Jesenska sadnja voćaka oraha, sadnja crnog oraha, sadnice crnog oraha, proljetna sadnja voćaka, običan i crni orah, prodaja sadnica

petak , 12.09.2014.

Osobno preporučujem sadnju oraha od 01.11 do 15.03. Moguće je saditi sadnice i kasnije ali manji je početni prirast i poželjno je nakon sadnje barem malo zalijati sadnice.
Za dvogodišnje sadnice najbolje ih je saditi od 01.11 do 15.02.
Ako je kišno proljeće manja je razlika jesenjska/proljetna sadnja, ali naravno to je rizik.
Kasno jesenjska sadnja je najbolja jer tada sadnica (korijen) ima dovoljno vremena da se preko zime ukorijeni, stvori se jači korijenov sustav. Sadnica do proljeća može razviti bolji kontakt sa tlom. U proljeće može lakše razvijati lisnu masu i rasti. Kod proljetnje sadnje prirast u prvoj godini je slabiji.
Orah (bilo crni ili obični) najbolje uspijeva na dubokim plodnim zemljištima. Idealne su blage padine ili ravni tereni ali uz uvijet na se ne zadržava predugo voda na njima (zbog otapanja snijega ili običnih kiša).
Orah ne podnosi stajaću vodu. Niti jedna vrsta oraha nije jako osjetljiva na sušu.
Kod svih sadnica ja prikraćujem korijen (glavnu ili glavne žile).
Jama u koju se sadnice sade treba biti barem 10 cm dublja od dužine korijena (u praksi za jednogodišnju sadnicu to znači dubina 30tak cm), a širina treba biti 25-30 cm. Naravno mogu jame biti i dublje (ali nema potrebe, posebno kada se ide na sadnju veće količine sadnica).


Na slikama su sadnice sađene u proljeće. Na prvoj slici se vidi da su već pupovi krenuli, što znači da sam sadnju radio početkom 4. mjeseca, te sam sadnicu nakon sadnje zalio sa oko 2l vode. Sadnica se odlično razvila bez obzira na kasnu sadnju. Na drugoj slici je jednogodišnja sadnica sađena u proljeće, te se vidi kako su se listovi lijepo počeli razvijati. Slika je napravljena u 5. mjesecu.

Za sadnju veće količine sadnica preporučujem upotrebu motornog svrdla sa kojim se jame za sadnju mogu dosta brzo napraviti. Ako se postavlja kolac treba ga postaviti prije same sadnice te nabiti još 10tak cm u zemlju. Kod sadnje jednom rukom se pridržava korijen (razgranat) a drugom rukom se polako zatrpava jama (ako radi jedna osoba). Zemlju oko sadnice treba dobro ugaziti, a ona treba biti višlja barem 5 cm od okolne zemlje jer će se preko zime slegnuti (koliko ovisi o tome kako je dobro zemlja nabita).
Poželjno je da nakon sadnje u roku od 10 dana padne osjetna količina kiše. To je važnije kod dvogodišnjih sadnica, dok kod jednogodišnjih nešto malo manje.
Ovo sam sve pisao za sadnju crnog oraha. On se sadi na razmak od 1,5 x 2 m do 3 x 4 m. Zbog toga treba razmišljati na način kako da se sadnice posade što brže (ekonomičnije).
Ako se crni orah sadi na razmak 2 x 2 metra na 1.000m2 je potrebno oko 250 sadnica.
Ako se crni orah sadi na razmak 3 x 3 metra na 1.000m2 je potrebno oko 110 sadnica.


Običan orah se sadni na razmak od 5 x 5 metara do 12 x 12 metara. Moje osobno mišljenje je da je sadnja na razmak 8 x 8 metara i veći „zastarjeli“ način sadnje te je puno isplativije i bolje saditi na razmak od 5 x 5 metara do 8 x 8 metara. Što se gušće sadi biti će manje ploda po stablu, ali će stablo (deblo) biti kvalitetnije.
Ako se običan orah sadi na razmak 5 x 5 metra na 1.000m2 je potrebno oko 40 sadnica.
Ako se običan orah sadi na razmak 8 x 8 metra na 1.000m2 je potrebno oko 15 sadnica.

Kod sadnje običnog oraha također smatram da je bolje i ekonomičnije ići sa jednogodišnjih sadnicama.
Kod same sadnje ima smisla ići sa dubljim jamama (manji je broj jama) te na dno jame ubaciti sloj od 10tak cm stajskog gnoja i 0,5 kg NPK 7-20-30. Na to sloj od 10tak cm zemlje te onda ide sadnica na isti način kao i kod crnog oraha.

Prije same sadnje običnog oraha, korijen je dobro potopiti 15-etak minuta u žitku smjesu svježe kravlje balege, zemlje i vode. Voćka se mora posaditi na onu dubinu na kojoj je rasla u rasadniku. To se može lako utvrditi po boji, naime korijen je drugačije (tamnije boje) nego nadzemni dio sadnice.
Naravno to se može napraviti i kod crnog oraha međutim treba uzeti u obzir i vrijeme potrebno da se to napraviti što ima smisla kod dvogodišnjih sadnica crnog oraha, ali kod jednogodišnjih mislim da i nema (korijen je puno manji) pogotovo ako idete na količinu od nekoliko stotina ili tisuća sadnica.

Imam sadnice crnog oraha, te običnog oraha. Ukoliko je netko zainteresiran za sadnice iz mog rasadnika može se javiti na telefon: 098/137-2403, Miroslav

Oznake: crni orah, sadnja, voćke, orah, drvo, sadnice

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.