STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

29.09.2015., utorak


U Vukšiću prisjećanje na 15 poginulih sumještana
U Vukšiću prisjećanje na 15 poginulih sumještana


- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.09.2015., nedjelja


JAVNA POVRŠINA "KAKO KOME"
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

JAVNA POVRŠINA "KAKO KOME"



Odluka Grada Zadra u kojima će ubuduće političke stranke za održavanje skupova plaćati zakup javne površine u suprotnosti je s odredbom članka 42. Ustava RH jer se navedenom odredbom svakom priznaje pravo na okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom, a ovakom odlukom gradonačelnik Zadra će odobravati "kako kome" oslobađanje od plaćanja zakupnine javne površine.


Zadar, 27. rujna 2015. godine




STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PODRUŽNICA ZADAR

- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.09.2015., subota


Podrška stotinjak građana

Berači smilja danas prosvjedovali u Benkovcu

http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/09/beraci-smilja-danas-prosvjedovali-u-benkovcu/



Danas je održan prosvjed berača smilja s područja Bukovice i Ravnih kotara u Benkovcu, a prosvjed je podržala Autohtona-Hrvatska Stranka Prava. Njihov dopis u vezi prosvjeda prenosimo u cijelosti, a on objašnjava zašto i protiv čega se prosvjedovalo.

Danas je dana 26.09.2015. godine na gradskom trgu grada Benkovca održan miran prosvjed berača smilja na kojemu su prosvjedovali mnogi građani Bukovice i Ravnih Kotara.

Podršku je beračima dala i Autohtona-Hrvatska Stranka Prava grada Benkovca na čelu s predsjednikom Darko Kovačićem. Pravaši grada Benkovca smatraju da mnogim obiteljima u ovako teškim kriznim vremenima je ovo jedini način financiranja tj. egzistencija za vlastite obitelji. Predsjednik A-HSPa grada Benkovca Darko Kovačić tvrdi da zakon donose vladajući na štetu Hrvatskih građana i građanki kojima je branje samoniklog bilja smilja je jedini dugogodišnji izvor financiranja i egzistencije svojih obitelji. Od toga školujemo svoju djecu, plaćamo režije, plaćamo porez državi Hrvatskoj te lokalnoj zajednici, doslovno se prehranjujemo, a oni nam to zabranjuju što nas je šokiralo.

Autohtona-Hrvatska Stranka Prava na čelu s Darkom Kovačićem i beračima samoniklog bilja smilja će ako se ne udovolje naši skromni zahtjevi nastaviti dalje protestirati ispred ministarstva u Zagrebu. Uvrstite žurno u Zakon RH da berači samoniklog bilja smilja kojima je to jedini prihod u obiteljima da ga smiju legalno brati bez sankcija. Na mirnom prosvjedu u gradu Benkovcu se je okupilo stotinjak građana Bukovice i Ravnih Kotara koji su podržali ovaj miran prosvjed berača samoniklog bilja smilja.

- 20:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2015., srijeda


U Vukšiću polaganje vijenaca za poginule i prognane u Domovinskom ratu
Sjećanje na 15 poginulih

U Vukšiću polaganje vijenaca za poginule i prognane u Domovinskom ratu

http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/09/u-vuksicu-polaganje-vijenaca-za-poginule-i-prognane-u-domovinskom-ratu/



U nedjelju, 27. rujna, žitelji Vukšića prisjetit će se 15 poginulih sumještana i obilježiti 24. obljetnicu progonstva iz mjesta.

Spomen na stradanje započet će u 10 sati svetom misom u župnoj crkvi Svetog Mihovila, nakon čega će fra Damir Čikara-Ćiro kod centralnog križa dati odrješenje za sve vukšićke žrtve iz Domovinskog rata.

Žrtvama će se pokloniti i za njih vijence položiti roditelji i rodbina ubijenih i poginulih, predstavnici Grada Benkovca, predstavnici benkovačkih udruga UHDDR-a, HVIDR-e, ZAVJET-a, predstavnici policijske postaje Benkovac i izaslanstvo M.O. Vukšić.
- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2015., četvrtak


HRVATSKA HITNO TREBA PODIĆI ZID
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

HRVATSKA HITNO TREBA PODIĆI ZID



Hrvatska mora što prije podići zid prema Srbiji, a sve kako bi zaštitila sigurnost hrvatskih građana i stabilnost hrvatske države.

