propovijedi

26.11.2015., četvrtak

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA ILI ADVENTA g C




N 29 I DOŠAŠĆA ILI ADVENTA
P 30 Sv. Andrija ap.
U 1 Kazimir
S 2 Bibijana, Blanka
Č 3 Sv. Franjo Ksaverski
P 4 Barbara
S 5 Kristina, Saba
N 6 II DOŠAŠĆA ILI ADVENTA, sv. Nikola biskup

Prvo čitanje: Jr 33, 14-16
Psalam Ps 25, 4b-5. 8-10. 14
Drugo čitanje: 1Sol 3, 12-4,2
Evanđelje: Lk 21, 25-28. 34-36



Prvom nedjeljom došašća ili adventa započinje liturgijski ciklus koji zovemo crkvena godina.
Crkvena je godina opečačena blagdanom Božića i Uskrsa oko kojih je naglašeno božićno i uskrsno vrijeme. Tim vremenima prethodi ozbiljna priprava. Tako božićnom vremenu prethodi priprava koja traje četiri nedjelje adventa ili došašća, dok uskrsnom vremenu prethodi četrdesetodnevna priprava koju zovemo korizma. Sve ostalo je vrijeme kroz godinu, odnosno, nedjelje kroz godinu. To vrijeme raspoznajemo po karakterističnoj zelenoj boji. Liturgijske boje imaju značajnu ulogu tumačenja određenog liturgijskog vremena. Tako zelena boja označava život i to milosni život s Bogom kroz liturgijsku godinu. Bijela, odnosno zlatna boja tumači uzvišenu svečanost uskrsnog i božićnog vremena dok ljubičasta, boja korizme i adventa, u sebi sadrži dvije boje; crvenu i plavu. Crvena je boja žarke čežnje i ljubavi, a plava boja neba, boja za Boga. Ljubičasta je boja, boja tihog iščekivanja dolaska ili pohoda Gospodinova, koji se događa na više razina.
Tako današnje evanđelje, proročkim govorom, naviješta Isusov konačni dolazak na kraju vjekova i sugerira da bi naš život trebao biti u znaku trajnog iščekivanja konačnog dolaska Gospodinova. To iščekivanje karakterizira budnost. Suprotnost toj budnosti je ''otežalost srca''. Mi bismo rekli tromost kao posljedica proždrljivosti, pijanstva i životnih briga.
Proždrljivost kao stil jednog hedonističkog načina života, ali i svaka druga pohlepa i nezasitnost u direktnoj su suprotnosti koju traži ''budnost'', što nije ništa drugo nego duhovnost ili produhovljenost.
Tako i pijanstvo ima cijelu paletu inačica. Nije to samo opijanje alkoholom, ili danas toliko prisutnim drugim ovisnostima, posebno kod mladih. Postoji pijanstvo vlašću, slavom….
''Otežalo srce'' tromo je i u suprotnosti svijetu duha kojega karakterizira ''budnost'', a koja se jača postom i molitvom.
Druga razina ili vid Isusova dolaska događa se kroz proslavu blagdana. Advent nas priprema za blagdan Kristova rođenja koji se događa na duhovnoj razini i nema gotovo ništa sa slavljeničkim običajima koji pogoduju proždrljivosti, pijanstvu i svekolikoj materijalnoj razmetljivosti.
Treća razina iščekivanja Isusovog dolaska primjerena je svakom vjerniku kao plod njegove osobne pobožnosti i ljubavi prema Spasitelju. To iščekivanje nije vezano uz neko određeno vrijeme ili blagdan. Pohod božanskog Kralja događa se u skrovitosti vjerničkog srca koje u poniznoj molitvi iščekuje njegov dolazak. To je trajni advent ili došašće za sve one koji su izabrali Gospodinov put spasenja.
Tako shvaćena budnost očituje se kod mnogih kršćana u prihvaćanju misa zornica. Ranim ustajanjem i odlaskom na sv. misu vjernik ispovijeda svoju budnost i pripravu za Kristov dolazak. Zornice su posebno obojene marijanskom pobožnošću, jer ona je Zora našeg spasenja budući je nosila i rodila Sina Božjega, a njezin život u svojoj skrovitosti ispunjen pobožnim iščekivanjem svojevrsni je prototip kršćanskog Adventa. Amen.


Molitva vjernika

Ispunjeni tihom adventskom radošću, uputimo svome Stvoritelju smjerne molitve i prošnje.

1. Blagoslovi, Gospodine, svoju Crkvu adventskom radošću da strpljivo i ustrajno očekuje blaženo vrijeme pohođenja Sina čovječjega kako bi njegovim Duhom ispunjeni spremno naviještali silna djela koja nam je učinio, - Molimo te.
2. Ispuni snagom Duha našeg svetog oca, da svoje stado hrabro vodi u susret Dobrom Pastiru, - Molimo te.
Približi nam duh pobožnosti naše nebeske Majke Marije da i mi u pobožnosti i jednostavnosti života iščekujemo blaženi čas pohođenja Sina Božjega, - Molimo te.
3. Marija je zora spasenja jer je rodila Sunce spasenja Gospodina našega, daj da u Marijinoj pobožnosti vidimo uzor koji valja nasljedovati, - Molimo te.
4. Probudi u nama iskrenu ljubav prema braći i sestrama koji trpe zbog bolesti ili osamljenosti i daj nam snage i poticaj da tu ljubav i djelotvorno pokažemo, - Molimo te.
5. Obdari nas, a posebno naše mlade milošću obraćenja, da bismo ti čista srca služili, - Molimo te.
6. Udijeli nam dar pobožnosti kako bismo bili prožeti duhom trajnog adventa u iščekivanju milosnog posjeta Gospodinova našoj duši. – Molimo te.
7. Našu pokojnu braću i sestre uvedi u prostranstva svjetlosti i mira, - Molimo te.

Gospodine Bože, ti nas pozivaš na budno iščekivanje ponovnog dolaska tvoga Sina. Molimo te, udijeli nam svoju radost dok prolazimo kroz kušnje i nevolje ovozemnog života, te nam daj da jednoć po tvome milosrđu prispijemo u zajedništvo svetih , gdje ti sa svojim Sinom i Duhom Svetim živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.