HASTRMAN iliti VODNI'K

09.02.2021.

Uvijek sam voljela legende pa i bajke jer preko njih sam ulazila u svijet mašte. U Češkoj postoji najviše legendi o hastrmanu iliti vodníku. No, kakva su to bića? Kao prvo, skoro svaki ribnjak pa i svako selo u Češkoj ima svog hastrmana.


To je biće sa zelenom kosom i bradom, obično je dobro odjeven u zeleni frak i šešir iz njega neprestano kaplje voda jer živi u ribnjaku. Može se pretvoriti u žabu, guštera ili ribu. Čime se bavi hastrman? Vreba uglavnom mlade djevojke da bi im oduzeo njihove nevine duše i spremio u posebnu šalicu s poklopcem.


Naseljava vodene dubine, posebno u blizini mlinova, gdje ima svoju kuću ili kristalnu palaču. Aktivan je posebno noću, u vodi je vrlo moćan...vlada ribama, vodenim životinjama, vodenim pticama i uglavnom je samotnjak iako se znaju ponekad oženiti.


Najpoznatiji vodník iliti hastrman je Rusalkin otac. Mislim da svi znaju poznatu operu od Antonína Dvořáka - Rusalka - koja se zaljubila u muškarca i pomoću vještice htjela je postati čovjekom da bi se mogla udati za svog odabranika. Najpoznatija arija iz te opere je: Mjeseče na nebu dubokom.


Dakle, ako ikada posjetite Češku, nikako nemojte zaboraviti niti zanemariti da negdje u nekom ribnjaku upravo na vas čeka neki hastrman koji već ima spremljenu šalicu. Naravno, poseban oprez upućujem mladim djevojkama.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.