Poljoprivrednici na cesti...

03.03.2010.

Bez obzira što mnogi misle kako sam glupava plavuša sa sela koja sere kvake, ja sam se potrudila saznati istinu (koliko je prava ili kriva prosudite sami) o selu i seljacima, tj. poljoprivrednicima. Doduše, moje selo nije dovoljno malo da se oslonim na mišljenja prvih susjeda, pa sam malo zivkala neke poznate u drugim županijama.

Uglavnom, imamo dva predstavnika ljutitih poljoprivrednika, što mogu reći da predstavljaju i određeni "patchwork" naše sela, barem u nekom postotku:

- poljoprivrednik (35), završena osnovna škola (ne velim da čovjek nije inteligentan, no definitivno nije obrazovan), okolica Vrbovca, 4 djece thumbup, baka i deda u zajedničkom kućanstvu. Ima njiva, vinograd, šume, krave (mlijeko), svinje, kokoši i kako to već ide na selu. Nije opterećen poljoprivrednim kreditima (te bi mogli staviti u slijedeću kategoriju) jer nije želio proširivati posao. I da, ima i proizvodnju ugljena za roštilj.

- radnik (8 sati 5/7), srednja škola, u ostalo vrijeme poljoprivrednik s dosta zemlje (ne mogu sada u hektarima jer sam taj dio zaboravila), iznajmljuje svoje strojeve u vrijeme žetve. Dotičnom sam danas rekla da i nije neki poljoprivrednik kad nakon 8-satnog radnog vremena stigne obrađivati svoje njive! (Nećemo o tome da li na posao dolazi umoran ili ne, no veći dio gore navedenih radnji nije obuhvaćem porezom tj. plaćanjem državi pripadajućih poreza na dohodak)

Što nam to pokazuje?

Da imamo veliki postotak sela - tzv. "svaštari", dio koji ima zaposlenje (prije desetak godina njih je bilo puno više, no s propašnju tvornica u manjim gradovima ostali su samo poljprivrednici na vlastitim njivama) i naravno - oni najprozivaniji - tzv. "Veliki" (tu su utrpali Todorića, Mavrovića i još neke).

Naravno, imamo i dio poljoprivednika koji razmišlja šire, voljan je raditi, educira se i razmišljati kao "mini" tvornice, pa su takvi sada i najviše nadrapali jer su uzeli poljoprivedne kredite kako bi proširi svoju proizvodnju (znači - od novih strojeva za obradu njive, zemljišta u najmu ili stočarstvo - nastambe i same krave (za mlijeko ili mesnu industriju), svinje, ostali papkari..), a sada im je proizvod skoro pa đabe, s neozbiljnim (čitaj: neredovitim) plaćanjem ili nestalom robom (šifra: silosi) za koju će netko i odgovarati, ali nitko neće vratiti novce vlasnicima!

Još sam nešto zaboravila. Svaki poljoprivednik ima - e sad više ne znam da li je "plava" ili "zelena" knjiga s kojom dokazuje svoj status. A pošto je uvjet za dokaz tako mala poljoprivredna površina da svaka bakica koja ima malo veće dvorište može tražiti svoja prava - nešto sigurno ne štima.

No da, uglavnom s tom "knjigom" se dobiva i status korištenja tzv. "plavog" dizela.

Eee... rolleyes

Što je to do nedavno bilo dozvoljeno u neograničenim količinama, pa su se i privatni automobili, da ne velim i oni iz urbanih djelova lijepe naše vozili na jeftino gorivo - sada nastaje problem. Jer se država opametila pa je uvela "pametne" kartice. S kvotom koju se smije, ovisno o kvadraturi (tj. hektarima) zemljišta i još nekim količinama (ne znam sad točno da li ide i po glavi stoke i sl.) potrošiti.

S jedne strane - ljuti su oni što su tu beneficiju koristili u krive svrhe. Uključujući prodaju i/ili konzumaciju u osobnim vozilima. Ljuti su i poljoprivednici jer im ta količina (ovdje navodim riječi gore dotičnih predstavnika koje sam propitivala jučer i danas) nije dovoljna za obradu njive. S time da stočari ne dobivaju ništa ili neke minijaturne količine.

Ovdje se slažem sa državom (pošto to svi mi - porezni obveznici plaćamo) da reda treba biti. U doba kompjuterizacije, kad usred livade, uz čuvanje krava možeš čitati novine ili koristiti Facebook ili Twitter preko laptopa ili moba (nećemo o tome koliko nam je selo obrazovano da to i stvarno radi, da sad ne spominjemo cijenu korištenja weba koja je kod nas još uvijek visoka), ne vjerujem da se ne daju izlistati, kontroliraju, postaviti baze podataka i u skladu s njima konzumirati svoje povlastice koje su određene zakonima i/ili pravilnicima.

I kao što sam gore navela, pogotovo ovi poljoprivrednici u slobodno vrijeme uglavnom izbjegnu plaćati porez jer većina kupoprodaje (na sitno) ide tzv. "solarnim" putem tj. keš kola okolo... nono

E sad, navodno je zbroj poticaja (o tome smo već pričali - to su ona nepovratna sredstva koje konzumiraju poljoprivrednici) + beneficija u plavom dieselu + cijena prodaje dotičnog proizvoda = nuli ili tu negdje. I to u slučaju optimalnih vremenskih uvjeta jer većina naših poljoprivrednika nema sustave navodnjavanja, zaštitu od tuče, osiguranja na elementarne nepogode. Tu krivim državu što nije subvencionirala takav vid razvoja poljprivrede, kao što se maćehinski odnosi i prema alternativnim izvorima energije (Slovenci već desetljećima dobivaju poticaj kod kupnje solarnih ćelija).

I zato su ljudi izašli na ceste... Više manje..

Bili oni u pravu ili ne - jer selo nikada neće biti gladno, za razliku od grada - penzionera, nezaposlenih i zaposlenih (bez plaće), divim se ljudima što su ipak i konačno izašli na tzv. "građanski neposluh".

<< Arhiva >>