Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada-i ne drkajte na ovaj blog
Vikinški rječnik - FUCK THE POLICE AND GOVERNMENTS - Blog.hr

FUCK THE POLICE AND GOVERNMENTS

23.05.2007., srijeda

Vikinški rječnik

Aegir - jedno od tri morska božanstva - Agir, Njord i Mimir - div koji vlada morima sa ženom i sestrom Ran pod morem uz otok Hlesey. Imali su devet kćeri, valove. Također je oslovljavan i sa Hler ili Gymir. On je Miskorblindijev sin, a njegova braća su Logi i Kari. Ne ubraja se u staru dinastiju bogova, kao ni Asire, Vanire, divove, patuljke ili vilenjake. Smatra se svemogućim u svom okružju. Bio je poznat po dobroćudnosti, bogatom gostoprimstvu i zabavljanju ostalih bogova. Počeo je proizvoditi pivo bogovima nakon što mu je Thorr donio dovoljno velik kotao. Svake zime bi bogovi kod njega pili pivo. Umjesto da upali vatru baklji, prosipao bi zlato po podu svog podvodnog dvorca i tako dobijao svjetlost, stoga se zlato naziva Aegirovom vatrom. U dvorcu je imao dvojicu sluga, Fimafenga i Eldira.

Aegirove kćeri - pretpostavlja se da su Heimdallove majke, to su devet valova - Himinglava (Nebeski Sjaj), Dufa, Blodhughadda (Krvavokosa), Hefring (Rastuća), Udhr, Hronn, Bylgia, Bara i Kolga (Hladna).

Agishjálmr - Aweov šljem, simbol zaštitne magije kojeg su nosili rani Vikinzi. Nošen među očima je označavao nepobjedivost i sijao strah među neprijateljima. Danas ga nose sljedbenici Asatru-religije kao amulet za zaštitu.

Asir - klan bogova koja obitava u Asgardhru pod Odhinnovim vodstvom. Ovdje se ubrajaju Balder, Bragi, Forseti, Frigg, Heimdall, Idunn, Sif, Thorr, Ull, Vali i Vidar. To su božanstva savjesti, mudrosti i neba, u odnosu na Vanire, bogove Zemlje, biološkog ciklusa i općenito života.

Alcis - božanstva blizanci, sinovi boga neba.

Aldsvider, Alsvidh - "Potpuno Bijeli", konj koji vuče kola u kojima se nalazi mjesec po nebu. Drugi je Arvak.

Alf - vilenjaci, bića sa magičnim moćima koja žive u prirodi. Postoje vilenjaci svjetla, Ljossalfi, stanovnici Ljossalfheimra kojim vlada Freyr; crni vilenjaci, Svartalfi i vilenjaci tame ili patuljci, za koje se smatra da su crni kao katran. Vjeruje se da su to duhovi mrtvih muških predaka.

Alfadhir, Alfodhr - "All-Father", jedno od brojnih Odhinnovih imena.

Alfheim, Alfheimr, Ljossalfheimr - svijet vilenjaka svjetlosti kojim vlada Freyr.

Alfrigg - jedan od četiri patuljka koji su Brisingamen dali Freyi u zamjenu za korištenje njene plodnosti.

Alfrodul - Solina kći koja će voziti kola Sunca nakon Ragnaroka u majčin dom.

Alviss - patuljak kojemu su bogovi obećali Thrud, Thorrovu kći bez njegovog znanja. Kad je Thorr saznao za to, izazvao je Alvissa na dvoboj znanja i mudrosti koji je potrajao do zore, čije su zrake okamenile patuljka koji nije ušao u podzemlje. Ovo je jedina situacija u kojoj Thorr ne poseže za svojom snagom, već upotrebljava lukavost.

Amber - jantar; nakon što je Freya ostala bez Odhra, nije mogla prestati plakati. Suze koje su pale na tlo, pretvorile su se u zlato a one koje su pale na stabla u čisti jantar.

Amsvartnir - "Crno-crveni", ime jezera na otoku Lyngvi na kojem je Fenrisa napokon uspio zatočiti Tyr.

Andhrimnir - "Garavi", kuhar koji kuha za Einherjare u Valhalli.

Andlangr - "Produženi", ime drugog raja, za koji se mislilo da se nalazi na jugu i na nebu vidljivom iz Midgarda. To je vjerojatno kršćanska preinaka.

Andvaranaut - prsten koji je Sigurd uzeo od Brynnhild da bi ga dao Gudhrun.

Andvari - “Pažljivi”, patuljak čije je blago ukrao Loki da bi platio Otterovu ucjenu. Blago je uključivalo i prsten koji je donosio bogatstvo nosiocu, no ako to nije bio patuljak, bio bi proklet za sva vremena. Donio je smrt Hreidmaru, Fafniru, Reginu i Sigurdu.

Angerboda, Aurboda - čudovišna Lokijeva žena, majka vuka Fenrisa, Hel i Jormungand. Prema nekim izvorima je također žena diva Gymira i Gerdina majka.

Annar - drugi suprug Noći, otac Zemlje.

Arvak - konj koji vuče kola u kojima se nalazi Sunce po nebu. Drugi je Alsvidh.

Asa-Thorr - drugo ime za Thorra.

Asatru - predkršćanska religija naroda sjeverne Europe. Ime dolazi od "ase" što znači "od bogova" i "tru" što znači odanost.

Asgardhr - zemlja bogova Asira, jedan od devet svjetova, na vrhu svih preostalih u kojem svaki bog i božica imaju palače. Sa Midgardom je vezan Bifrostom, a okružen je zidinama koje je gradio div.

Ask - prvi čovjek kojeg su stvorili Odhinn, Vili, i Ve od drveta nađenog na obali. Supruga mu je Embla.

Atridhr - "Napadač", jedno od Odhinnovih imena.

Audhr - sin Naglfari i Nott.

Audhumbla, Audhumla - praiskonska šuta krava rođena u nastajanju svijeta, kad je nastajao i Ymir koji se hranio njenim mlijekom. Osvježavala se slanim kapima leda koje su tekle Ginnungagapom, lizanje leda je otkrilo Burija, prvog boga.

Aurgelmir - prema Vafthruthnir najstariji div. Drugo ime za Ymira.

Aurvangar - domovina patuljaka.

Aurvandil - Goin suprug. Iz Jotunheima ga je iznio Thorr u košari iz koje je stršala njegova zaleđena noga, koju je uzeo Thorr i bacio na nebo gdje je postala zvijezda, Aurvandilovo stopalo.

Austri - jedan od patuljaka koji drže kutove Ymirove lubanje - Austri, Vestri, Nordhri i Sudri ili Istok, Zapad, Sjever i Jug.

Awl - patuljak, brat Sindri i Brokkra, patuljaka koji su izradili Brisingamen.
Ima još samo što ču to objavit neki drugi put, kad mi dosadi oGame

<< Arhiva >>