|
Fužine ( Gorski kotar )
|
riba 2
28.02.2007., srijeda
Jednostavni recepti s tjesteninom
Ovo nisu moji originalni recepti već isprobani prema Kuharici
Pa pripremite :
Pasta jednostavna
Za umak je potrebno:
Nesto spekeca ili prsuta (snitu-dvije narezati na kockice)
1/2 glavice crvenog luka
4-5 svjezih ili 1 konzerva oguljenih rajcica
saka nasjeckanog persina
maslinovo ulje
tko voli, moze staviti i cesnjak
posebni dodatak za odrasle chilli (tko voli, naravno) i posebna napomena: maslinovo ulje je navodno nezdravo za przenje. Tako da mozete koristiti obicno dok radite umak a maslinovo zbog okusa dodati u vec kuhanu i ocijedjenu tjesteninu (da se ne lijepi).
Postupak:
Dok se tjestenina kuha (kao u svim receptima, a onoliko minuta koliko pise na paketicu), pocnemo raditi umak.
1. Na nesto ulja poprziti nasjeckani spekec i luk.
2. Dodati rajcice i kuhati uz povremeno mijesanje oko 5-10 minuta
3. Dodati nasjeckani persin i jos kratko pustiti da se kuha (mozda oko minutu-dvije)
I to je to.
Drugi recept je jos brzi i jos jednostavniji a ljeti tjestenina s njim prija i hladna.
Nazovimo ovo jelo:
2. Jednostavna ljetna tjestenina
Odabrati sto sitniju tjesteninu, kao npr. leptirice ili male puzice. Neka djeca ce ovo jelo bojkotirati zbog svjezih rajcica ili maslina ali sastojke mozete odabirati prema vlastitom ukusu ili dozvoliti djetetu da "nepocudno" izvadi iz jela van.
Dok se tjestenina kuha, u jednoj zdjeli pripremimo i pomijesamo slijedece sastojke:
oko 2 zlice maslinovog ulja, svjeze rajcice (zimi obicno tzv. koktel-rajcice, one najmanje i najsladje), nasjeckane na sitne kockice, saku svjezih listova bosiljka (nasjeckanih), sitno nasjeckanih crnih maslina. Mozemo lagano posoliti.
Kad je tjestenina gotova i ocijedjena, samo se baci u ovu posudu i dobro promijesa sa svim sastojcima. Jede se odmah a posipa se naribanim Parmezanom. Tko ne zeli jesti sve sirovo, moze sve sastojke prokuhati oko pola minute u tavi.
3. Spagete s rajcicom
Ovo je jednostavno da jednostavnije ne moze biti. Takodjer pripremamo sa svjezim ili rajcicama iz konzerve. Svjeze daju bolji okus i skracuju vrijeme pripreme. Za ovo jelo odabrati srednje tanke spagete (od Barilla su to npr. br 5)
Potrebno:
1-2 reznja cesnjaka, narezati
4-5 rajcica, nasjeckati na kockice ili ako je iz konzerve - zgnjeciti vilicom
saka nasjeckanog svjezeg persina ili bosiljka
maslinovo ulje
Postupak:
1. Na ulju poprziti cesnjak, dodati rajcice. Kuhati uz mijesanje oko 5 minuta (10 ako su iz konzerve)
2. Dodati persin i kuhati oko minutu-dvije
3. Ako volimo persin zamijeniti bosiljkom, onda bosiljak ne kuhamo vec ga dodamo zajedno s maslinovim uljem u skuhanu i tek ocijedjenu, a jos uvijek vrucu, tjesteninu. Tako njegova aroma bolje dolazi do izrazaja.
I sad jedan poseban :
4. A la Taormina
(mada se negdje drugdje naziva drugim imenom)
Za umak je potrebno:
1-2 kriske patlidzana, sitno nasjeckanog i/ili
1/2 tikvice, sitno nasjeckane
4-5 rajcice ili 1 konzerva oguljenih rajcica, narezano na kockice ili zgnjeceno
svjezi bosiljak ili persin, oko pola sake.
cesnjak
Postupak je kraci ukoliko radimo sa svjezim rajcicama.
1. Na ulju poprzimo cesnjak i odmah potom patlidzan i tikvice. Vazno je da su sitno nasjeckani jer se time skracuje vrijeme kuhanja. Przimo kratko, oko minutu ili dvije.
