STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

02.07.2013., utorak


S. Kulić: EU ultimativnom direktivom utječe da tržnice nestanu i da svi odemo u trgovačke lance
S. Kulić: EU ultimativnom direktivom utječe da tržnice nestanu i da svi odemo u trgovačke lance

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/90467-s-kulic-eu-ultimativnom-direktivom-utjece-da-trznice-nestanu-i-da-svi-odemo-u-trgovacke-lance.html



Država prešućuje krađu stotina milijuna društvenog proizvoda, a ovime sad želi ubiti selo i poljoprivredno dobro – rekao je Slavko Kulić za Dnevno.hr.

Europska Unija je ta koja svojom ultimativnom direktivom utječe na to da tržnice nestanu i da svi odlazimo u kupovinu u trgovačke lance – rekao je Kulić, dodajući kako tržnice nisu samo mjesto gdje se prodaje hrana nego tradicionalni oblik života koji se narodu ne smije uskratiti. Zaključuje kako država obavezno mora promijeniti svoj pristup kako se ne bi ubilo posljednje uporište naše kulture i tradicije.

Već drugi dan tržnice diljem Hrvatske zjape prazne, a prodavači i kumice u štrajku se nastoje izboriti da ministar financija Slavko Linić shvati kako je u uvjetima u kojima oni rade teško uvesti fiskalnu blagajnu. I dok im je pomoć obećao ministar poduzetništva i obrta Goran Maras, čini se kako ni njemu kumice nisu previše bitne. Kako doznajemo od glasnogovornika Tržnica Zagreb Miroslava Pupića Bakrača, ministar je predstavnike Udruge tržnica naručio u 11 sati, a tek nakon što su oni došli i čekali, poručeno im je da se sastanak prebacuje za 14 sati.

Bakrač je rekao da je u samo dan i pol zbog štrajka i fiskalizacije prihod Tržnica pao za čak 80 posto.

- Svi prodavači na tržnicama jesu u pravnom i financijskom sustavu, plaćaju uredno PDV, no način fiskalizacije je neprimjeren tom načinu trgovanja, svi oni čekaju neko drugo rješenje i da ih se oporezuje drugim alatom, a ne fiskalizacijom – rekao je Bakrač.
No što bi konkretno država imala s uvođenjem fiskalizacije na tržnice i hoće li to značiti kraj trgovanja robom koja je već dugo u našoj tradiciji pitali smo uglednog ekonomskog analitičara Slavka Kulića.

- Ovo što se dogodilo s fiskalizacijom posebno kod ugostitelja kad država kontrolira proizvode od sedam kuna, onda je jasno u kakvom je država katastrofalnom stanju. Ovo s tržnicama je pak zadnje što se u ovoj stvarnosti trebalo dogoditi. Državni proračun od toga će imati više štete nego koristi. Država prešućuje krađu stotina milijuna društvenog proizvoda, a ovime sad želi ubiti selo i poljoprivredno dobro – rekao je Slavko Kulić za Dnevno.hr.

Uništava se kulturno dobro i turističke atrakcije

Ističe kako bi država trebala pohvaliti tržnice umjesto da na njih vrši poreznu represiju.

- Europska Unija je ta koja svojom ultimativnom direktivom utječe na to da tržnice nestanu i da svi odlazimo u kupovinu u trgovačke lance – rekao je Kulić, dodajući kako tržnice nisu samo mjesto gdje se prodaje hrana nego tradicionalni oblik života koji se narodu ne smije uskratiti.
Ukoliko nam država inzistiranjem na fiskalizaciji uništi tržnice, to kaže, znači da nam je uzela posljednje što je naš život činilo u neposrednom odnosu.
Kulić naglašava kako bi država trebala na tržnicama unaprijediti higijenu i kulturu da je digne na višu razinu, a ne da vrši represiju.
Na kraju zaključuje kako država obavezno mora promijeniti svoj pristup kako se ne bi ubilo posljednje uporište naše kulture i tradicije.

Koliko su hrvatske tržnice postale i turistički proizvod bez kojeg je teško zamisliti kompletnu turističku ponudu jer su one jedna od najvećih atrakcija u svim velikim hrvatskim gradovima, rekla nam je i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Amelia Tomašević.

- Kada govorimo o Zagrebu Dolac je svakako jedan od ključnih punktova koje turisti prilikom posjeta Zagrebu obilaze. Dolac je tipičan za imidž Zagreba, no isti je slučaj i sa ostalim tržnicama u Hrvatskoj. Splitska tržnica je također ključna točka u koloritu grada. Pitanje fiskalizacije država je trebala puno ranije riješiti – rekla je Amelia Tomašević.

- 22:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.