Od djetinjstva sam voljela vodu - rijeke i potoke, jezerca i bare.



Photobucket
rega, rega - kvak!

Žabac na Rusalkinu dlanu ... i na YouTube
frog in my hand



Prošlog mi je ljeta moj susjed rekao:
Tvoj vrt je nekako drugačiji od drugih vrtova,
kao da ima dušu
.

Zamislila sam se i odgovorila:
Da, ima. Moju.

Ako moj vrt ima moju dušu, tada je jezerce
"duša moje duše".
I zaista, moj vrt i vrtna jezerca više su mi od hobija -
to je moja oaza, moje utočište, moj "komadić raja".


dva za jedan: Perin i Đurin blog


Ignis, Vila zaštitnica jezeraca i kuma bloga


Još jedna vila što lebdi nad jezercima.
Erato, muza poezije.
Drugo joj ime -
vitae

Vitae: Ruži iz dravskih vrtova

Opojni miris i blagost
vrtu i srcu i dlanu
pružaju latice njene
iz sjene..

To nije običan cvijet;
bjelinom on zadivljuje,
a rumenim rubom
opire se svijetu grubom
nesklonom ljepoti...

Il' trnom
što mekši je od sna...
tko zna?

Al' noću,
kad padne mrak,
obuzima je neki čudan strah!

Ne kloni tad,
ne strahuj,
glavice malena, snena...
satensku tvoju ljepotu
prekrit će noću dravska pjena;
ne trebaš trna
dok snivaš
nimfe i vile
u svojim dvorima
od zelene svile
...


Sretne li Rusalke.
Obje je vile darivaju, obje nad njezinim jezercima bdiju.





Rupe na vrtnoj tarabi


koki
armin
finding myself
kora
misko
bubilo
majstoricasmora
zmajka

katrida
aquaria
djevojčica lutalica -pinky
horsy
horsey
daniela
lucija9
redakcija jučerašnjih novina
playera
atlantida
irida
Tixi
šareni pajaci
maslina oliva
necutako
minerva- bitter sweet symphony
prudence
panova frula
1977godina
agnie
iskra
Fanny7
LudaMarta
brunhilda
maslackica
cordelia
borgman
MadDog
melodius
Dida
gogoo
sjedokosi
lazy daysleeper
drano, Sićušna plava iskra
slatko grko
Grof V., Vladimir Ordanić
viola
maslackica
borut i vesna
njofra 1
guedes
ledena
slatko grko
kike
mimi
bijeli koralj
vrapčić
decembar2001
sillvanus, stolisnik
plavi zvončići
nihonkichigai
miris dunje
laughing granny
kolegica mica
ježev blog
dinaja
odmor za umorna srca
istina o životu
mendula
sewen2
dream_maker
bespelj
gustirna
morska zvijezda
sagittariusclassic
dordora
greentea
boccacio
perdido
cvjetići
poezija duše
kenguur
fizikalac

Neću ni ja više nikoga upisivati u linkove.
Misko je u pravu, taman zavoliš nekog ...
... a on(a) ode.
A, ja, kakva sam, nisam u stanju izbrisati ni pokojnike iz direktorija mobitela, a kamoli ove koji odoše s bloga.

Ipak, nikad ne reci - nikad
.

santea

greeneyes

vierziger

walkingcloud
tip koji sjedi
bez šavova
zrakoplov



Rusalkina začarana jezerca ... i svijet oko njih

27.07.2009., ponedjeljak

Goldilocks and Tedy Bear, fairytale retold

Photobucket
Bessie Wesse, Girl with tedy bear




(...)
Of innocence, of love and truth!
Bright, beyond all imagining,
Thou fairy-dream of youth!
I’d give all wealth that years have piled,
The slow result of Life’s decay,
To be once more a little child
For one bright summer-day
. (Lewis Carrol, Solitude, March 16, 1853.)



