propovijedi

28.03.2014., petak

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA god. A



N 30 4. KORIZMENA NEDJELJA ( Sredoposna)
P 31 Benjamin, Amos
U 1 Hugo, Teodora
S 2 Franjo Paulski
Č 3 Rokard, Cvijeta
P 4 Izodor, Žiga
S 5 Vinko Ferrerski
N 6 5. KORIZMENA NEDJELJA (Gluha)

Krist prosvjetitelj

Čitanja:
1. čitanje: 1 Sam 16, 6-7. 10-13a
Psalam: 23, 1-3a. 3b-4. 5. 6
2. čitanje: Ef 5, 8-14
Evanđelje: Iv 9, 1-41

I mi smo izabranici Božji i pomazanici njegovi.
Jesmo li ikada razmišljali o tome kako Bog sasvim drugačije vrednuje ljude koje poziva u svoju službu i kojima povjerava važne zadatke, nego što to radimo mi ljudi. Kad bismo mi smrtnici imali mogućnost birati koga ćemo u crkvene službe, vjerojatno bi u obzir došli ponajprije akademici, priznati stručnjaci, doktori nauka….
Dobro se sjećam kako smo, nakon što je kardinal Šeper otišao u Rim za prefekta Kongregacije, svi bili u iščekivanju koga će sv. otac imenovati novim zagrebačkim nadbiskupom. Kao bogoslov u jednom sam društvu spomenuo da će to najvjerojatnije biti pomoćni biskup Kuharić; na što je jedan intelektualac prokomentirao: ''Kuharić je mali čovjek, nema doktorat i nije studirao u Rimu, on nema šanse''. Taj ''mali čovjek'' predvodio je našu Crkvu zagrebačku u najtežim iskušenjima za vrijeme komunizma i svojim autoritetom i zalaganjem doprinio da je Hrvatsku među prvima priznala sv. Stolica. Bio je moralni autoritet i obljubljen u cijeloj Hrvatskoj.
Dok je izbor biskupa bio prepušten aklamaciji naroda; ne jedanput se dogodilo da je narod izabrao neke jednostavne i skromne ljude koji su se čak sakrivali da ne budu izabrani (kao što je bio slučaj sa sv. Martinom), a kasnije se pokazalo kako je to bio pravi izbor, na dobro mjesne crkve.
Zar nije odabirom mladog pastirčeta Davida za kralja Bog pokazao kako on ne prosuđuje prema našim mjerilima. ''Moje misli nisu vaše misli'' (Iz 55,8). Stari Jišaj pokazao je proroku, čovjeku Božjem, svoje kršne sinove, a na mladoga Davida, koji je u polju pasao stada, nije ni pomislio. No, upravo njega Gospodin želi zakraljiti. Prorok ga pomazuje uljem. Postao je pomazanik Božji. Primio je Duh Božji, što je na Davidu bilo posebno vidljivo tijekom njegova života.
Nikada ne smijemo smetnuti s uma da smo i mi izabranici Božji. Na krštenju smo pomazani ''uljem spasenja.'' Upravo po tom pomazanju postali smo sastavnica Krista svećenika, kralja i proroka.
Pavao podsjeća Efežane kako su nekoć bili tama, ''a sada ste svjetlost u Gospodinu: kao djeca svjetlosti hodite…'' To je naše poslanje i naš poziv da budemo djeca svjetlosti. Jer svjetlost donosi život, a tama smrt.
Isus je donositelj svjetlosti. Današnje evanđelje stavlja pred nas dvostruko sljepilo: Ono naravno – slijepac od rođenja, kojemu Isus vraća vid i ono duhovno – a to su farizeji, koji su zaslijepljeni pa ne vide veličanstveno djelo koje u Isusu izvodi Otac nebeski. Oni od svega vide samo kršenje subote.
Toliki učeni uza sve svoje znanje i akademske titule tapkaju u mraku nevjere i neznanja, a maleni i neznatni hode u svjetlosti vjere. To je Božja logika. Njega očito ne impresionira naše znanje i učenost. Ono što Bog ljubi to je iskreno i čisto srce. Krist, donositelj svjetlosti daruje takve svjetlom vjere. Vidom koji prodire kroz koprenu naravnog u nadnaravno, vječno, Božje kraljevstvo.
Na mnogim našim crkvama, na krovu ili tornju nalazi se limeni kokot ili pijetao. Nitko zapravo ne zna objasniti koja je njegova prava uloga, premda postoje razna tumačenja. Znamo da pijetao počinje pjevati pred zoru. On najavljuje dan. Svojim nas pjevanjem budi. Nije li uloga limenog pijetla na tornju crkve da nas podsjeti da se duhovno probudimo. Da ne drijemamo uronjeni u svoje svagdašnje brige, nego da podignemo svoj pogled prema donositelju svjetlosti neugasive – Kristu. Da mu pođemo ususret u ovoj korizmi djelima milosrđa – pomažući bližnjima. Djelom poniznosti u skrušenoj ispovijedi. Da se probudimo iz svjetovnog sna u koji smo upali. Baš onako kako završava današnje drugo čitanje iz poslanice Pavla apostola Efežanima: ''Probudi se ti što spavaš, ustani od mrtvih, i zasvijetljit će ti Krist'' Amen.

Molitva vjernika

Bože, tebi iznosimo svoje molitve da nas prosvijetliš po svome Sinu Isusu, donositelju svjetlosti neugasive.
1. Za svetu Crkvu, da naviješta Krista – Svjetlo neugasivo po cijelome svijetu. Molimo te.
2. Za biskupe, svećenike, propovjednike… da budu donositelji svjetla Kristova tvojem narodu. – Molimo te.
3. Za sve koji su kršteni, da u ovom korizmenom vremenu u sakramentu pomirenja upoznaju ljubav koju im ti daruješ. – Molimo te.
4. Za nas koji smo ovdje sabrani, da otkrivamo tvoj poziv na svetost u svakodnevnom životu. – Molimo te.
5. Za bolesne i one koji trpe da im ti budeš jasna svjetlost i utjeha. – Molimo te.
6. Za one koji lutaju u mraku nevjere, da im se očituješ kako bi te upoznali, Svjetlosti vječna. – Molimo te.
7. Za naše pokojne da ugledaju neugasivu svjetlost života vječnoga. - Molimo te.

Primi Gospodine ove naše molitve i usliši ih po Kristu Gospodinu našem.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.