Nakon što Mađarska počela na granici sa Srbijom graditi zid zbog velikog broja migranata koji u tu zemlju dolaze SHZ je upozoravao da će sve veći broj izbjeglica i azilanata krenuti prema Hrvatskoj. Zbog toga je Hrvatska već trebala podići zid uzduž čitave granice prema Srbiji zbog migranata koji u Hrvatsku dolaze preko Srbije.

Zid se treba izgraditi od najčvršćeg i najtrajnijeg materijala, a sve kako vandali istočno od rijeke Drine ne bi pronašli rupu u ogradi i olako prešli zid.

I Bugarska aktivno radi, u posljednjih 18 mjeseci izgradila je zid za sprečavanje ulaska imigranata na njen teritorij. Do sada je podigla oko 40 kilometara, a njegova bi puna duljina trebala biti 160 kilometara. Također, i Ukrajina planira izgraditi zid uz granicu Rusije oko 2000 kilometara.
Jedino hrvatski vlastodršci nisu praktični vjernici, a niti diplomati, ne znaju da je Isus konstanta između dobra i zla, i da je rijeka Drina granica, a zbog izopačenosti i prevrtljivosti naroda istočno od rijeke Drine, Hrvati i narodi zapada zbog komuniciranja s njima morali bi uvesti diplomatski jezik – način ponašanja.

Ne znaju da se diplomacija razvila nakon podjele Rimskog Carstva 395. godine na Istočno i Zapadno, odnosno u doba Bizantskog Carstva. Na njihovu žalost rijeka Drina je granica civilizacija. Diplomatsko komuniciranje posljedica je laži naroda istočno od rijeke Drine, koji su davno odlučili služiti materiji, što im se kao bumerang vraća u negativnom smislu, s razlogom su ti narodi nazivani vampirima. S njima se ni onda nije moglo komunicirati i uspostaviti dijalog kao bezdušnicima, samo su se usmjeravali protiv života, sijali beznađe i smrt. Zato u tom neredu koji se širio i zapadno od Drine komuniciralo se posebnim diplomatskim stilom jer riječ je o posebno opasnom zlu, da bi se kako-tako osluhnulo njihove uvijek podle namjere.

Rijeka Drina ponovno je granica preko koje se ne bi više gurnulo nevine i naivne u još koji svjetski rat. Izgradnjom zida zaustavili bi se vandali istočno od rijeke Drine koji kroz stoljeća šire svoju izopačenost i zapadno od rijeke Drine, prema jugu i sjeveru. Zatečeni narodi na područjima i dalje od Austrije uvjerili su se u njihovu izopačenost: da njihova riječ ne znači ništa, da samo kradu i ubijaju. Zid je razdvajanje dobra i zla.


Zagreb-Zadar, 17. rujna 2015. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 21:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.09.2015., utorak


U mjestu Paljuv u Općini Novigrad svake četiri godine pred izbore nešto se počne raditi, ali se nikad ne završi
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


U mjestu Paljuv u Općini Novigrad svake četiri godine pred izbore nešto se počne raditi, ali se nikad ne završi



Počele su predizborne igre općine Novigrad, HEP Zadar i Vodovoda Zadar.
Paljuv, mjesto u općini Novigrad, zakinut je za blagodati civilizacije - struju i vodu.

U toj općini gdje načelnik Joso Klapan vlada već pet mandata, a sudeći prema njegovoj izjavi misli i šesti mandat zasjesti na tron, svake četiri godine se događaju jedne te iste stvari kao znak prije izbora.

Vodovod se počeo graditi prije 4.5 godine, točno pred prošle izbore, i djelomično je bio sagrađen te je stao, da bi pred ove izbore krenulo opet. Hoće li se i završiti kad prođu izbori, to ćemo tek vidjeti.
Što se tiče struje, kablovi za nju su trebali biti položeni još daleke 2010.g., ali po dobrom starom običaju novac od prodaje zemljišta je završio negdje drugdje.

