< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Čušpajz mog života


petak, 24.11.2006.

Kava sa šećerom na kraju

Eto, i ovaj tjedan putešestvija po kavenim poljanama se bliži kraju (na vašu veliku sreću). Do sada ste bili bombardirani raznoraznim kofeinskim činjenicama, no pošto se vikend i slobodno vrijeme bliži sve više odlučio sam iskočiti iz uloge profesora i uskočiti u ulogu kuhara. Golog nedaj bože, jer ipak kava je vruća a neka mjesta trebaju ostati... sobne temperature. Dakle odlučio sam vam napisati nekoliko recepata za kavu koje sežu nešto dalje od mljeka, vode i šećera.

Irish coffee

Krećemo odmah sa egocentričnim receptom za 1 osobu. Potrebno vam je sljedeće: šalica vrlo jake kave, 2 žličice šećera, čašica viskija (irskog po mogućnosti) te žlica vrhnja. U čašu stavite šećer i rastopite ga tako da ga prelijete s malo vruće kave. Zatim dodajte viski, ostatak još vruće kave i obilnu žlicu tekućeg slatkog vrhnja.Kao još jednu varijantu, možete staviti i žličicu čvrsto tučenog slatkog vrhnja, pazeći da se ne pomiješa s kavom.
Afrička kava

Idealna za vruće ljetne dane i poprilično jednostavna. Dakle, pripremite kavu, ulijte ju u šalicu i zatim u svaku stavite kuglicu sladoleda od čokolade i malo tekućeg slatkog vrhnja. Poslužite ledeno.
Turska kava s medom

Egzoičnija kava. U džezvu uspite šalicu kave, 2 žlice meda i 2 žlice sjemenki sezama te kuhajte na laganoj vatri. Kada počne kipiti smanjite vatru, dodajte 6 žlica sitno mljevene kave i dobro promiješajte. Pričekajte da se sadržaj slegne te poslužite.
Orijentalna kava

Tko voli mlađ... padon, slađe. U posudu stavite 2 komadića cimeta, 2 klinčića i 2 komadića pimenta. Dodajte 3 šalice jake vruće kave, poklopite i ostavite jedan sat. Procijedite i ulijte u velike čaše, u koje ste prethodno stavili kockice leda. Prije posluživanja dodajte slatko vrhnje i šećer.
Američka kava

Zanemarite kakva je voda, recept je dooobaar! U džezvu stavite 2 žlice šećera, 2 žlice kakaa, 2 žlice kave u prahu i šalicu blago posoljene vode. Promiješajte i ostavite da vrije 2 - 3 minute. Zatim dodajte 2 šalice vrućeg mlijeka i ponovno zakuhajte. Na kraju dodajte 2 žličice vanilije u prahu.
Božićna kava

Nešto što će tek biti aktualno. U jednoj posudi izmješajte: 4 velike žlice šečera, 2 velike žlice kakaa, 4 velike žlice instant kave i 1 žličicu cimeta. Zakipiti 5 dcl vode, zaliti i ostaviti da smjesa kipi jednu minutu. Na kraju dodajte šlag i po želji dekorirajte cimetom ili čokoladom u prahu.
Schwarzwald caffé

Naravno, pristaje uz Schwarzwald tortu. U šalice zdrobite led i ulijte prethodno ohlađenu filter ili espresso kavu. Na kraju dodajte liker od trešanja (kirch ili maraskino).
Ice caffé

Više desert nego kava, al' ajde. U visoku čašu stavite 1 kuglu sladoleda od vanilije i stracciatelle te na kraju prelijte rashlađenom crnom kavom. Po želji dodajte liker od kave.
Topli napitak od kave

Jednostavno zasljepljuje svojim baroknim bogatstvom sastojaka. Zakipite 300ml mlijeka i maknite s vatre. Dodajte 50 g čokolade za kuhanje, žlicu smeđeg šećera, vanilin šećera, pola žličice cimeta i zatim posudu vratite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte 5-10 minuta. Umiješajte žličicu instant kave, 50 ml bijelog ruma Baccardi i zajedno kuhajte još 1 minutu. Slatko vrhnje istucite u šlag i lagano umiješajte u još toplo mlijeko s čokoladom.
Zahvaljujem Kava blogu, Coolinarki i Metro Kava katalogu za izvore ovotjednih postova

PS: ne zaboravite ako želite navratiti večeras ovdje!

Sa štovanjem, Ribac



- 08:00 - Drekni nježno (18) - Tiskaj za WC - Zapamti to


<< Arhiva >>