STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

20.05.2013., ponedjeljak


DA LI JE KORUPTIVAN I HRVATSKI NAROD?
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



DA LI JE KORUPTIVAN I HRVATSKI NAROD?

Nakon što je Kalmeta pobijedio u nedjeljnjim izborima u Zadru mnogi građani govore da je i hrvatski narod koruptivan kada ga je izabrao. Za vrijeme njegova mandata ugašena su proizvodna radna mjesta gdje je bez posla ostalo više od 15.000 ljudi i nestalo 88 milijardi kuna iz javnih poduzeća koja su bila u sklopu bivšeg ministarstva na čijem je čelu bio Božidar Kalmeta.



MIJAT STANIĆ: Kalmeta je dirigirao pljačku stoljeća i mjesto mu je u zatvoru!

BIVŠI ČLAN UPRAVE HRVATSKIH AUTOCESTA I PREDSJEDNIK NEZAVISNOG CESTARSKOG SINDIKATA

http://www.voxportal.hr/vijest/mijat-stanic-kalmeta-je-dirigirao-pljacku-stoljeca-i-mjesto-mu-je-u-zatvoru/28807.html

MIJAT STANIĆ: Kalmeta je dirigirao pljačku stoljeća i mjesto mu je u zatvoru!

Gostovanje u emisiji „Nedjeljom u 2“ urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, protekle nedjelje, Mijat Stanić, bivši član Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta i predsjednik Nezavisnoog cestarskog sindikata, iskoristio je za podsjetiti na prijevare i pljačku koje su se dogodile pri izgradnji dionica autoceste, te je kao glavne krivce prozvao bivšeg ministra Božidara Kalmetu i državnog tajnika Zdravka Livakovića. Pozvao je USKOK da dovrši istrage koje su otvorene za vrijeme bivše vlasti. To je bio povod za naš intervju s njim.

*Vrlo odlučno tvrdite da su Kalmeta i Livaković odgovorni za pljačku. Odakle Vam informacije i dokumentacija kojom to potkrjepljujete?

- S obzirom da sam član Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta bio tri godine, i to kao predstavnik radnika, uvijek sam dobro pazio što se radi, prikupljao dokumentaciju i ukazivao na nepravilnosti. Već deset godina sam na čelu Nezavisnog cestarskog sindikata i uvijek sam se borio za prava radnika. Jednom prilikom mi je Livaković rekao na sastanku uprave – ti si naš, ali odmah sam mu rekao da nisam. Njih je imenovala Vlada RH, a mene radnici.

Kalmeta i Livaković raskrinkan

*Kakvu je Livaković imao ulogu u to vrijeme?

- Livaković je bio Kalmetina desna ruka, on je izvršavao naloge i kontrolirao sve kao predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. On je znao sve što se događa i sudjelovao je u svim nezakonitim radnjama. Kada je Kalmeta shvatio da su raskrinkani onda je šutnuo Livakovića 2009. godine natrag u Zadar. Riješio ga se, ali njihova suradnja se i dalje nastavila. Livaković je nitko i ništa bez Kalmete. Bez njega je nebitan lik.

*Optuživali ste Kalmetu i Livakovića da su odgovorni za pljačku pri cestogradnji?

- Ne da su odgovorni, nego su rukovodili njome! Kad je riječ o Kalmetini, tu se dogodila neviđena pljačka. Hrvatske autoceste su prodale trafostanice HEP-u i na tome zaradile 300 milijuna kuna i sav novac je preusmjern na Kalmetinu, a trebao je biti uložen u gradnju spojnih cesta na još dvije lokacije. To je bio jedinstven primjer da je HEP kupovao trafostanice i po toj cijeni. Kalmeta je u to bio uključen jer se takav transfer novca nije mogao događati bez znanja ministra. Kalmetina je trebala koštati 180 milijuna kuna, ali kasnije je dodano još tih 300 milijuna kuna. Pri izgradnji su prenapuhani troškovi, višestruko preplaćeni poslovi, a uvidom u troškovnik vidi se da se radi o velikoj pljački.

Posao oko Kalmetine

*Je li moguća da se to događalo bez znanja Kalmete?

- Nije moguće! Ne samo da je Kalmeta znao za tu pljačku, on je upravljao njome! Samo naivac bi povjerovao da se to događalo mimo njega. Postojala je mogućnost da je sve to odradio Livaković i da je to on zatajio od njega, ali u tom slučaju bi se Kalmeta bio ogradio od njega i odmah ga prjevio nadležnim institucijama, te tražio da ga se procesuira. Kao što znamo, to se nije dogdilo. Njih dvojica su bliži nego ikad, a suradnja se nastavila i nakon njihova odlaska iz ministrstva. Koliko znam, Livakoviću i u Zadru dobro ide,njegova tvrtka D&Z dobiva sve važnije projekte u gradu.

* Zar nije on je formalno napustio tvrtku D&Z?

- To je samo fiktivno napravljeno. Iako je formalno izašao iz tvrtke D&Z, on je i dalje tamo, osigurava nove poslove i uzima zaradu. Nakon Livakovićeva formalnog izlaska, tvrtka je doživila pravi procvat i dobila brojne poslove na kojima je zaradila milijune eura. Sve važnije poslove dobivao je IGH, a podizvođač mu je bila tvrtka D&Z zahvaljujući Zdravku Livakoviću koji je bio u Nadzornom odboru Hrvatskih autocesta. On i Kalmeta sve su dogovarali. Ne trebam ni spominjati da se tu radi o sukobu interesa. Pa i na sastancima Nadzornog odbora često se događalo da Livaković nije mogao donijeti neku odluku dok se prethodno ne konzultira s Kalmetom. Livakovića su se u to vrijemem svi plašili jer su znali ako se njemu zamjere da su propali.

Slijedi li optužnica?

*Vi ste o svojim saznanjima o kriminalnim radnjama koje su se događale izvijestili nadležne službe?

- Naravno, o svemu sam obavijestio DORH i USKOK, bio sam više puta na razgovorima, priložio sam opsežnu dokumentaciju. Međutim, u ono vrijeme dok je HDZ bio na vlasti, sve je bilo uzalud. Ništa se nije događalo jer ih se štitilo.

*Vjerujete li da će Kalmeta i Livaković biti procesuirani?

- Nakon smjene vlasti ponovo sam bio na razgovoru u USKOK-u, raspitivao se u kojoj fazi su predmeti. Rečeno mi je da se ni i dalje obrađuju, da ni jedna istraga nije prekinuta. Što će biti s Kalmetom i Livakovićem, vidjet ćemo. Međutim, protiv njih bi trebala biti podignuta optužnica, i to će se vjerojatno i dogoditi. Neprihvatljivo je da je toliki novac pokraden, dogodila se pljačka stoljeća, a da on i Livaković za to ne odgovaraju.

O ZAPOŠLJAVANJU BIVŠEG NAČELNIKA PU ZADARSKE

Za Vrsaljka je Kalmeta izmislio radno mjesto

*Dosta problema Hrvatskim autocestama stvorio je bivši načelnik PU zadarske, Svemir Vrsaljko, koji je radio kao savjetnik za sigurnost. Dobio je otkaz, te je kazneno prijavljen zbog zlouporabe položaja i ovlasti.
- On je zaposlen uz Kalmetino odobrenje, a to atraktivno radno mjesto, s odličnom plaćom, otvoreno je isključivo za njega. Takav posao nije mogao dobiti bilo tko. Svima je bilo jasno da je on itekako bitan Kalmeti.


U Zadru, 20. svibnja 2013. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


- 13:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.