Sad u predizbornoj godini polažu se kablovi i strujni ormarići kod svakog gradilišta u Novom naselju Paljuv, ali bi trebala doći i javna rasvjeta za što je novac osiguran iz EU fondova. Nadamo se da će to i biti napravljeno do kraja jer novac iz EU fondova prolazi kontrolu, pa se ne može usmjeriti negdje drugdje.

I tako, svake četiri godine nešto se počne raditi, ali se nikad ne završi do kraja.


Zadar-Novigrad, 15. rujna 2015. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

- 19:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2015., petak


SPC PLETE MREŽU ISTOM ŠABLONOM KAO ŠTO JE RADILA I VENECIJA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

SPC PLETE MREŽU ISTOM ŠABLONOM KAO ŠTO JE RADILA I VENECIJA



Nakon što je Srpska pravoslavna crkva (SPC) prozrijeta, tj. nametnula se u srpskom orkestru kao prva violina s ciljem porobljavanja i eksploatiranja naroda u okruženju Srbije, SPC je kod pape Franje počela plesti mrežu s ciljem da to i dalje ostane. Istom šablonom SPC djeluje kao i Venecija kada je osvajala hrvatska područja, odnosno Zadar, ucjenivši Katoličku crkvu i tadašnjeg papu da osvoje Zadar.

U tom kontekstu možemo sagledati i nedavni posjet srpskog patrijarha Irineja Zadru, kojega je u posjetu primio i veličao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Treba istaknuti da se Puljić nije nikada sastao s episkopima Hrvatske pravoslavne crkve bez obzira što je Tajništvo HPC-a direktno kontaktiralo tajnika nadbiskupa Puljića u vezi ustupanja crkve sv. Dimitrija, a koji im je tom prilikom rekao: „Što će reći „Srpska pravoslavna crkva“. To sve govori tko su Puljić, Barišić, Bozanić, Košić...

Evo primjera iz povijesti kako je osvajan hrvatski teritorij Zadar.

Nakon što dugo nije mogla osvojiti Zadar, Venecija je tijekom 12. stoljeća odličnom diplomacijom kod rimskih papa plela mrežu da zadarsku crkvu uzvise na nadbiskupiju, što su i uspjeli. Isti (pape) su je crkveno podložili mletačkom, tj. gradeškom patrijarhu mjesto sebi. Može se reći da je to bio jedan od najuspješnijih poteza mletačke politike. Stoga se s pravom u povijesti ističe da je osnutak zadarske nadbiskupije «eminentno politički događaj». Vidljivo je da su tadašnji mletački pothvati uzrokovali odcjepljenje zadarske crkve, koje traje do danas.

Navedena diplomatska mletačka akcija oko osnivanja zadarske nadbiskupije je dosta razumljiva, gledano s mletačkog stajališta, iz razloga što je tada Veneciji bilo vrlo nezgodno što su donjodalmatinske biskupije bile podvrgnute metropoliti u Splitu, a Split je politički bio sastavni dio hrvatske države. Budući da se na drugi način nije dalo otuđiti biskupe od splitskoga nadbiskupa nego tako da se jedna od biskupija podigne na nadbiskupiju i podloži zajedno sa sufraganima papi, to je dužd očito lako nagovorio papu Anastazija IV. da zadarskoga biskupa uzvisi na čast nadbiskupa.

Međutim, papa Anastazije ni jednom rječju nije spomenuo gradeškoga patrijarha kao vrhovnu crkvenu vlast nad novim zadarskim nadbiskupom. No, tako nije i ostalo jer Venecija nije željela samostalnog zadarskog nadbiskupa. Stoga je gradeškom patrijarhu Henriku Dandolu uspjelo nagovoriti Anastazijeva nasljednika Hadrijana IV. da mu zbog odanosti koju ukazuje rimskom biskupu podloži Zadar. Već 1155. godine papa ispunjava njegovu želju određujući da bude primas zadarskome nadbiskupu i njegovim sufraganima. Ipak, papa nije išao tako daleko da na gradeškog patrijarha prenese sva papinska prava: njemu je prepustio posvećenje, a za sebe je zadržao pravo da zadarskome nadbiskupu pošalje palij (znak metropolitanske časti i vlasti). Ova podjela crkvene vlasti nad novim zadarskim metropolitom najbolji je dokaz mletačke upornosti i odlične diplomacije.

