How many frogs do I have to kiss...

petak, 17.10.2014.

Ma smućkaj mu nešto...

Pomalo se razočaravam u HR gastronomiju. Al' stvarno. Sve je više emisija na TV (stranih i domaćih, koje su klonovi stranih ali jbg) sa gastronomskom tematikom.
Plačevi.
To je množina od plač. Kao u 'plakali smo dok smo suza imali'....
Zašto plačevi? Zato što mi sve te emisije strašno nalikuju na domaće i strane sapunice. Gdje svi žive u vilama, imaju poslugu (koja nema nikakvu ulogu u radnji osim da se pojavi u kadru potvrđujući 'elitni' status protagonista), voze nabrijane zvijeri od automobila, nose desetak hrvatskih PLAČica u frizurama i 'obleki' itd. Da ne kukam dalje.

Tako meni izgleda kada se skupe njih dvadesetak kandidata, svaki za svojom radnom stanicom opremljenom do plafona, te dobiju sat vremena (!) da skuhaju nešto. Wow....

Prosječni kuhar (sezonac ili stalni na kontinentu, svejedno) je suočen sa malom, loše osvijetljenom kuhinjicom (al' sve ti je do ruke), često neispravnim plamenikom na makar jednom mjestu (roštilj, štednjak, svejedno) i manjkom osnovnog alata (nevjerojatno je na koliko mjesta nije moguće pronaći mizerni otvarač za limenke).

Često su kuhari u dilemi - koristiti noževe koje su pronašli na radnom mjestu, a koji dubliraju kao otvarači za limenke i povremeni odvijači ili se koristiti vlastitima. Dilema je slijedeća. Gazdini noževi su, kratko i jasno - za kurac. Ispričavam se osjetljivim dušama. Ono što prosječni vlasnik restorana kupuje kao skupe noževe ulazi u kategoriju do 150 kn max; često se nalaze kojekakvi isluženi komadi lima kojima se već izlizala oznaka proizvođača i vidi se blijedo 'FAMI....?' nešto.
Profesionalni kuharski nož se kreće u cijenovnom rangu od 100€ pa naviše. Pa ti vidi hoćeš li gurnuti svoje 'svijetlo oružje' u taj boj. Posebno kad ostatku ekipe kažeš da ti ne diraju alat.
To su osobne uvrede do Boga.
A onda ih nađeš kako pandlerom otvaraju 'Podravka - Cikla konzervirana 4500g'.

Prostor za čišćenje povrća, mesnica, praona crnog posuđa, praona bijelog posuđa, čišćenje ribe. Što imaju zajedničko? Sve je to jedno te isto mjesto.

HACCP kroz prozor.

Koga zanima što je to, neka googla. Ukratko, radi se o procjeni rizika i kontroli kritičnih točaka u kuhinji sve da bi se smanjio rizik od oboljenja gosta. Laički, da ne otrujemo koga, jer se sigurno neće vratiti.
Bez policijske pratnje....

Mikrovalna pećnica, koja je kuhinjski bastard, ali je svi trpe dolazi kao i sve, u dvije varijante. Skupa i ona koju si našao u kuhinji. Skupa ima snagu od više KW i može kilu gaude pretvoriti u lokvu dok ispričaš prljavi vic, a ona tvoja ima snagu od 700W i ne može primiti veći tanjur u sebe. U tom trenutku pomisliš da su je kupili na odjelu sa igračkama, što nije daleko od istine.

Frižider je jedan. Imaš i jednu škrinju koja nije očišćena od pretprošle sezone. AKO imaš sreće da restoran prodaje puno ribe, imaš i friška za ribu. Ako ne, imaš sve u jednom frižideru koji se zato otvara 1001 puta dnevno te zato krepa prirodnom smrću puno brže nego bi itko pretpostavio da je to moguće. Budi pametan i drži jaja (kokošja) na dnu frižidera, jer će ti sanitarci prvo gledati gdje su ti jaja (kokošja) u slučaju da su porazbijana te cure po mesu i šire salmonelu. Sanitarna inspekcija je jedina u ovoj državi ovlaštena napisati kaznu za POTENCIJALNO kazneno djelo. To bi bilo trovanje i uzrokovanje zaraze te ugroza javnog zdravlja. Ne trebaju im dokazi da si to učinio. Dovoljno je da zaključe da su vidjeli da postoje uvjeti za rečeno. Makar sve bilo čisto. Problem je što se čistoća dokazuje sporom laboratorijskom pretragom. A, oni brzo bace oko i ako su uvjeti tu, odoše jaja (tvoja). E, sad, kako ćeš ti žonglirati sir, vrhnje, jaja, mlijeko, meso, mljeveno meso (bauk) pečeno meso (još veći bauk), kuhano varivo, sirovu ribu (sad si na klizavom terenu), konzerve , tetrapake (neki otvoreni), suho meso, polutrajne mesne prerađevine, marmelade i maslac...to se ostavlja tvojoj mašti.

Vidio sam neke prokleto maštovite frižidere.

I sad konačno dolazi do djelomično kontroliranog kaosa koji se sa strane zove 'kuhanje'. Dolazi ti konobarica koja je (možda to čak ni ne zna) dobila posao jer ima 'ono nešto'. U svakom slučaju nema konobarsku diplomu. I traži da joj napraviš 'bečku šniclu bez mrvica'

????

Molim?
Pa, tako su mi gosti rekli.
Aha.....


Naručuje se kaotično, često glavno jelo 10 minuta prije juhe, pa kad ti kažeš 'ide šnicla' ona ti kaže 'daj prvo juhu'.
Stavi šniclu negdje na toplo.
Na koje kurčevo toplo u kuhinji od 22 kvadrata, ionako je sve zatrpano uključujući pola poda. Prljavim suđem, hvala Bogu, ali ....
Opet isprike osjetljivima....

I onda kao kruna svega netko traži teleći naravni, a ti znaš jako dobro da teletina nije prošla kroz taj lokal još od zadnjeg ledenog doba i to im fino kažeš....

Ma smućkaj mu nešto, stavi svinjski naravni u mlijeko pet minuta, kao da će on znati.....


I onda gledam one likove na TV-u i znam da se upravo u tom trenutku oblikuje javno mišljenje da kuhanje izgleda tako. I ponekada me stid priznati da sam profesionalni kuhar u ovoj besparici i krizi i da radim , improviziram i mućkam za sitnu lovu...i da sam sretan jer nisam na cesti. Dok me ne uhvate.

- 19:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2015 (2)
Listopad 2014 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (5)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (4)

Opis bloga

  • To su samo neke moje frustracije, ne zamarajte se



    Free IQ Test
    Free-IQTest.net - Free IQ Test




  • Brunsha
    Moja najdraža blogerica (plavuša, a pametna...raritet)


  • Flag Counter