2. Dodati rajcice i kuhati oko 5-10 minuta (svjeze kuhamo krace)
3. Dodati svjezi persin ili bosiljak i posluziti.
Jedna varijanta ovog jela dodaje i kockice Mozzarelle, sto mnoga djeca poprilicno vole jer rastopljena podsjeca na zvakacu gumu. Zato je i ime za ovo jelo Kauguma-tjestenina.
Pri tom se kockice jednog Mozzarella sira dodaju pred sam kraj kuhanja umaka, vrlo kratko prigriju tako da se pocnu topiti i umak se pomijesa sa tjesteninom i posluzi.
5. Crveni umak sa lignjama ili skampima, skoljakama ili svim tim zajedno
Potrebno:
Najtanje spagete koje mozete naci (Barilla spaghettini br. 3)
Ociscene i nasjeckane liganje ili skampa (repici, moze i smrznuti) ili jednostavno paketic smrznutih pa odmrznutih plodova mora za tjesteninu (mislim da je to oko 400 grama)
i ostali sastojci kao za Spagete s rajcicom pod brojem 3
Postupak:
Postoje dva nacina za pripremu ovog umaka. Ili pripremiti umak s rajcicom (pod brojem 3) i prije dodavanja persina dodati plodove mora da se kratko kuhaju, ili plodove mora kratko poprziti na ulju sa cesnjakom, staviti na stranu i takve dodati u gotov umak s rajcicom. Ova potonja varijanta je ukusnija ali uzima par minuta dulje.
Ne zaboraviti u sve ove umake dodati malo soli (jer solimo vodu u kojoj se kuha tjestenina) a jedan prijatelj moje prijateljice talijan tvrdi da se u svaki od "crvenih" umaka tj. umaka sa rajcicom, treba staviti i prstohvat secera. Dakle par zrnaca koja stanu izmedju palca i kaziprsta.
Ja bih dodala - nije obavezno niti potrebno za sve ali za umak br. 3 je preporucljivo.
-U slast
-Uživajte
-Dobar tek
-Prijalo vam
|
25.02.2007., nedjelja
Kasni film....
Još sam pod dojmom ovog kasnog ali izvrsnog filma o zabranjenoj ljubavi. Film je nagrađen čak sa tri Oskara što me zaintrigiralo da pogledam i zauzmem svoj stav. I iznenađena sam - ali pozitivno. Sve me oduševilo. Dobro da sam ga snimala ( video kaseta ) jer sam mislila da ću zaspati uzanj. Moji su članovi obitelji pozaspali.... a ja sam još i sad budna.Svakao ću ga pogledati još jednom iako mi za to treba čak 134 min.
Buljim u Lapekov ekran. Prsti kljucaju, a CD polako odmiče... ( Norah Jones ).
Nađoh nakoliko rečenica o filmu :
"Film je dobio Oskara 2006. u kategorijama: Ang Lee za najbolju režiju, originalni scenarij,najbolja filmska glazba, a nominiran je za najbolji film, glazbu i glavnog glumca (Heath Ledger ), sporednog glumca (Jake Gyllenhaal ),sporednu glumicu ( Wiliams ) i fotografiju. Zlatni globus je film dobio za kategorije : najbolja drama, najbolja režija, najbolji scenarij te najbolja originalna pjesma."
Da, pogađate, gledala sam ~ Planina Brokeback ~ ( Brokeback Mountain ).
Do čitanja
|
22.02.2007., četvrtak
Pitam se pitam .....
..... zašto to i čemu takva slika?
Ovako mirisne torte neodoljivo me privlače. Ma ne mogu pogled skinut s njih. Ali , dobro je da su samo na slici. Jer ne bi ih trebala pospremati u frižider. A zašto ?
Sve bih ja pospremila ( u želudac ) a poslije....
Ipak, kako god, ali običaj je da se na rođendan jedu torte.
I ja ću danas jesti...
ps. krivi je datum, post se odnosi na 23.veljače,o.g.::
|
20.02.2007., utorak
Krafne
Užas živi. Već mi je slabo... ali ih ne prestajem uništavati. Sve ću ja njih u bezdan ( po.a. =bez dna ) spustiti. Pa kak bude bude. Imam trenirku i svaka krafnica nađe mjesta.
