propovijedi

31.10.2014., petak

DUŠNI DAN




N 2 31. NEDJELJA K.G. - DUŠNI DAN
P 3 Hubert (zaštitnik lovaca)
U 4 Karlo Boromejski, Dragutin, Dragica
S 5 Mirko, Emerik, Imbra
Č 6 Sv. Leonard, Lena
P 7 Engetbert, Anđelko
S 8 Gracija Kotorski
N 9 32 NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja:
1. čitanje: Job 19, 1.23-27a
Psalam: Ps 27, 1-5. 7. 8b. 9a. 13-14
2. čitanje: Rim 5 5-11
Evanđelje: Iv 6, 37 - 40

Crkva danas slavi Dušni dan. Ovim blagdanom ispovijedamo vjeru u vječni život koji se nastavlja nakon tjelesne smrti. Duh i duša čine 'iskru' jedinstva koje smo primili od Gospodina u začetku našeg tjelesnog života. Ta 'iskra' božanskog je porijekla i traje vječno. Ona je nosilac našeg svekolikog duhovnog bogatstva koje smo sakupili tijekom života, ali i duhovnih rana koje smo zadobili grijehom, a nisu zacijeljene pokajanjem i oprostom. Takvima je dana još jedna prilika u Čistilištu za koje sam naziv kaže koja mu je namjena. To je ujedno i povod današnjem blagdanu da molimo za duše naših pokojnika.
Jučer smo slavili svete, a danas se utječemo Stvoritelju i molimo da duše vjernih koje su u mukama čistilišta očišćene ugledaju Božje svjetlo i osjete radost blaženih. To su dani kada je na neki način 'koprena' koja nas dijeli od onostranog tanja nego inače, a povezanost s braćom i sestrama koji su nas napustili na ovom svijetu čvršća u vjeri i nadi Crkve koja nam to omogućuje.
Mi danas ne govorimo o smrti niti današnji blagdan zovemo Dan mrtvih. Tim se nazivom služe oni koji nemaju nade u vječni život. Jednako tako, premda ispovijedamo uskrsnuće mrtvih i konačni Sud na kraju vjekova kada će Gospodin doći i suditi žive i mrtve koji su uskrsnuli, ipak, ne prihvaćamo smrt koja zahvaća ne samo tijelo nego i dušu do Sudnjeg dana. Takve kršćanske denominacije koje u to vjeruju ne priznaju Čistilište duša. Njihovom su učenju suprotstavljene riječi našeg Gospodina: '' Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada'' (Iv 11, 25 – 26). Na mnogim drugim mjestima u Sv. Pismu naći ćemo ispovijedanje vjere u život nakon tjelesne smrti. Konačno, ta vjera prati čovjeka od najdavnijih dana. Još u prapovijesti nalazimo na znakove vjere u zagrobni život. Ta je vjera živa kod svih naroda svijeta, kako nekada tako i danas. U toj vjeri obilazimo danas grobove naših pokojnih i molimo da im Isus Krist 'Svjetlo na prosvjetljenje naroda' bude i nada i putokaz u vječni život. Amen.


Molitva vjernika

Pomolimo se Bogu, koji nam je uskrsnućem svoga Sina dao nadu u neraspadljivi vječni život.

1. Za Crkvu da uvijek naviješta istinu o vječnom životu, - Molimo te.
2. Za sve ljude svijeta da priznaju svetost života od začeća do prirodne smrti, - Molimo te.
3. Oslobodi nas Gospodine straha od smrti i udijeli nam nadu u vječni život, - Molimo te.
4. Za one koji su na umoru, koji pate osamljeni pred samu smrt; udjeli im utjehu i nadu u konačno oslobođenje od okova grijeha i zla, - Molimo te.
5. Za naše najmilije koji su preminuli; neka nas iskrena molitva povezuje s njima već na ovom svijetu, - Molimo te.

Svemogući vječni Bože, ti si uskrsnućem svoga Sina pobijedio snagu grijeha i smrti u svakom čovjeku. Molimo te budi milosrdan nama i našoj pokojnoj braći i sestrama te nas vodi u radosno zajedništvo života Presvetoga Trojstva. To te molimo po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.