Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/riba2

Marketing

Jednostavni recepti s tjesteninom

Ovo nisu moji originalni recepti već isprobani prema Kuharici
Pa pripremite :

Pasta jednostavna
Za umak je potrebno:
Nesto spekeca ili prsuta (snitu-dvije narezati na kockice)
1/2 glavice crvenog luka
4-5 svjezih ili 1 konzerva oguljenih rajcica
saka nasjeckanog persina
maslinovo ulje
tko voli, moze staviti i cesnjak

posebni dodatak za odrasle chilli (tko voli, naravno) i posebna napomena: maslinovo ulje je navodno nezdravo za przenje. Tako da mozete koristiti obicno dok radite umak a maslinovo zbog okusa dodati u vec kuhanu i ocijedjenu tjesteninu (da se ne lijepi).


Postupak:

Dok se tjestenina kuha (kao u svim receptima, a onoliko minuta koliko pise na paketicu), pocnemo raditi umak.

1. Na nesto ulja poprziti nasjeckani spekec i luk.
2. Dodati rajcice i kuhati uz povremeno mijesanje oko 5-10 minuta
3. Dodati nasjeckani persin i jos kratko pustiti da se kuha (mozda oko minutu-dvije)

I to je to.

Drugi recept je jos brzi i jos jednostavniji a ljeti tjestenina s njim prija i hladna.
Nazovimo ovo jelo:

2. Jednostavna ljetna tjestenina

Odabrati sto sitniju tjesteninu, kao npr. leptirice ili male puzice. Neka djeca ce ovo jelo bojkotirati zbog svjezih rajcica ili maslina ali sastojke mozete odabirati prema vlastitom ukusu ili dozvoliti djetetu da "nepocudno" izvadi iz jela van.

Dok se tjestenina kuha, u jednoj zdjeli pripremimo i pomijesamo slijedece sastojke:

oko 2 zlice maslinovog ulja, svjeze rajcice (zimi obicno tzv. koktel-rajcice, one najmanje i najsladje), nasjeckane na sitne kockice, saku svjezih listova bosiljka (nasjeckanih), sitno nasjeckanih crnih maslina. Mozemo lagano posoliti.

Kad je tjestenina gotova i ocijedjena, samo se baci u ovu posudu i dobro promijesa sa svim sastojcima. Jede se odmah a posipa se naribanim Parmezanom. Tko ne zeli jesti sve sirovo, moze sve sastojke prokuhati oko pola minute u tavi.

3. Spagete s rajcicom

Ovo je jednostavno da jednostavnije ne moze biti. Takodjer pripremamo sa svjezim ili rajcicama iz konzerve. Svjeze daju bolji okus i skracuju vrijeme pripreme. Za ovo jelo odabrati srednje tanke spagete (od Barilla su to npr. br 5)

Potrebno:
1-2 reznja cesnjaka, narezati
4-5 rajcica, nasjeckati na kockice ili ako je iz konzerve - zgnjeciti vilicom
saka nasjeckanog svjezeg persina ili bosiljka
maslinovo ulje

Postupak:

1. Na ulju poprziti cesnjak, dodati rajcice. Kuhati uz mijesanje oko 5 minuta (10 ako su iz konzerve)
2. Dodati persin i kuhati oko minutu-dvije
3. Ako volimo persin zamijeniti bosiljkom, onda bosiljak ne kuhamo vec ga dodamo zajedno s maslinovim uljem u skuhanu i tek ocijedjenu, a jos uvijek vrucu, tjesteninu. Tako njegova aroma bolje dolazi do izrazaja.


I sad jedan poseban :

4. A la Taormina
(mada se negdje drugdje naziva drugim imenom)

Za umak je potrebno:

1-2 kriske patlidzana, sitno nasjeckanog i/ili
1/2 tikvice, sitno nasjeckane
4-5 rajcice ili 1 konzerva oguljenih rajcica, narezano na kockice ili zgnjeceno
svjezi bosiljak ili persin, oko pola sake.
cesnjak

Postupak je kraci ukoliko radimo sa svjezim rajcicama.
1. Na ulju poprzimo cesnjak i odmah potom patlidzan i tikvice. Vazno je da su sitno nasjeckani jer se time skracuje vrijeme kuhanja. Przimo kratko, oko minutu ili dvije.
2. Dodati rajcice i kuhati oko 5-10 minuta (svjeze kuhamo krace)
3. Dodati svjezi persin ili bosiljak i posluziti.

Jedna varijanta ovog jela dodaje i kockice Mozzarelle, sto mnoga djeca poprilicno vole jer rastopljena podsjeca na zvakacu gumu. Zato je i ime za ovo jelo Kauguma-tjestenina.
Pri tom se kockice jednog Mozzarella sira dodaju pred sam kraj kuhanja umaka, vrlo kratko prigriju tako da se pocnu topiti i umak se pomijesa sa tjesteninom i posluzi.

5. Crveni umak sa lignjama ili skampima, skoljakama ili svim tim zajedno

Potrebno:

Najtanje spagete koje mozete naci (Barilla spaghettini br. 3)
Ociscene i nasjeckane liganje ili skampa (repici, moze i smrznuti) ili jednostavno paketic smrznutih pa odmrznutih plodova mora za tjesteninu (mislim da je to oko 400 grama)
i ostali sastojci kao za Spagete s rajcicom pod brojem 3

Postupak:

Postoje dva nacina za pripremu ovog umaka. Ili pripremiti umak s rajcicom (pod brojem 3) i prije dodavanja persina dodati plodove mora da se kratko kuhaju, ili plodove mora kratko poprziti na ulju sa cesnjakom, staviti na stranu i takve dodati u gotov umak s rajcicom. Ova potonja varijanta je ukusnija ali uzima par minuta dulje.

Ne zaboraviti u sve ove umake dodati malo soli (jer solimo vodu u kojoj se kuha tjestenina) a jedan prijatelj moje prijateljice talijan tvrdi da se u svaki od "crvenih" umaka tj. umaka sa rajcicom, treba staviti i prstohvat secera. Dakle par zrnaca koja stanu izmedju palca i kaziprsta.
Ja bih dodala - nije obavezno niti potrebno za sve ali za umak br. 3 je preporucljivo.

-U slast njami
-Uživajte njami
-Dobar teknjami
-Prijalo vamnjami


Post je objavljen 28.02.2007. u 00:44 sati.