Zlatokosa i plišani Medo, prepričano na novi način

Bilo je travanjsko predvečerje. Posljednji dan travnja, a zrakom su već danima lebdjeli slatki majski mirisi i slutila se topla proljetna kiša.
Blondie je krenula u svoju uobičajenu šetnju do rijeke. Uskim se uličicama spustila do parka koji je vodio prema riječnoj obali i tada ga je ugledala. Veliki smeđi plišani medo. Sjedio je na vrtnoj klupi i izgledao ostavljeno i tužno. Blondie se zapita kakva je to okrutna djevojčica mogla zaboraviti i ostaviti tužnog medvjedića, tu na klupi u parku.
Blondie već odavno nije bila djevojčica, no još uvijek nije zaboravila Tedya, medvjedića iz svoga djetinjstva. Poklonila joj ga je mati, jednoga Božića, prvog Božića kojeg se Blondie sjećala. Tedy je bio sašiven od komadića pliša, s očima od crne dugmadi, ispunjen morskom travom koju je mati izvukla iz stare fotelje načete moljcima, velik gotovo kao trogodišnja djevojčica kojoj je bio namijenjen na poklon. Kada ga je ugledala kako sjedi ispod božićnog drvca Blondie je pljesnula ručicama, pritrčala i zgrabila ga u naručje. Bila je to ljubav na prvi pogled. Pogledaj svoju kćer ... rekla je mati Blondienu ocu. Zar ne liči na Zlatokosu iz priče Zlatokosa i tri medvjeda?

Godinama nakon toga Blondie ne bi mogla usnuti ukoliko Tedy nije bio uz nju. Moje su nesanice započele nekako baš u vrijeme kad sam ostala bez Tedya ... prisjeti se Blondie dok je prilazila klupi da ostavljenog medvjedića pogleda izbliza. Podsjetio ju je na Tedya i prizvao sjećanja: Bilo je to njezino prvo putovanje avionom. Diplomirala je s izvrsnim, prva na svojoj studijskoj grupi. Njezina je generacija organizirala apsolventsko putovanje - turistički paket 'tjedan dana u Londonu'. Blondie se veselila razgledanju. Tower Bridge, Westminster Abbey, Covent Garden, St. Paul’s Cathedral, Windsor Castle .. i Hyde Park, dakako. A u Hyde Parku ću obvezno potražiti statuu Petra Pana ... planirala je, pakirajući se za put.
U svoju je putnu torbu stavila i Tedya, iako je zauzeo pola prostora u torbi. Blondie je Tedya nosila svuda sa sobom, još od djetinjstva. Osjetljiva i emocionalno krhka, ona je u Tedyu dugo imala 'imaginarnog prijatelja' kojem je povjeravala sve tajne. Blondie bi i sada Tedya najradije cijelim putem držala u krilu, no bilo ju je strah da će je kolege studenti zadirkivati.
Nije niti slutila da Tedya vidi posljednji put. Kada je avion sletio na Heatrow, ispostavilo se da je Blondiena putna torba otputovala negdje drugdje, na tko zna koji kraj svijeta. Blondie nije žalila ni za novom, za put kupljenom garderobom, ni za prvom bočicom chanela 5 koju joj je poklonio otac, žalila je samo za Tedyem. No, njezina je putna torba završila tko zna gdje i Tedy nikada nije pronađen.

...

