< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Čušpajz mog života


srijeda, 28.07.2010.

I'm so smart i'm practically retarded!

Smrt ne mora biti uvijek ozbiljna, ponekad može biti urnebesna, sarkastična je često, samo je pitanje tajminga. Dead Like Me. 29 epizoda po 40-ak minuta čistog ironično-sarkastičnog pogleda na život... ili ono poslje njega.

dead like me


Prva od tri serije nesretnog Bryana Fullera koje nisu doživjele puni razvoj. Inspirirana književnim djelom "On A Pale Horse", nakon samo 5 epizoda, izgubila je svog tvorca koji je otišao zbog "kreativnih razloga". Crnog humora na bacanje. Sarkazma i ironije ne fali, a serija koliko zna biti urnebesna, toliko zna biti i mračna. Rezultati gledanosti nisu bili jasni, glumci su potpisali ugovore za treću sezonu, no nekako je misteriozno ukinuta. Još jedna serija smještena u USA a snimana u Kanadi.

Priča prati Georgiu 'George' Lass koja nikuda ne ide sa životom dok ju ne opali zahodska školjka sa svemirske postaje Mir. Nakon toga postaje grim reaper (ili po naški žeteoc smrti) tj. sakuplja duše umrlih i pomaže im da pređu na drugu stranu. Pa iako ne stari i brzo zacjeljuje i dalje mora voditi običan život. Društvo joj prave Rube, šef grim reapera koji je ujedno i očinska figura, Mason, luđak i ovisnik ali sve u svemu simpatičan lik, Roxy, "ne želiš se zajebavat samnom" lik koja kasnije u seriji postane policajka te Betty, koja odlazi nakon 5 epizoda te ju zamjenjuje Daisy, glumica sa stalno veselim stavom i pričama kako je povalila pola Hollywooda zlatne ere. Happy Time Temporary Services je mjesto na kojem George radi poslje (i nešto prije) smrti gdje joj je Delores šefica, vrlo srdačna gospođa sa šarenom prošlosti, te Crystal, misteriozna recepcionerka. Osim njih pratimo što se događa sa obitelji od George nakon njene smrti, preciznije razvod njenih roditelja Joy i Clancy te pubertet mlađe sestre Reggie.

Serija je početkom prošle godine dobila film koji je direktno išao na DVD, riješio je neka pitanja, no postavio nova i iskreno, seriji nije ni do koljena. Možda zato što nije sudjelovao Fuller, možda zato što Daisy glumi druga glumica, možda, možda, možda... Mnoge serije su dobile dostojne završetke sa ovakvim filmova, no Dead like me nije. Šuškalo se da će film ponovno pokrenuti seriju, no to se nije dogodilo (niti jednoj seriji što ja znam). Bez obzira na to, ne osporavam genijalnost serije koju ste mogli gledati i u nas.



Pozdravno, Ribac



- 19:30 - Drekni nježno (5) - Tiskaj za WC - Zapamti to


petak, 09.07.2010.

Jiminy Crispies!

Recimo da mi život baš i ne ide od ruke, ergo nikakve aktivnosti na blogu. Ionako ne znam više što da pišem iz osobnog iskustva a moja ovisnost o televizijskim serijama je u punom cvatu. Zato idem otkriti toplu vodu ovdje i čačkati mečku.

hm...


Početno desetljeće ovog tisućljeća je donjelo renesansu na televiziju. Velika poplava sapunica i nekih drugih reality emisija je očito izazvalo bunt i na površinu je isplivalo mnogo genijalnih ideja, no na veliku žalost mnoge nisu dugo poživjele. Veronica Mars, Firefly, Dollhouse, samo su od nekih serija koje su imale mozak, komade, humor, akciju - i krivu TV mrežu. Kod nekih je kriva i traljava promocija jer neke serije jednostavno nisi mogao opisati u jednoj rečenici. Za neke ste već saznali kod mene, no odlučio sam posvetiti malo više vremena i napisati nešto detaljnije o svakoj. Ljeto će biti u punom tjeku uskoro, imat će te slobodnog vremena. Ako i odlučite biti jedan od onih koji vrijeme provode vani na suncu i u moru (mislim tko tko to još radi!?) onda si svakako zabilježite bar koju seriju za neke hladnije i mračnije dane.

Raspored kritika neće biti redovan, reklo bi se kako mi puhne. Ovdje neće biti mjesta serijama poput Grey's Anatomy koja je ošla vrit nakon treće sezone ili još gore Heroesa koji su nedavno otkazani ali su nakon prve sezone ošli u tunguziju. Bit će spomena o pokojoj seriji koja se mogla vidjeti i kod nas, ali najčešće u nekom opskurnom terminu. Da napravim malu digresiju, nedavno spomenut Big Bang Theory kreće na RTL-u i to u prime-time terminu nakon kojeg ide How I Met Your Mother. Hm, ne sjećam se kada je kod nas neka dobra strana humoristična serija dobila prime-time termin koji je posljednjih godina rezerviran za našu 99% lošu (da ne kažem amatersku) produkciju kvazi humorističnih serija. Ugh.

Zašto dizati staru prašinu i govoriti ljudima o nečemu čega više nema? Zato što je bilo dobro dok je trajalo, dapače neke serije su danas legende, vojske fanova žive i dan danas, da ne pričam o kritičarima i nagradama koje su pobrale. A zašto onda nisu živjele duže? E pa sve što mogu reći jest da je američko tržište prevrtljivo i ne voli serije za koje trebaš ponekad uključiti mozak jer nisu smještene u "naš" svemir, dakle drame su u punom cvatu. K'o da je nemaju dosta u vlastitim životima. Uglavnom, bacam se na pisanje prve recenzije, očekujte ju u roku par dana i preporučite koju seriju.

Pozdravno, Ribac



- 15:30 - Drekni nježno (3) - Tiskaj za WC - Zapamti to


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>