Ljudska psiha...

15.09.2012.

Čitam vijesti o onoj jadnoj ženi što je umrla nakon liposukcije abdomena. I sad su svi zgroženi sustavom, liječnicima, ne znam čime sve ne.

Činjenice su slijedeće - svaka operacija - pa kako god zvučala bezazleno može dovesti do komplikacija, pa čak i smrti. I svaki vam liječnik to veli prije same operacije. To što smo mi sami primorani na neki zahvat ili baš želimo bolji vid, ravan trbuh ili veće grudi - to je već naš problem.

Naravno, očekuje se da se svi parametri koji bi mogli biti problematični svedu na minimum rizika. Tako je svojedobno moja majka bila dobrih nekoliko tjedana u bolnici na čekanju za operaciju srca. I to samo zato da liječnici budu sigurni da je potpuno zdrava, da svi nalazi, brisevi sluznica i sve bude super. Jer i mala prehlada ili pad imenutita može dovesti do smrti u onih kritičnih nekoliko dana nakon operacije otvorenog srca.

Ne velim da treba zataškavati slučajeve pijanih liječnika, nekompetetnog osoblja ili krive dijagnoze. Ne, ne... No da generaliziramo i da velimo da su svi liječnici grozni - to polako dovodi do apsurda da nas više nitko neće željeti liječiti.

Uglavnom, da se vratimo na početak - zna se da su operacije estetke kirurgije jednako opasne kao i neke ozbiljnije zdrastvene operacije. S druge pak strane, na broj izvršenih operacija veoma je niska stopa komplikacija. To vam je kao vjerojatnost da ćete poginuti u padu zrakoplova. Jako mala. No, nama se običnim laicima čini da je velika. A zapravo imamo jaako veliku šansu da nas pregazi auto, padnemo pod tramvaj ili nešto slično "zemaljski".

Sada ću biti možda za neke zločesta, no moram se pitati - što je jednu bivšu radnicu propale tvornice, nakon što je dobila tih nekoliko plaća zaostataka (ili otpremninu?) nagnalo da tu lovu potroši na ravnanje trbuha?

To me posjeća na situaciju sa svojom Sveki. U jednom je trenutku, maltene gladna kruha žicala od nas novce. Ok. Mala penzija, jadna žena... I onda mi dotrčimo i ostavimo joj određenu sumu. Što je učinila?

Kupila si je novi (veeliki) novčanik i zdjelu za salatu za jedno 12 osoba. Baš je to nešto što joj je bilo u tom trenutku od najveće važnosti. Hm. no

<< Arhiva >>