Medo koga je ugledala na klupici podsjetio je Blondie na Tedya.
Ona priđe klupici, pruži ruku, pogladi plišanog medu po glavi i nježno ga cimne za uho. Na trenutak joj se učinilo da su medine tamne staklene oči bljesnule veseljem. Blondie se osvrnu oko sebe. Možda je je djevojčica koja je medu zaboravila još uvijek negdje u blizini ... pomisli. No, park je bio prazan, spuštalo se veče a veliki tamni oblaci nagovještavali su kišu. Blondie spusti pogled na klupicu na kojoj je sjedio zaboravljeni medo i susrete se s njegovim molećivim pogledom.
Ne mogu te ostaviti ovdje na klupi da pokisneš ... reče Blondie plišanom medvjediću i podigne ga u naručje.
Prve su krupne kišne kapi počele padati kada je Blondie bila nadomak svoje kuće. Ona gurnu plišanog medu pod svoj ogrtač i pruži korak, no nije uspjela pobjeći kiši. Kad je otključala svoja kućna vrata i ušla u predsoblje bila je sva mokra, no plišani medvjedić zaklonjen njezinim ogrtačem ostao je suh. Blondie medu spusti na klupicu pod prozorom, skide mokri ogrtač i promočene cipele. Svuče i ostatak odjeće i krenu prema kupaonici misleći kako će joj goditi topli tuš. Dok je stajala pod mlazom vrućih kapljica načas joj se učini da čuje zvuk koraka u predsoblju. Brzo iskorači ispod tuša, omota se frotirskim ručnikom i zaviri u predsoblje. Ključ je bio u ulaznim vratima, no ona ipak priđe provjeriti i uvjeri se da su vrata zaključana. Pogled joj pade na klupicu pod prozorom.
Zar nisam tu odložila izgubljenog-nađenog plišanog medvjedića? zapita se Blondie.
No, kada je ušla u spavaću sobu ugleda ga kako sjedi na njezinom krevetu. Kako li je amo dospio? Bila je uvjerena kako ga je odložila u predsoblju, čim je ušla ... No, koliko puta nam se dogodi da stvari ne zateknemo tamo gdje smo mislili da smo ih odložili.

...

Blondie prebaci ručnik preko naslona fotelje i uvuče se pod ružičastu plahtu. Od djetinjstva je spavala naga, nije voljela pidžame koje žuljaju ni duge spavaćice koje se upliću među noge. Upali malu svjetiljku kraj uzglavlja i posegnu za knjigom. Kraj Blondeina kreveta obično je na noćnom ormariću stajao cijeli mali toranj knjiga koje je namjeravala pročitati. Prve priče pripovijedala joj je baka, a kada je Blondie već prije polaska u školu otkrila da neobični oblici ispod slika u slikovnicama ustvari pripovijedaju priču, bila je oduševljena tim otkrićem. Shvatila je da te vijugave crtice priču mogu ispričati slikovitije od slika, ostavljajući više prostora mašti. Tada je počela čitati. Čitala je sve što bi joj došlo do ruku, zanesena čitanjem često bi budna dočekala jutro. Kasnije, kada su je počele mučiti nesanice, Blondie je bila zahvalna pripovjedačima koji su svoje priče zapisali, zahvaljujući njima njezine neprospavane noći prolazile su u čitanju.

Dok je s hrpe birala knjigu koju će čitati te večeri, učini joj se da je staklene oči medvjedića koji je sjedio u dnu kreveta znatiželjno gledaju. Ona posegnu za Bettelheimovim Značenjem bajki . U kazalu pronađe Zlatokosa i tri medvjeda i započe čitati:

... Zlatokosino zavirivanje u medvjeđu kuću asocira na nastojanje djeteta da razotkrije seksualne tajne odraslih .... ova bajka ne završava tipičnim hapyendom ... čini se nedovršenom: Zlatokosa pobjegne i nestane ... a medvjedi ostaju živjeti nepromijenjenim životom ...


...

Blondie je neprimjetno kliznula u san, uz upaljeno svjetlo noćne lampice, još uvijek držeći knjigu u ruci.
Spavala je neuobičajeno dugo, a kad se probudila sunčeve su zrake provirivale kroz rebrenice poigravajući se na šarama njezina patchwork pokrivača. Blondie se uspravi u krevetu, protegnu se ... i u tome se trenutku prisjeti sna. San je bio tako intenzivan da je ličio stvarnom doživljaju i Blondie osjeti potrebu da san nekomu ispriča. No, sjetno pomisli: U mojem životu nema osobe tako bliske da bih joj takav san mogla prepričati ...
Tada joj se pogled zaustavi na plišanom medi kojeg je prošle večeri pronašla u parku. Još uvijek je sjedio u dnu kreveta kamo ga je uvečer odložila a njegove su je tamne staklene oči gledale živim i toplim pogledom. Eh, Medonjo ... reče mu Blondie ... to je doista bio nevjerojatan san ... nevjerojatno lijep san ...

