STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

22.05.2014., četvrtak


RINA VILLANI NA SJEDNICI «OPĆINSKOG VIJEĆA ZADRA U EGZILU»
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Evo zašto Rina Villani napada i kleveće Stranku hrvatskog zajedništva i Miljenka Marića.


RINA VILLANI NA SJEDNICI «OPĆINSKOG VIJEĆA ZADRA U EGZILU»


Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar na 57. međunarodnom skupu talijanskih Dalmatinaca, esula i sjednici «Općinskog vijeća Zadra u egzilu», 2010. godine

Luxardo najavio novu ofenzivu dodjele Zlatne medalje upravi Zadra iz '43. godine

http://www.057info.hr/vijesti/2010-10-10/luxardo-najavio-novu-ofenzivu-dodjele-zlatne-medalje-upravi-zadra-iz-43-godine

Pravi gradonačelnik talijanskog Orvieta Toni Concina, inače rođeni Zadranin, i njegov kolega, gradonačelnik talijanske općine Zadar u egzilu Franco Luxardo, otvorili su u subotu u Orvietu 57. međunarodni skup talijanskih Dalmatinaca, esula koji su krajem Drugog svjetskog rata zauvijek napustili svoj zavičaj na istočnoj obali Jadrana.

Osim Dalmatinaca koji su ovom prigodom došli u Orvieto iz brojnih talijanskih gradova, na skupu su se našli i oni iz drugih dijelova svijeta, ali i predstavnici aktualnih talijanskih zajednica Zadra (Rina Villani), Splita (Mladen Čulić Dalbello) te predsjednik Zajednice Talijana Crne Gore Paolo Perugini. Prozivkom vijećnika i utvrđivanjem kvoruma, "gradonačelnik Zadra u egzilu" Franco Luxardo otvorio je sjednicu "Općinskog vijeća Zadra u egzilu".

"Zadarski gradonačelnik" Franco Luxardo najavio je novu ofenzivu kako bi se dovršio postupak dodjele Zlatne medalje zadarskoj gradskoj upravi iz 1943./44. godine, a koji je 2002. prekinut oštrom reakcijom hrvatskih vlasti koje su u tome vidjele "priznanje fašističkom Zadru".

Ugledni povjesničar Paolo Simocelli napisao je knjigu o neshvatljivoj sudbini Zlatne medalje Zadru, a prvo je izdanje jednostavno isparilo.
Primjerak je odmah nakon objavljivanja dospio na stol predsjedniku Napolitanu, a poslali smo po jedan primjerak i svim relevantnim dužnosnicima i diplomatima koji se bave pitanjem ovog dijela Europe. Naš ministar Frattini obećao nam je da će pitanje Zlatne medalje ponovno doći na dnevni red talijansko-hrvatskih pregovora i nadamo se samo da nećemo čekati još sljedećih osam godina da se to dogodi - kazao je Luxardo na sjednici zadarskoga "Općinskoga vijeća".

Na skupu je predstavljen i prijedlog zakona koji je pokrenut u talijanskom parlamentu, a po kojemu se toponimi istočne obale Jadrana ubuduće ne bi smjeli javno objavljivati u slavenskoj varijanti. Primjerice, Rijeka umjesto Fiume, Dubrovnik umjesto Ragusa i slično.

Cilj tog zakonskog prijedloga je, istaknuto je, da se naglasi kako je ta toponomastika dio nacionalne talijanske povijesti. Bilo bi dopušteno objavljivanje imena gradova i mjesta i na drugim jezicima, ali uz obavezno navođenje toponomastike na talijanskom jeziku.


U Zadru, 22. svibnja 2014. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


- 13:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.