propovijedi

04.06.2015., četvrtak

DESETA NEDJELJA KROZ GODINU b



N 7 10 NEDJELJA KROZ GODINU
P 8 Vilim, Medardo
U 9 Efrem, Rikard
S 10 Bogumil, Biserka
Č 11 Barnaba ap.
P 12 Presv. Srce Isusovo
S 13 Begrješno srce Marijino, Sv. Antun Padovanski
N 14 11. NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja:
1. čitanje: Post 3, 9-15
Psalam: 130, 1-2. 3-4. 5-6. 8-8
2. čitanje: 2 Kor 4, 13-5. 1
Evanđelje: Mk 3, 20-35

Započinje niz nedjelja kroz godinu kada kroz misna čitanja pratimo Isusa ''prašnjavim putovima Galileje'', slušamo njegov nauk i razmišljamo o njemu.
Tako je uostalom bilo i na početku. Novi učitelj brzo je privukao nebrojeno slušateljstvo, jer on nije bio obični učitelj Zakona. Kuća je bila tako puna da više nije bilo mjesta. Tko su bili Isusovi prvi slušatelji? Budući je govorio 'kao nitko do tada' vjerojatno je bilo najviše znatiželjnika. Oni upućeniji bili su ili zgroženi, jer 'ruši vjeru otaca' ili zadivljeni kako mudro razlučuje bitno od nebitnoga. Zapravo ruši ljudske dozide na Božjoj Objavi. To su bili običajni propisi kojih se nakupilo kroz dugi povijesni hod Božjeg naroda, a koji su vjernika sputavali da se jednostavno vine k Stvoritelju u svoj slobodi djeteta Božjeg. Ali ti su propisi i običaji srasli s pokladom vjere i tradicijom i dirnuti u to jednostavno je bilo nedopustivo. Čuvari Zakona i propisa bili su na nogama. Isusov proročki zanos bio je protumačen ludilom, - izvan sebe je. Ili još gore; opsjednut je nečistim duhom. Rodbina se boji za njega. Treba ga brzo obuzdati da ne bude prekasno.
Isusov odgovor na sve to je ''novo vino u nove mješine''. Ipak se tu radi o nečem kvalitativno novom, a ta novost je da je on Mesija – toliko očekivani Spasitelj. Nije prepoznat jer nije ispunjao obrasce koji definiraju kakav Mesija treba biti. Doduše vizija proroka o Mesiji u potpunosti se u Isusu ispunja: To su čudesni znakovi koje Isus čini ali Isusov politički profil ne odgovara njegovim suvremenicima. Umjesto kraljevstva na zemlji on im govori o Kraljevstvu nebeskom. Ako su ga njegovi učenici nakon tri godine što ih je poučavao i to nakon što je uskrsnuo opet pitali; hoće li sada uspostaviti kraljevstvo u Izraelu, kako je tek bilo s narodom koji ga je tek povremeno slušao nadajući se uglavnom kakvom spektakularnom čudu.
Kraljevstvo nebesko već je tu i nema vremena za daljnja pojašnjenja. Umjesto toga obećaje im Duha 'koji će ih u svemu poučiti'.
Krist danas djeluje u svijetu po Crkvi koja je, doduše blijedi, ali vidljivi odraz Kraljevstva nebeskog. Zašto 'blijedi odraz''? Jer u Crkvi još uvijek živi svjetovni duh koji prizivlje uspostavu moćne organizacije.... Duh Sveti pak vodi Crkvu kroz čistilište i različita poniženja koja se događaju u hrvanju s duhom 'ovoga svijeta' jer Kraljevstvo Božje ne može zasjati u svoj punini niti u nama niti oko nas ako nismo spremni radikalno slijediti stopu po stopu nebeskog Učitelja.

Molitva vjernika

Stvoritelju uputimo svoje molitve da vijerno nasljedujemo Kristov put i da nam on bude sva radost i ispunjenje.

1. Oslobodi nas Gospodine tame zablude kako bismo te mogli slijediti. – Molimo te.
2. Čuvaj, Gospodine, našeg sveto oca i naše biskupe kako bi u Crkvi promicali ljepotu kršćanskog života i zajedništva. – Molimo te.
3. Sve koji se nalaze u tami grijeha obasjaj svjetlom spasenja. – Molimo te.
4. Čuvaj, Gospodine, u nama poklad vjere i otkloni sve što ranjava naše duše grijehom. – Molimo te.
5. Primi, Gospodine, naše pokojne u svoje Kraljevstvo. – Molimo te.

Svemogući Bože, izvore pravog života, usliši naše molitve i upravi naš hod putem koji vodi u Kraljevstvo nebesko. Po Kristu Gospodinu našemu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.