Orah sadnja drveta iz sadnica i orah sadnja drveta iz sjemena

srijeda , 27.02.2013.

Malo da pišem o sadnji drveta crnog oraha iz sadnica i sjemena...

Sadnja oraha iz sadnica.

Potpuno ispravan, jednostavan i dobar način sadnje.
Kada su u pitanju jednogodišnje sadnice (a one se najčešće koriste) kod sadnje crnog oraha potrebno je:
- Iskopati jamu 10cm dublju od visine korijena sadnice (sadnica je cc 40 cm + korijen koji je cc 20 cm), znači približno 30x30x30 cm je dovoljno kada je u pitaanju jednogodišnja sadnica
- Ako se radi o dvogodišnjoj sadnici (cc 50-80 cm visina + korijen cc 30-40 cm) onda je rupa ipak dosta veća, 50x50x50 cm i za to je potrebno malo više rada
- Obzirom da kod crnog oraha idemo na gust nasad (razmak između sadnica 2x2 metra ili 3x3 metra) vremenski je skupo saditi dvogodišnje sadnice jer na jedinici površine ih ima puno. Zbog toga se koriste jednogodišnje sadnice
- Kada posadimo sadnicu iskopanu zemlju vratimo nazad, te dobro zagazimo zemlju oko sadnice da se ona bolje spoji sa korijenom. Bilo bi dobro i lagano zalijati sadnicu, posebno ako se radi o malo sušnijem razdoblju

Prednost sadnje jednogodišnjih sadnica su:
- Brzina sadnje
- Relativno niska cijena sadnica
- Jednostavnost sadnje (sami možemo odraditi najveći dio posla)
- Visioki postotak primanja sadnica



Sadnja oraha iz sjemena.

Orah dobro prenosi genetska svojstva, te je moguće dobiti sadnicu pa kasnije i deblo sličnih svojstava kao što je bilo deblo od kojeg smo uzeli sjeme. Šansa da će biti tako se povećava stratifikacijom sjemena. Stratificirao sjeme se može posaditi ili u školicu ili direktno na lokaciju gdje želimo da bude trajno. Ako se sadi u školicu, iz nje će se sljedeće jeseni/zime/proljeća presaditi na trajnu lokaciju.
Postotak nicanja takvog sjemena je oko 60%. Jako je važno znati proizvesti sadnicu, a za to je potrebno napraviti dobar rasadnik, koji će imati sloj od barem 40 cm jako bogatog tla u koje sadnimo sjemenke.
Sjemene bi trebalo posaditi na razmak od 15 cm jednu od druge. Znači za 100 sjemenki nam treba ~2,25m2 prostora. Od tih sjemenki imat ćemo ~ 60 sadnica koje ćemo moći presaditi.
Na tih 2,25 m2 nam treba 1m3 zemlje jako bogate humusom, rahle, u kojoj će se sadnica moći razvijati. Taj postupak nije jeftin, jer nije lako napraviti (ili kupiti) takvu zemlju. Isto tako, takve sadnice je potrebno redovito zalijevati (što je zemlja bogatija humusom ima veće potrebe za vlagom), te čupati korov koji raste oko njih (u bogatoj zemlji i korov brže raste i ako se ne riješi može uništiti sve sadnice).

Ako ćemo saditi direktno na lice mjesta gdje želimo da trajno budu u svaku jamicu ćemo dati 2 sjemena (zbog postotka nicanja). Ovo je jednostavniji, jeftiniji način. Ali naravno takva sadnica će u prvoj godini manje narasti od one u rasadniku, te u praksi dosta često dođe do „nenamjernog“ oštećivanja iste.
Zaključak je da je dobro saditi drveće (orah) i iz sadnica i iz sjemena, ali puno jednostavniji način je sadnja iz sadnica. Ono što se zaboravlja često je činjenica da ako se posadi iz sjemena biti će „problem“ u prvoj godini pronaći tu sadnicu koja je trebala niknuti, jer kada niče orah, niču i sve druge trave, pa on zna ostati u travi i zbog toga se često zna „izgubiti“, „oštetiti“ u prvoj godini.
Isto tako, potrebno je podsađivati, pa se radi dodatni posao, tako da sadnja iz sjemena u praksi zna koštati kao i sadnja iz sadnica, ali se potroši puno više vremena.

Preporuka: sadnja sadnica....




Autor bloga je ponosni vlasnik 2 nasada crnog oraha, te ima vlastiti rasadnik crnog oraha.
Za kupnju sadnica (10 kn/sadnica, popust na količinu) možete me kontaktirati na 098/137-2403

Oznake: sadnja drveta, orah, sadnja, sadnice, sjeme

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.