Nakon što je Venecija diplomacijom zadarsku nadbiskupiju podložila svojim interesima, to joj nije bilo dovoljno da potpuno ovlada Zadrom, već je 1202. godine ponovo ucjenila katoličku crkvu da im križari osvoje Zadar iz razloga što je Venecija financirala križarske ratove, a zauzvrat Venecija će im odgoditi dug, što su i učinili. Iste godine izvršen je mletačko-križarski zločin nad Zadrom, a nakon toga Zadar je pod mletačkom upravom bio gotovo četiri stoljeća, od 1409- 1797. godine.

Tadašnji papinski poslanik u ime pape zabranio je navalu na grad Zadar zbog toga što je bio kršćanski i da se u njemu nalaze hodočasnici. Međutim, to nije zaustavilo mletačku nakanu da osvoje grad Zadar. Čim je «križarska rulja» provalila u grad počinila je strašan pokolj i pljačku. Uzalud su bile prijetnje pape Inocencija III., koji je tražio zakletvu od križara da više neće upadati u kršćanske zemlje.

Korist od uspješnih osvajanja bila je veća od straha pred «izopćenjem».Vjerska ideja postala je predmetom trgovine ili još točnije spretnim izgovorom za prikrivanje političkih planova. Idejne vođe takvog skretanja i deformiranja bili su Mlečani.


Zagreb-Zadar, 11. rujna 2015. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2015., ponedjeljak


OTVORENO PISMO BRANKU KUTIJI, GRADONAČELNIKU BENKOVCA
OTVORENO PISMO BRANKU KUTIJI, GRADONAČELNIKU BENKOVCA



Poštovani gradonačelniče grada Benkovca!

Nakon što je uništena poljoprivredna i tvornička proizvodnja na području Vukšića, a nije izgrađen ni vodoopskrbni sustav mjesta Vukšića, predlažemo da inicirate da Gradsko vijeće Benkovca što prije donese ODLUKU da se izgradi Društveni dom zajedno sa ogrankom gradske knjižnice u Vukšiću, jednom od najvećih mjesta u gradu Benkovcu.

Još u vrijeme vladavine Šubića Zrinskih u Vukšiću je bilo sijelo hrvatskog suda (stola) Lučke županije, kojem su predsjedavali plemićki suci (rotni suci – zakleti suci), koji je bio podvrgnut banu – vrhovnom sucu kraljevstva, a danas u samostalnoj hrvatskoj Vukšić nema ništa, te je mjesto prepušteno samo sebi.

Poštovani gradonačelniče hoćemo izgradnju Društvenog doma zajedno sa ogrankom gradske knjižnice u Vukšiću, što prije. Dosta je bilo čekanja.


U Vukšiću, 7. rujna 2015. godine



Vinko Marić
član vijeća Mjesnog odbora Vukšić

- 19:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2015., subota


HOĆE 10 MANDATA, A NE ZNAJU RIJEŠITI OBIČAN KOMUNALNI PROBLEM
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

HOĆE 10 MANDATA, A NE ZNAJU RIJEŠITI OBIČAN KOMUNALNI PROBLEM



Dana 5. rujna 2015. godine zbog kišnih oborina stanovnici ulice Đure Basaričeka ne mogu automobilima, a niti fizički prelaziti ulicu i ne mogu doći do svojih obiteljskih kuća. Pošto je vikend nadležne službe ne rade i ne iscrpljuju popljavljenu ulicu.

Veće ranije smo izvjestili hrvatsku javnost da je na zahtjev grupe građana ulice Đure Basaričeka zadarski gradski Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša, 17. prosinca 2009. godine, dao obećanje da će se problem odvodnje oborinskih voda u navedenoj ulici riješiti u 2010. godini, ali međutim po tom pitanju ni do danas ništa nije riješeno. Već duže vremensko razdoblje stanovnici ulice Đure Basaričeka ne mogu automobilima, a niti fizički prelaziti ulicu zbog kišnih oborina.