Uživajte danas - jer sutra je post i nemrs.
|
19.02.2007., ponedjeljak
Maske
Sutra će mnogi hodati s maskama. Kao da to i inače ne čine
Ali sutrašnje će biti vidljive.
Kao dijete volila sam se maskirati ali takvi nismo smjeli u školu.
Sad se može. Dobro.
Meni je bilo drago da se nije smjelo s maskama u školu jer ja sam se bojala maskiranih ljudi.
Još uvijek mi je malo neugodno od maskiranih.
|
17.02.2007., subota
More...
Iako je još daleko do planiranja odlazaka na more jer nismo se još ni zime u potpunosti rješili ipak nam godi bar maštati o tom odlasku i boravku uz šum valova.
Zima još može navratiti. Prema statističkim podacima koje sam izvadila iz moje arhive 2005. u ožujku imali smo čak -24C. Točne datume i mjesta u kojima su zabilježene tako niske temperature upisat ću naknadno. Sad mi nisu pri ruci.
Zato zamaštajmo o sunčanim zracima na našim ramenima... možda ipak hladnoća ne navrati k nama.
|
14.02.2007., srijeda
Štafeta
Eto, desilo se i meni da me izaberu za štafetu .Radost me svu prožela. Koja čast i slava. Možda i u novinama objave moju sliku jer nije to mala stvar biti nositelj štafete. Oduvijek se biraju najbolji omladinci. ( Osjećam nečiju ruku na mom ramenu. Poznat mi glas izgovara – Mama, pa ne ta štafeta. Zbunjeno se okrećem i priupitam – Pa zar to nije savezna štafeta ? )
Mislim, što da kažem ? Kad sam pročitala da sam na jednoj listi među pet izabranih ….. a nije to pisanje o Titovoj štafeti.
Dakle.
Šta jako krijem (ko zmija noge, jel ko vidio zmiji noge ? Nije. Jer ih krije.)
1. Nitko ne zna da ja ne volim tenfaje. Već svi misle kako ja ne znam to skuhati a ( moram priznati ) puštam susjede, prijateljice i prijatelje, kolege i svu širu i dalju rodbinu u Međimurju da se trude i da mi objasne kako se to radi. Skrušeno priznajem da ja to jelo ne mogu smisliti ( to s vrhnjem , užas ! ) i zato moja obitelj nikad to nije imala na jelovniku a možda bi im bilo ukusno. Ali zato često zasmrdim stan pripremanjem krpica sa zeljem koje oni ne obožavaju ali ih obožava glavna kuharica u našoj kuhinji tj. ja, hehehe.
2. Drugo ( pa već sam napisala broj dva ! ) ne lako ( = teško ) priznajem da sam bila voditeljica Omladinskog radija na Radio Čakovcu. Znate kad je to bilo? Kad je radio bio tu gdje je danas nadvožnjak za Kalničku ulicu, Strahoninec ili Jug ili kam već putujete i iz kod pravca dolazite ili odlazite. Kaj ne vjerujete ? Znam, od kad hodate ovim svijetom vi znate da je tu nadvožnjak i nikako drugačije. Za provjeru pitajte baku,prabaku, djeda ili koga već od maaaalo starijih imate. Urednik na radiju bio je Ernest Fišer.( još je živ !). Zašto više nema te emisije na radiju ? ( vidim vaš znatiželjni pogled ). Pa, ja već jaaako dugo nisam omladinka.
3. Nešto što bi vi bez moje pomoći teško otkrili je da imam radove ( literarne ) objavljene u knjizi. Ali, moje prezime iz tog razdoblja malobrojni znaju i teško ćete to pročitati. Po promjeni prezimena moji pjesnički i pripovijedalački radovi završili su u fasciklima koji mi sada oduzimaju prostor i sprječavaju me u slobodi kretanja. ( zamislite kako je to u malom stanu – a u njem knjižnica, arhiva, radna i dnevna soba, spavaonica, etc. A samo 55 m2.)
4. Zašto sam negdje na početku radnog vijeka učila djecu crtati ? Sigurno se pitate. Pa zato što je mene crtanju učio naš proslavljeni Edo Lukman. ( mislim da ga svi moji dragi čitatelji dobro poznajete pa ne morem o njemu navoditi više podataka ). A kad me učio ? Dok smo zajedno sjedili u klupi u četvrtom razredu osnovne. Eto. Više neću kriti. Sad znate zašto ja znam nacrtati samo nekoliko objekata iz vidokruga. Kriv je moj učitelj koji me premjestio od Ede.
