Značajna i najpoznatija jezera u Češkoj

08.02.2021.

Češka iako nema more, bogata je vodenim površinama (jezerima, potocima, ribnjacima). Česi se vole kupati a posebno jedriti na vodi. Tako da po ljeti vidjet ćete jezera puna jedrilica (plachetnice).



Vražje jezero i Crno jezero vrlo su blizu jedno drugome i ugodno su mjesto za planinarsku šetnju. Jezera se nalaze između Nýrskog i Železne Rude u okrugu Klatovy u Šumavi, nedaleko od njemačke granice. To su ledenjačka jezera. U Šumavi su, kao i drugdje na Zemlji, nastala su tijekom ledenog doba prije tisuća godina kao ledenjaci.

Vražje jezero duboko je u prosjeku 18 metara, na najdubljoj točki do 36 metara. Leži na nadmorskoj visini od 1030 metara. Jedino je od jezera u Šumavi u slivu rijeke Dunav. Zimi se na njemu može stvoriti sloj leda do tri četvrtine metra!






A zašto se zove Vražje jezero?
Legenda kaže da se ovdje utopio vrag. Pakleni su trebali ovdje vrebati djevojke pa ih povesti sa sobom u pakao. Jedan je vrag pokušao oteti jednu djevojku, ali ona se nije dala. U žaru bitke vrag je kliznuo u dolinu. Djevojka ga tada vezala za kamen i pustila ga da se utopi u jezeru.





Crno jezero: Najveće prirodno jezero u Češkoj s površinom od 18,4 ha u blizini Železne Rude. Maksimalna dubina od oko 40 metara čini ga i najdubljim jezerom. Crna u nazivu ne odnosi se na samu vodu, već na tamne šume koje se odražavaju na površini.





Prema legendi dubina Crnog jezera je neizmjerna. Kaže se da su jednom tri čovjeka isplovila prema jezeru iz kojeg se začuo strašni glas i prijetio da će progutati one koje će ugledati. Kaže se da demon živi unutra. Tamna boja koja je Crnom jezeru dala ime također pridonosi tajanstvenom izgledu.





Kažu da se iz jezera ponekad pojave duhovi, poput lijepe dame u plavoj haljini ili malog ružnog djeda patuljka. Kaže se i da su jezera na Šumavi povezana s jednim velikim podzemnim jezerom - tko zna što tu može živjeti!


Jedno od najvažnijih rekreacijskih područja u neposrednoj blizini moravske metropole je Brněnská přehrada. Akumulacija brane površine 252 ha sagrađena je na rijeci Svratki godine 1936.-1940. Danas je brana popularno rekreacijsko područje s redovnim brodskim prijevozom.





h v a l a___n a___p o s j e t i

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.