Već je Morski probao mnoga češka jela ali nije žemlovku, pa sam odlučila da mu je danas pripremim. Pošto znam što voli (mislim na različite sastojke) u ovom slučaju to su bile jabuke, slatki svježi sir, vanilija, kruh i naravno šećer, pretpostavljala sam da će mu biti ukusna žemlovka.
Možda će biti i vama zato ću vam ostaviti recept:
Sastojci:
- bijeli kruh (može i tvrdi) ili kifle itd.
- 1/2 l mlijeka
- 2 jaja
- šećera prema svom ukusu
- 1/2 Kg svježeg sira
- 1 Kg jabuka
- 4 vanilin šećera
- malo maslaca za podmazivanje
Priprema:
U mlakom mlijeku razmutiti jaja, šećer i vanilin šećer u to umočiti kockice kruha koje malo razmrvite. Pola tako natopljenog kruha rukama pritisnite na dno tepsije koju ste prije premazali maslacem, pa na to dodajte (na ploške narezane) jabuke i zaslađen svježi sir.
S ostatkom umočenog kruha sve prekrijte i lagano pritisnite dlanom pa pecite u pećnici sve dok ne dobije žemlovka lijepo zlatno smeđu koru (cca pola sata na 200 st.). Umjesto jabuka možete koristiti i marelice ili, još bolje, dodati jabukama.