Kad imate stari tvrdi kruh napravite žemlovku!
25.08.2019.
Već je Morski probao mnoga češka jela ali nije žemlovku, pa sam odlučila da mu je danas pripremim. Pošto znam što voli (mislim na različite sastojke) u ovom slučaju to su bile jabuke, slatki svježi sir, vanilija, kruh i naravno šećer, pretpostavljala sam da će mu biti ukusna žemlovka.
Možda će biti i vama zato ću vam ostaviti recept:
Sastojci:
- bijeli kruh (može i tvrdi) ili kifle itd.
- 1/2 l mlijeka
- 2 jaja
- šećera prema svom ukusu
- 1/2 Kg svježeg sira
- 1 Kg jabuka
- 4 vanilin šećera
- malo maslaca za podmazivanje
Priprema:
U mlakom mlijeku razmutiti jaja, šećer i vanilin šećer u to umočiti kockice kruha koje malo razmrvite. Pola tako natopljenog kruha rukama pritisnite na dno tepsije koju ste prije premazali maslacem, pa na to dodajte (na ploške narezane) jabuke i zaslađen svježi sir.
S ostatkom umočenog kruha sve prekrijte i lagano pritisnite dlanom pa pecite u pećnici sve dok ne dobije žemlovka lijepo zlatno smeđu koru (cca pola sata na 200 st.). Umjesto jabuka možete koristiti i marelice ili, još bolje, dodati jabukama.