Što se stvarno dešava u Kaštelima?

08.09.2012.

Htjela sam komentirati "rat" između ravnatelja tehničke škole u Kaštelima, roditeljima upisanih đaka i ministra obrazovanja s druge strane, no zapravo i dalje ne znam pravu istinu o slučaju.

I tu dolazimo na bit moje priče - mrzi me kad nam novinari serviraju priču kako se njima sviđa ili kako diktira neka "viša" sila. Da znam, sada ćete svi graknuti - pa moraju i oni od nečeg živjeti, a senzacije prodaju novine. Dobro. I nekada je to bilo. Samo..

Nekada se točno znalo koje novine (u to je doba bila samo državna televizija) treba čitati da bi se znalo što je napisano senzacionalistički, što ozbiljno, što pod blagoslovom vladajućih...

Sada i tokom najozbiljnijih vijesti dobijemo golu guzu jednog od seoskih (grado)načelnika, slike raskomadanih/stradalih u raznim bizarnim nesrećama i prestrašne pothvate ludih avanturista.

Tako i ova priča o ravnatelju i neregularnim upisima.

Zapravo mi nije jasno nešto što se stvarno dešava, a kakti se provlači kroz priču - navodno su djeca upisana u razrede koji nisu bili popunjeni u redovnom upisnom roku sa zadanim najnižim bodovnim pragom - i onda se potpuno slažem s ravnateljem što je dozvolio takve upise. Doduše - kakva je to škola da nije upisala dovoljno đaka u četverogodišnje programe. Ili se ipak radi o trogodišnjim obrtničkim zanimanjima? Hm?

Ako je u igri ona poznata samovolja seoskih ravnatelja da upisuju djecu (poznatih) seoskih nogometaša, bogataša i/ili kumova - e onda sam potpuno na strani ministra koji želi iskorijeniti takve postupke. Doduše, kako se vlasti smjenjuju, tako se i početne euforične izjave na račun prethodne garniture na vlasti brzo stišaju, pa i dotični počnu s istim (neregularnim) postupcima - od "podobnih" ravnatelja, upravitelja i direktora do ovakvih makinacija.

S treće pak strane - svi su - i ravnatelj i roditelji napravili medvjeđu uslugu toj djeci. Jer ako ni u osnovnoj školi nisu bili neki bajni đaci, te nisu skupili minimum bodova za upise (oliti prešli bodovni prag), kako će u jednoj teškoj tehničkoj školi (bez obzira na smjer) završiti četverogodišnje obrazovanje?

I da se za kraj vratimo na novinare - iz nekih bliskih izvora pouzdano znam situaciju o jednoj velikoj makinaciji, prijevari i otuđenju nekoliko stotina milijuna kuna koja nije mogla probiti medijsku blokadu više od nekoliko godina. I ono malo što se pojavilo bilo je prikazano u sitnoj minutaži u trećih ili ponoćnim vijestima. Jer su u igri visokopozicionirani političari više strana, što na vlasti što smijenjeni... Damn.

<< Arhiva >>