Blondie je utonula u san čitajući knjigu.
Tonula je sve dublje u toplu tamu ... a tada se u snu probudila iz sna. Milovale su je velike ruke vještih prstiju i mekih dlanova, baršunasti joj je glas šaptao u uho: Volim te, Medena, volim te ...
Topao taman pogled zavirivao joj je u oči a njoj se činilo kako joj zaviruje u dušu ... I Blondie se otvori poput cvijeta i tomu dodiru i tomu pogledu ...
Kada je kasnije pokušavala rekonstuirati koliko je potrajalo razdoblje lijepih snova, to joj nije polazilo za rukom. Mjesec, dva ... pola godine? Za Blondie je to bila lijepa mala vječnost. Svake noći, čim bi usnula, uslijedilo bi buđenje u snu ... i On bi se našao uz nju. Bile su to noći nježnosti i strasti, noći savršenog sklada. Ujutro bi se Blondie budila opijena od sreće, sva ustitrala, sjajnih očiju i iskričava pogleda. I svakoga bi je jutra dočekao topli, baršunasti pogled plišanog medvjedića koji bi sjedio u dnu njezine postelje i slušao njezina povjeravanja. Blondie se nije pitala tko je onaj tko je u snu ljubi. Osjećala se voljenom u njegovu naručju i pogledu i vjerovala je njegovom šapatu: Ljubim te ...
A onda, jednoga jutra, tik nakon buđenja iz sna, Blondie ustanovi kako je plišani medo netragom nestao, a s njim nestadoše i lijepi snovi.

...

Istoga jutra jato vrabaca koji su skupljali mrvice razbacane oko klupe u parku naglo prhnu u zrak uplašeno živkajući. Na sjedištu klupe odjednom se, niotkuda, stvorio veliki plišani medvjedić. Tamne medvjedićeve oči pomno su pogledom pretraživale park, lutajući stazama i prolazima.
Tada se začuše laki koraci, stazom koja je prema klupi vijugala između rascvjetalih grmova koračala je gracilna prilika smeđokose žene. Medvjedićeve oči zaiskriše veselim likovanjem. A potom, dok se žena približavala klupi, izraz njegovih očiju iz radosnog se prometnu u tužan i molećiv.
Smeđokosa se žena nasmiješi, podiže plišanog medvjedića u naručje i ponese ga sa sobom. Njezina je reakcija bila posve predvidiva. U svakoj ženi krije se djevojčica koja ne može odoljeti umiljatim plišanim medvjedićima.

...

Mjesec, dva ... pola godine?
Od ponedjeljka do petka, za plišane medvjediće bajke rijetko traju dulje ...

...

Child of the pure unclouded brow
And dreaming eyes of wonder!
Though time be fleet, and I and thou
Are half a life asunder,
Thy loving smile will surely hail
The love-gift of a fairy-tale.
(Lewis Carroll - Charles Lutwidge Dodgson]


...


Dodatak: ljetna lektira, photo by rusalka
Photobucket

... i ponovo, nakon dosta vremena - Bettelheim, B. (2004) Smisao i značenje bajki, Zagreb: Nakladništvo Jakić.





- 00:01 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    




tempus fugit!
carpe diem.




2006 - 2018. by Rusalka.
zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.


RUSALKA PUZZLE



SCORPIO

eighth sign of the zodiac,
introverted sign;
its element is water;
its quality is fixed;
its planet is Pluto;
its stone is Opal


Photobucket



ptičica

rusy on flickr

ruuuuuuu7@gmail.com





Hvala, Lazy, za taj lijepi Waltz!


Ed Bruce - Everything's A Waltz



We don't dance the two-step anymore
All we need's a small part of the floor
The band can go on playing almost anything it wants
When you fall in love everything's a waltz

Eyes are meant for looking into
Way up close
Arms were meant for holding
What you want the most
Lips were meant to say what bodies
Feel down in their hearts
When you fall in love
Everything's a waltz
...

