STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

17.02.2011., četvrtak


NEUPUĆENOST HRVATSKE DRŽAVNE ADMINISTRACIJE
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


U Republici Hrvatskoj imamo milijun hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta i preko 300 tisuća nezaposlenih. Da bi naša poljoprivreda doživjela gospodarski procvat koji zaslužuje, naša država mora biti organizirana i poticati organiziranu domaću proizvodnju, što znači da svako područje proizvodi ono što najbolje uspijeva i da od tih proizvoda stvaramo brandove zdrave hrane. Samo tako možemo biti svoj na svome.

Neupućenost hrvatske državne administracije u korištenju sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije, rezultira enormno visokim postotkom neiskorištenih, a raspoloživih sredstava.

U Hrvatskoj bi se moglo u roku od godinu dana, sredstvima iz spomenutih fondova podići npr. 5000 ha plastenika i staklenika (garantirano konkurentna prodaja povrća u EU zbog blizine i dobrih cesta) te istog trenutka možemo zaposliti najmanje 5000 obitelji ili više od 10.000 radnika.

Sličan program se može doslovce preko noći osigurati proizvodnjom 60.000 tona povrća za samo jedan podravkin proizvod kao što je Vegeta, koje se u potpunosti uvozi. Moglo bi se izgraditi šest (6) tvornica u raznim dijelovima Hrvatske, svaka za preradu desetak tisuća tona povrća za ovaj proizvod.

Takvih i drugih realnih i brzo ostvarivih programa ima dosta. Ali nema glasa od države, od politike koja bi trebala stati iza takvih programa. A zastrašujuće je koliko se nepotrebno uvozi smrznutog povrća, svježe rajčice, paprike, salate i dr., a sve to se, naravno daleko kvalitetnije, može proizvesti u Hrvatskoj.

Zašto je takvo stanje? Isključivo zbog zbunjenosti i neodgovornosti državne administracije te nepostojanja nacionalne razvojne strategije u poljoprivredi, nepostojanja društvenog dogovora i svijesti o vlastitoj vrijednosti i klimatsko-zemljišnim resursima kojima raspolažemo. Uz sve ovo i nesređenost zemljišnika te usitnjavanje već prije okrupnjenih površina.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske
4. Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Hrvatske




Zagreb-Zadar, 17. veljače 2011. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA




- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.