STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

29.12.2011., četvrtak


Kriminalne radnje i ugovori teški desetke milijuna eura?
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



Kriminalne radnje i ugovori teški desetke milijuna eura?

DANA 28. PROSINCA 2011. GODINE INTERNETSKI PORTAL VOX OBJAVIO JE ČLANAK POD NASLOVOM:

STANKO ZRILIĆ NAKON NAPISA U MEDIJIMA ZVAO VOX
„Vrše pritisak na mene da ne govorim o kriminalnim radnjama u Županiji!“
http://www.voxportal.hr/vijest/vrse-pritisak-na-mene-da-ne-govorim-o-kriminalnim-radnjama-u-zupaniji/19546.html

Nakon što je jedan lokalni dnevnik objavio da je zadarski dožupan Stanko Zrilić došao u sukob s djelatnicima Obale i lučica zbog nepropisnog parkiranja na nogostup pored zgrade Županije, kontaktirao nas je dožupan Zrilić tvrdeći:

Cijelu stvar režirali su iz Županije iz samo jednog razloga – da bi me ušutkali kako ne bih upozoravao na kriminalne radnje i ugovore teške desetke milijuna eura koji se potpisuju nelegalno.

Jasno mi je da je to pritisak na mene kako bih prestao pričati i upozoravati na nezakonitosti. No, ja ne odustajem, a ovaj pokušaj reketa im neće proći – kazao nam je Zrilić.

DOSTAVLJAMO HRVATSKOJ JAVNOSTI OBJAVLJENE TEKSTOVE STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA


Nabava roba i usluga nije provedena u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi


Državni ured za reviziju utvrdio je nepravilnosti i propuste u poslovanju Zadarske županije za 2010. godinu. Odgovorna osoba za izvršenje proračuna je župan Stipe Zrilić.

Utvrđene su sljedeće nepravilnosti:

1. Županija je u travnju 2010. s pravnom osobom koja se bavi proizvodnjom povrća zaključila ugovor o sufinanciranju proizvodnje 1 031 160 komada presadnica u vrijednosti 2.383.378,00 kn za potrebe poljoprivrednika s područja Županije. Postupak nabave nije proveden. Navedeno nije u skladu s odredbom članka 6. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine 110/07 i 125/08) prema kojoj su naručitelji prilikom provođenja postupaka javne nabave iz navedenog Zakona obvezni u odnosu na sve gospodarske subjekte poštovati načelo slobode kretanja robe, načelo slobode poslovnog nastanka i načelo slobode pružanja usluga te načela koja iz toga proizlaze, kao što je načelo tržišnog natjecanja, načelo učinkovitosti, načelo jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, načelo uzajamnog priznavanja, načelo razmjernosti i načelo transparentnosti.

2. Nabava utrošene električne energije u iznosu 139.911,00 kn provedena je izravnim ugovaranjem. Postupak nabave nije proveden u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi.
Prema odredbama članaka 128. i 129. Zakona o javnoj nabavi, naručitelj je za nabavu male vrijednosti obvezan primjenjivati odredbe navedenog Zakona ako procijenjena vrijednost nabave bez poreza na dodanu vrijednost, iznosi 300.000,00 kn i manje za robe i usluge, te 500.000,00 kn i manje za radove. Prilikom zaključenja ugovora o javnoj nabavi male vrijednosti, naručitelji koriste otvoreni postupak javne nabave, ograničeni postupak javne nabave, pregovarački postupak javne nabave, okvirni sporazum i elektroničku dražbu.

ŽUPANIJSKE KORUPTIVNE ISPLATE

U Hrvatskoj je sada na djelu korupcija koja se često javlja na lokalnim i područnim nivoima i u koju su uključeni uglavnom županijske koncesije i programi. Kroz te projekte i programe često se preko ugovora i koncesija omogućavaju velike financijske koristi određenim privatnim poduzećima, a dio koristi imaju i sami korumpirani službenici.

U takvoj atmosferi nedjelotvornosti, a naročito na nivou lokalne i područne (regionalne) samouprave došlo je do diskreditiranja RH kao države gdje je korupcija izrazito prisutna.

Koruptivne isplate za pribavljanje ugovora i koncesija predstavljaju znatan izdatak i imaju veliki utjecaj na županijski i državni proračun te perspektivu rasta RH. Odluke pripremaju i predlažu županijski čelnici, a iste pokrivaju županijskim odlukama.

Tako naprimjer ovih dana čelnici Zadarske županije pripremaju koncesiju na pomorskom dobru za uzgajalište tuna pokraj Lavdare na šest milijuna četvornih metara. Za županijsku skupštinu pripremaju odluku da se naplaćuje samo 300.000.- četvornih metara, što je vidljivo iz «aviona» da je na djelu korupcija. Na sličan način je već bilo više primjera u Zadarskoj županiji gdje se kriminalne koncesije pokrivaju županijskim odlukama kao što je bio slučaj na gradskoj plaži Kolovare o proširivanje koncesije za kafić Porthos. Profit koji je trebao ući u županijski i državni proračun završava kod korumpiranih službenika i privatnih ugovorača.

NERAD KOJI PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI


Zadarska županija je krahirala. Gospodarstvo više ne postoji. Sada je u Zadarskoj županiji nezaposleno 10.607 osoba.

Ugašena su sljedeća proizvodna radna mjesta:
Bagat (4.143 radnika), Jugoplastika - pogon Zadar (706 radnika), tekstilni kombinat Boris Kidrič (2.252 radnika), Vinilplastika (1.285 radnika), Mljekara (240 radnika), SAS (400 radnika), tvornica duhana Zadar (187 radnika), Otočanka (1.800 radnika), tvornica kože Zadar (245 radnika), Mesopromet ( 90 radnika), Elektronika (187 radnika), Zadranka (1.500 radnika), Kepol Benkovac (70 radnika) Poljoprivredni kombinat Zadar (1.989 radnika), Poljoprivredna zadruga Vukšić (300 radnika) i dr.

Hrvatskoj javnosti dostavljamo plaće čelnika Zadarske županije:
Stipe Zrilić, župan Zadarske županije – plaća 16.200,00 kuna
Stanko Zrilić, dožupan Zadarske županije – plaća 16.360,00 kuna.
Đani Bunja, dožupan Zadarske županije – plaća 14.656,93 kuna

Čelnike Zadarske županije to ne zabrinjava, oni imaju sredstava za trošenje koje plaćaju hrvatski porezni obveznici.Tako je izaslanstvo Zadarske županije u sklopu prezentacije županije boravilo u Kijevu u Ukrajini, od 22.do 25. ožujka 2011. godine.

U izaslanstvu su bili:
1. Stipe Zrilić, župan Zadarske županije
2. Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti
3. Milena Ikić, pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove
4. Jerolim Uroda, pročelnik za turizam
5. Renata Kapitanović, zadužena za međunarodnu suradnju u Uredu župana

Tijekom njihova boravka u Ukrajini županija je potrošila 50 tisuća kuna, to jest 10 tisuća kuna po osobi. Vidljivo je da čelnici županije, nakon što su pronašli «zaštitni kišobran» od stranačkih dužnosnika, mogu nesmetano trošiti sredstva poreznih obveznika.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u

U Zadru, 29. prosinca 2011. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.