Šteta, Lazy, što je tvoj account na Youtube suspended ...


...

Photobucket












moj_dragi_Lucky

Dragi moj Lucky, još uvijek te vidim, na ogradici vrtnoj sjediš. I u Rusalkinu srcu.

crnobijeli se debeljko
u šareniji vrt preselio
sad je na obali
nekog plavljeg jezerca.

na ogradici rusalkinoj
jedna sjena sjedi ...
ni bijela, ni crna,
sja u svim bojama duge.

znam kakva je
to kiša kapljice
gorke raspršila,
znam kakav je to tračak
sunca dugu obojio.

moj Srećko mi poruku šalje:
voljeti se ne boj, rusalko.

ne brini,
slatki moj debeljko,
krzneni.
uvijek ću voljeti tebe.

i bojat ću se,
uvijek ću se bojati ljubavi,
jer ljubav je krhka,
ma kako velika bila ...

al' nikad više pomisliti neću,
dragi moj sunčevi zračku,
najdraži moj
crnobijeli mačku,
da ljubiti ne mogu
i ne smijem.

na ogradici rusalkinoj
uvijek će jedna sjena sjediti,
ni bijela, ni crna,
i bijela i crna ...
i sjat će
u svim bojama duge.






Opis bloga


Rusalka živi u jezercu ... ali povremeno izlazi i na obalu.
Rusalka je naizgled "dobra" ... ali ponekada zna - potkačiti noktima.
Rusalka priča s ribama ... i žabama.
I vrijeba prolaznike ... da ih posjedne na svoju klupicu
(ne bojte se - ne onu na dnu jezerca).
Rusalkin vjenčić je od vodenog cvijeća.
Tu je ... iako je više ne kruni.


Rusalka se ogleda u vodi.
A krugovi na vodi
izobličuju njezin odraz.
Ili ga možda - uobličuju?

Ovdje ćete saznati:
Kako stvoriti vrtno jezerce i pomoći Majci prirodi u njegovu održavanju?

O zlatnim ribicama, žabama i lopočima.
O posjetiteljima vrta.
Ali i o čemu Rusalka razmišlja. Čega se sjeća. Čemu se nada.
O čemu mašta.
Kakve snove sanja.
Kakve slike voli.
Što čita i što je - već pročitala...
I - što tek namjerava pročitati.




Poklon Grofa V.:
dječak i vila


koliko malo godina
može imati dječarac
što sam trčkara
između busenova
i kamenova
između bunara
i taraba
i zbori sa sobom
mislima
samoću
djetinjstva
vazda zaigran i
s a m
jer igra je bila
njegova mašta
u kratkim hlačama
u plavim sandalicama
na nebu
bijeli oblak
još jedan
i dolje jedan
u vodenom krugu
što ga je baka zvala
j a r u g a
na njemu čudna
zelena stvorenja
s izbuljenim očima
i nečim u grlu
od čega je noću
odjekivala mahala
i pjevale sjene
pod pendžerima
u teglama
dok bi se najele
majčina cvijeća
i napile daha
s usnulih usana

u onoj vodi
življaše Vila
obrasla bijelim
ljiljanima
na glatkim
mesnatim
listovima
i kosa joj
se trskama
češljala
divna
čarobna
preduga
jednom je
dječaka bila
na suho prenijela
dok se zaigrao
u šetnji kliskim
dlanovima
jer mutna
bijaše pjesma
mulja
i pretužna
majčina
zazivanja
za tako preran
k r a j

a ona se stvorenja
čudna zelena
igraše noću
sjajnim nebeskim
draguljima
i svako bi malo
po jedna pala
s višnje modrine
u tihu vodu
djetinjstva
i bila bi od njih
vila tako sjajna
tako lijepa
urešena
dok je zorom
ne bi sastala
sanjivost
vilinska
kleta




.

Rusalkina zbirka žaba i riba