Održavanje gradskih prometnica je u nadležnosti grada zbog čega su se građani već obraćali gradonačelniku Grada Zadra da se riješe oborinske vode u ulici Đure Basaričeka, ali do danas nije riješen navedeni problem.

Građani ulice Đure Basaričeka koja pripada mjesnom odboru Plovanija sve su više nervozni i ogorčeni na zadarsku gradsku vlast zbog obećanja koja nisu ispunili. Institucije koje su zadužene za navedeni problem izbjegavaju ga riješiti. Isti nisu zainteresirani za problem i ponašaju se kao da će ga netko drugi riješiti, a ne oni koji su zaduženi za to.

Ovih dana HDZ vrši ankete i navode da će u 9. izbornoj jedinici dobiti 10 mandata. Samo se hvale mandatima, a nisu sposobni riješiti jedan običan komunalni problem. Za predstojeće parlamentarne izbore koordinator za 9. izbornu jedinicu je Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra, a Tomislav Karamarko će biti 1. na listi u 9. izbornoj jedinici.


U Zadru, 5. rujna 2015. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2015., petak


Radnici Adrie i Udruga “Solidarnost” poslali otvoreno pismo predsjedniku Visokog trgovačkog suda
Za spas Adrie

Radnici Adrie i Udruga “Solidarnost” poslali otvoreno pismo predsjedniku Visokog trgovačkog suda

Autor: Renato Pedišić -
Autor / izvor fotografije: Arhiva, ilustracija
Objavljeno: 03.09.2015. 13:30 - Uređivano: 03.09.2015. 13:57

http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/09/radnici-adrie-i-udruga-solidarnost-poslali-otvoreno-pismo-predsjedniku-visokog-trgovackog-suda/

Koordinacija radnika Adrie d.d. u stečaju i Udruga bivših zaposlenika “Solidarnost” Zadar poslali su otvoreno pismo Mariu Vukeliću, predsjedniku Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske u kojemu ga upozoravaju na slučaj Adrie i na, prema njima, očite nepravilnosti u radu Trgovačkog suda u Zadru. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske!

Na ročištu održanom u Trgovačkom sudu u Zadru, dana 24. veljače 2015. godine povodom prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom ADRIA d.d. Zadar, a radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka, stečajna sutkinja je bila Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru.

Svi suci Trgovačkog suda u Zadru izbjegavali su prihvatiti predmet Adrie pa je tako izuzeće zatražila i Ardena Bajlo koja je bila stečajni sudac, a njezin zahtjev je prihvaćen. Na kraju je stečajni predmet zadužila sutkinja Terezija Goreta iz Šibenika – Stalna služba u Šibeniku. Tako su iz Šibenika i stečajni sudac i stečajni upravitelj. To sve govori koje su igre oko stečaja Adrie.

Poštovani predsjedniče, prema Zakonu o stečaju, ako se prihvati zahtjev za izuzeće suca ukidaju se radnje koje je poduzeo ili u čijem je poduzimanju sudjelovao. Trgovački sud nije izvijestio radnice ni tvrtku Adria d.d. o okidanju navedenih radnji. Postavlja se pitanje je li ih uopće ukinuo i je li stečaj zakonit?

U Zadru, 3. rujna 2015. godine
Predsjednica Koordinacijskog odbora radnika Adrie Zadar d.d. u stečaju Jadranka Grdović i predsjednik udruge bivših zaposlenika “Solidarnost” Zadar Petar Smokrović

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.09.2015., srijeda


Bivši radnici Adrije predlažu prodaju zemljišta uz more i gradnju nove tvornice
Bivši radnici Adrije predlažu prodaju zemljišta uz more i gradnju nove tvornice

Piše: Siniša Klarica
02.09.2015.
http://www.zadarskilist.hr/clanci/02092015/bivsi-radnici-adrije-predlazu-prodaju-zemljista-uz-more-i-gradnju-nove-tvornice

Foto: Marin GOSPIĆ

Prenapuhani dug Adrie d.d. u stečaju, kako tvrdi Koordinacija radnika Adrije Zadar i Udruga bivših zaposlenika "Solidarnost", bio je tema jučerašnje tiskovne konferencije koju su zajednički organizirali. Pravni savjetnik udruge Solidarnost Miljenko Marić za navodno prenapuhivanje duga optužio je stečajnog upravitelja Adrije d.d. Dragana Bijelića iz Šibenika.

