Odgoj 16-njaka...

20.04.2009.

Razmišljala sam neko vrijeme da li da s vama podijeli neke svoje dogodovštine vezane uz odgoj našeg premilog Nasljednika (16 1/2).

Subota, onako lijepo provedena nije završila tako ružičasto. Kao prvo, u trenutku pisanja doljnjeg posta javio se malac na mob. Ide on sa svojim prijateljem u xy (susjedno selo, 15-ak km udaljeno od nas) na neki tulum.

Pitanja su bila - kamo ideš, kako ideš, kada ćeš se vratiti i tko će vas voziti (zbog udaljenosti). Odgovori su bili kako već jesu skoro cijelo vrijeme ovih "mini" praznika - dolazi, odlazi (što kod prijatelja, što na treninge, što malo van), spava dopodne, gleda filmove i jede boktepitaj što, jer u vrijeme obroka obično nije doma. Lovila sam ja njega, dogovarala koliko se dalo, a opet - pustila neka se malo iživi. Vrhunac je bio u subotu. no

No da, pošto me uvjerio da će ih voziti tata od tog drugog klinca i tamo i nazad ("ne zna on kada će se vratiti... ma dobro, oko tri..."), energično sam ga uvjeravala da želim da me probudi kada stigne i da ne pije alkohol jer ću od njega tražiti "alkotest" puhanjem u lice...

I sve bi prošlo dobro tj. onako kako si je Nasljednik zamislio. Da se meni nije pripišalo usred noći... rolleyes

Pogledam prema vratima - svjetlo upaljeno na ulazu, kuća otključana, malac nije u svojoj sobi, a na satu 3:45. Zivkam ja na mob. a malac se ne javlja. burninmad

Zovem ja i dalje. Jedno desetak puta, ako ne i više. Tu sam već počela vrtiti film od policije (koja im ne da da se jave doma), hitne (tu bi nas valjda već netko nazvao) do ...... cry

Znam ja s kim je otišao, ali od te djece nemam brojeve telefona, glupo mi je usred noći bilo zivkati roditelje, a guza radi..

Uglavnom, "veseli" malac je doveden doma (otjerala Guzdu da ga traži po dotičnom selu), mi jedva zaspali nakon burne noći, a klinac se čudi ćemu sva ta halabuka .... (doduše, nije bio tako grozno pijan, no za jednog klinca od 16 definitivno previše!)

Drugo jutro smo razgovarali sa malim. I o javljanju roditeljima (samo da je poslao jedan mali sms, bilo bi sve puno manje burno), i o alkoholu (nije mu prvi put). Dotični je kolutao, čudio se i sve u svemu - mislim da baš i nema neke velike koristi od svega izrečenog.

Mi smo si prebrojali nove sijede u kosi - nadajući se da će slijedeći put biti pametniji....

I sad nekoliko pitanja vama roditeljima:

- kako možete ostaviti djecu vani, a da ne znate tko će ih i kada vratiti doma (lokalni najbliži disco u našem kraju je dobrih 20 km udaljen od nas. to znači vozikanje djece svaki vikend. mnogi od njih se vraćaju kako god znaju i umiju, bez obzira jesu li trijezni ili ne. da ne velim kako mi uvijek vozikamo pun auto djece.)

- kako se djeca mogu / smiju napiti bez da se s njima razgovaraju ili kažnjavaju ih njihovi roditelji, nakon što se stvari ponavljaju iz vikenda u vikend..??

Naš klinac naravno da se ne napije (ovdje podrazumijevam i onu jednu do dvije pive kad se dijete nacvrca) svaki put kad izađe van. Već bih ga davno zaključala u podrum (kojeg nemamo). No, kada su neki tulumi, proslave rođendana, pogotovo u seoskoj sredini - ne može se oduprijeti okolini (moguće da i ti seoski roditelji smatraju da su oni već "veliki" jer - ruku na srcu - na selu jedan takav 16 - 17 godišnjak može dobro "potegnuti" na radu u polju i štali) i ne popiti par piva. A njemu i to dosta... mad

To me ljuti. Taj stav ostalih roditelja koji ne rade svoj dio posla sa svojom djecom, pa mi ostanemo "vještice" jer tražimo od našeg djeteta nešto kontra svih ostalih. Koma.

Ps. Zaboravih dopisati - večeras opet dŠEFLJA KULTURE. cerek


<< Arhiva >>