5. Uh. Već peta točka a ja se baš raspisala. Sad ću dalje u natuknicama.
- Zašto Modra lasta još izlazi ? Jer sam i ja bila suradnik i podpomagala raznim oblicima pismenog izražavanja zanimljivosti tih novina.
- Zašto Đura z Međimurja pri našem susretu ( mom i njegovom ) duuuugo ostaje u razgovoru ? Ne zato sto bi ja njemu ispričala kakav dobar vic. Ne. Ne. Već da se dogovorimo za godišnjicu mature.
- Zašto Žiga z Međimurja iliti Mirko Švenda pri našem susretu obraća mi se – Kako ste drugarice ? Zato jer mi je bio đak. Sjedio je u prvoj klupi i uvijek marljivo upijao znanje.
- Joj koliko bi tog još moglo biti ali ne smijem iscrpsti vaše vrijeme i strpljenje.
A sad ono najvažnije :
- štafetu predajem :
1.Andrej šarmantan
2…. Ifka…
3.cure s ulice
4. myself in the world
5.Pepe
Ne znam kako ćete to prihvatiti ali se nadam da ja neću imati nikakvih posljedica. Mislim ono – potpuno ignoriranje mog bloga.
Ako vam je to strašna tlaka a vi " zaboravite ".
Sigurno vas neću provjeravati.
Oni koji su očekivali da ću navesti njihova imena i tako im doturiti štafetu a ja to nisam učinila neka ne tuguju. Vjerujte mi nije bilo namjerno. Zaista. Mislila sam da ste već sudjelovali pa da vas ne gnjavim.
Još čitate ? Čestitam Ti/Vam. Osvojili ste medalje za upornost ( zlatna ) za strpljivost ( zlatna ) za izdržljivost ( zlatna ). Javite se na moj mail pa ćemo se dogovoriti o uručivanju istih – u Cveku, Sohu ili di već.
Tschüs.
|
13.02.2007., utorak
Valentinovo
Nisam vjerovala kad su mi govorili da ljubav ne poznaje godine.
Zaista je tako. ( Oni koji me poznaju moraju mi vjerovati jer godina imam puno a i nikad nisam lagala ).
A sad , molim onog koji zna, da mi objasni o kakvoj se stafeti radi . Vidjela sam da sam na jednom blogu medu pet " zrtava". Imate i moju e-mail adresu pa mi pomognite.
Hvala,
|
09.02.2007., petak
Gripa
Vele da je gripa stigla u nasu okolinu. Nitko ju nije zvao i nitko joj se nije razveselio pa cak nije bilo ni doceka a ona je ipak odlucila doci u nas kraj. Sram ju bilo....
Kako se ne susresti s njom ?
Izbjegavajte druzenja na malom prostoru, oni koji vec kaslju nek budu pristojni i ruku stave pred usta a po kaslju istrljaju antiseptickom maramicom ruku ili jos bolje operu ruke. Higijenske navike narocito u ovom razdoblju prakticirati. Celiciti tijelo vitaminskim bombama - narance,banane, limun, med i dovoljno sna, jer najlakse je shrvati umorno tijelo.
Cuvajte se pa se cujemo.
bye-bye
|
08.02.2007., četvrtak
Čekam ja i čekam....
Kako iz prilozenog ilustriranog materijala mozete naslutiti cekam da se dogodi cudo i da ova iscekivanja navale zime i visokog snijega prestanu pa da se opusteno pocnemo nadati proljecu jer, zaista , svakom cekanju i nadanju jednom dode kraj iako se veli nada umire zadnja ali sad je dosta. Ciao winter, idi nekim drugim putem i k nama vise ne kucaj na vrata jer znaj, naci ces ih zatvorena i nemamo namjeru ih otvoriti , dapace, tebe cemo jos ispred vrata sicnuti da znas.
Jos koji dan i maskare stizu. Ove godine maskirat cu se u visoku i vitku plavusu - da nebude zabune. Ali vas molim malobrojni citatelji ovog posta neka ostane to medu nama.
Sad ste na redu vi - da mi otkrijete tko ste i sto ste pa da se pod maskama prepoznamo. Moze ?
Do citanja....
|
|
|