- To je samo priprema za nastavak pljačke kroz stečaj. Stečajni upravitelj Bijelić ne može kvalitetno ući u problem jer vodi još nekoliko stečajeva. U koordiniranim izjavama o 'prenapuhanom' dugu, osim stečajnog upravitelja Bijelića je i sindikalni vođa Šimo Orešković, inače predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. On je također u sredstvima informiranja još otprije izjavljivao da se dug penje na oko 200 milijuna kuna. Zajedno sa regionalnim povjerenikom PPDIV-a za Dalmaciju Ivicom Blaževićem on je od samog početka na Adriju radio pritisak, a pokazali su se kao saveznici grupaciji koja hoće uništiti Adriju, rekao je Miljenko Marić napominjući kako je na ročištu održanom na Trgovačkom sudu u Zadru, 24. veljače 2015., utvrđeno je da je dug Adrie oko 82 milijuna kuna.

Koordinacija predlaže i da se Adrijino atraktivno zemljište uz more, koje se prostire u zadarskoj lučko-industrijskoj zoni uz novu luku u Gaženici na oko 70.000 m2 proda za oko 20 milijuna eura. Obaveze Adrije prema vjerovnicima iznose oko 10 milijuna eura. S navedenim iznosima trebali bi se namiriti vjerovnici, a preostalim iznosom mogla bi se izgraditi nova tvornica za preradu ribe u poslovnoj zoni Murvica ili Crno kod Zadra.

Da će biti teško potvrđuju i radnice Adrije, a na pitanje na čemu grade optimizam, njihova nekadašnja sindikalna predstvanica Jadranka Grdović je samo dodala:

- Bar nešto pokušavamo napraviti. Da ne umremo u tišini kao preposljednja zadarska tvornica.
- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Radnice ne odustaju: Spasite Adriju kao Imunološki zavod
Radnice ne odustaju: Spasite Adriju kao Imunološki
zavod


http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/radnice-ne-odustaju-spasite-adriju-kao-imunoloski-zavod/100406/



Autor: Filip Buzov Objavljeno: 01.09.2015 18:52

Bivše radnice Adrije i dalje ne odustaju od svoje tvornice gdje proizvodnje nema još od prošle godine. Danas su tako zajedno s predstavnicima Udruge bivših zaposlenika «Solidarnost» poručile kako ukupan dug Adrije nije 200 milijuna kuna kako se govori, već 82 milijuna.

Za navode o 200 milijuna kuna prozivaju sadašnjeg stečajnog upravitelja iz Šibenika, Dragana Bijelića i sindikalnog vođu Šimo Oreškovića. Napominju kako je dug od 82 milijuna kuna - utvrđen je na ročištu održanom na Trgovačkom sudu u Zadru, 24. veljače 2015. godine.

Taj pak dug napominju radnice lako je rješiv jer je vrijednost zemljišta u vlasništvu tvornice oko 140 milijuna kuna. Uoči ročišta s vjerovnicima 14. rujna, radnice apeliraju da se izradi kvalitetan stečajni plan.

Nećemo umrijeti u tišini, u Zadru se tvornice sustavno gase - rekla je jedna od predstavnica radnica, Jadranka Grdović.

Radnice Adrie hoće raditi i zahtjevaju da stečajni sudac i stečajni upravitelj, zajedno s vjerovnicima, uz podršku Grada Zadra, Zadarske županije i Vlade RH naprave uspješan stečajni plan, a sve da se sačuva riboprerađivačka industrija, koju potiče i EU - govorio je Pravni zastupnik koordinacijskog Odbora radnika Adrije u stečaju, Miljenko Marić navodeći i uspješne slučajeve poput Imunološkog zavoda u Zagrebu.



- 06:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #