu objavljen je tekst pod naslovom „Pitanje morala“ u kojem Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci navodi „ Na području općine Stankovci djeluje ukupno 14 udruga, a čak pet općinskih vijećnika lobiraju za svoje udruge:
- Primjerice , imam jednog vijećnika čija udruga broji pet članova, koliko im je dovoljno za registraciju udruge, ali koji godišnje vrti promet od 400.000, 00 kuna organizirajući koncerte, festivale i slične događaje. I onda taj vijećnik bez imalo srama još traži i sredstva iz općinskog proračuna! To je svega stvar morala, a njega ili imaš ili nemaš“ – zaključuje Baradić.

Uvidom u registar Udruga utvrđeno je da Udruga koja ima sjedište u Stankovcima, a koju u tekstu navodi Baradić je Glazbena udruga „Melodija“ Stankovci, čiji je predsjednik Zdenko Sarađen, ujedno i općinski vijećnik općine Stankovci. Također, Sarađen osim što je predsjednik Udruge „Melodija“ Stankovci ima i tvrtku MELODIJA d.o.o. sa sjedištem u Stankovcima, koja organizira koncerte, festivale i slične događaje, a koja vrti promet preko 800.000,00 kuna za 2014. godinu i promet za 2015. godinu preko 500.000,00 kuna.

Baradić je bio skroman kada je rekao da Sarađen vrti promet samo 400 tisuća kuna, a SHZ je utvrdio da mu je za 2014. godinu promet bio preko 800 tisuća kuna, a za 2015. godinu preko 500 tisuća kuna. I još Sarađen ima obraza da kao općinski vijećnik iz općinskog proračuna traži financijska sredstva za svoju Udrugu „Melodija“ .

Zdenko Sarađen na kandidacijskoj listi Rena Sinovčića

Zdenko Sarađen je bio i na kandidacijskoj listi Rena Sinovčića za Županijsku skupštinu, 2013. godine pod rednim brojem 34., protiv kojeg je USKOK podigao optužnicu u tzv. aferi Ribar.
Link kandidacijskh lista za Županijsku skupštinu 2013. godine:
http://www.jasenice.hr/pdf/izbori/Lokalni-2013/ZUPANIJSKA_SKUPSTINA.pdf


Zadar - Stankovci, 23. siječnja 2017. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE


- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.