PUT DO DJEČJEG SRCA

26.09.2008., petak

Razlozi dječjih suza

Roditelji se često susreću s ispadima dječjeg plača na mjestima gdje to najmanje žele. Bacanje na pod, vrištanje, suze koje nezaustavljivo teku gotovo uvijek se dogode u dućanu, na dječjem rođendanu ili u posjeti rođacima koji su mjesecima slušali kako je vaš mali pravi anđeo, najbolje dijete na svijetu

Sva djeca plaču i to je najnormalnija stvar, važno je samo pravilno reagirati i znati procijeniti kada suze teku s razlogom, a kada ne. Velika dvojba svakog roditelja je kako reagirati na dječje suze: pustiti da prođe ili tješiti dijete. Pripazite na razlog koji je izazvao suze i onda odlučite. Često baš roditelji iz svojih klinaca naprave 'plačljivce' koji onda koriste suze svaki put kad nešto nije po njihovom. Plač je dječji dio komunikacije. Ako je vaše dijete u dobi od tri, četiri godine, takvo je ponašanje normalno i dio je odrastanja pa nemojte skakati na svaki mig.


Za male bebe plač je jedini način komunikacije s majkom. Plaču kad su gladni ili kad ne mogu zaspati. Plaču i kada ih nešto smeta, a ne mogu vam to reći na drugi način. Smirit ćete ih tako da zadovoljite njihove potrebe, a ponekad ih je dovoljno samo uzeti u naručje i pružiti im osjećaj bliskosti i sigurnosti.


Različiti su razlozi dječjeg plača, ponekad je to strah, a ponekad jednostavno umor. Roditelji najteže podnose suze koje cure kada je u pitanju rastanak. Bilo da se radi o polasku u vrtić ili o vikendu kod bake, neka odvajanje bude postupno, pa će i suza biti manje. Nemojte da dijete osjeti vaš strah ili sumnje oko toga postupate li ispravno time što ga ostavljate u vrtiću. Objasnite djetetu da je vaše odvajanje samo privremeno i da ćete se brzo vidjeti ponovno. Nemojte mu zaustavljati suze riječima: 'Samo male bebe plaču' ili 'Dobit ćeš po guzi ako ne prestaneš'.


Mnogi klinci ovo najslađe dječje oružje koriste kada žele baš ono što ne smiju i baš sada! Najteže je odoljeti suzama, ali ako popustite jednom, dijete će računati na to da pomoću suza može dobiti sve i uvijek. Ostanite dosljedni u svojoj odluci čak i u trenutku kada više ne možete izdržati. Objasnite mu lijepim riječima da ne može baš uvijek sve biti po njegovom te da vožnja u lunaparku ne može trajati zauvijek, nakon dva kruga vrijeme je za odlazak, a sutra možete doći ponovo.


Suze su prisutne i u igri, pogotovo kada treba dijeliti igračke s drugom djecom ili kada je dijete najmlađe pa ga stariji automatski isključuju iz igre. Ovdje je roditeljsko uplitanje poželjno, ali budite pažljivi i prije svega pošteni. Možda je krivo vaše dijete, a možda i njegovi mali prijatelji. Budite pažljivi jer dijete mora naučiti dijeliti svoje s drugima te se igrati s djecom svih godišta. Suze cure i kada treba prekinuti igru. Naići ćete na otpor ako prekinete igru riječima: 'Moramo kući' ili 'Nemoj skakati po stolcu, past ćeš.' Probajte ne vikati, već smirenim glasom djetetu objasnite da ćete doći ponovo ili da se može povrijediti nastavi li se igrati s opasnim predmetima. Naravno da jednom neće biti dovoljno, morati ćete objašnjavati nekoliko puta i možda čak i biti 'prestrogi'. Isplatit će vam se jer se dijete mora naučiti poštivati određene zabrane u životu.


Pripazite na trenutak kada vaše dijete počne plakati zbog umora. Ako trlja okice i zijeva - to je siguran znak, ali samo neće htjeti priznati jer zna da je to prestanak igre i odlazak u krevet. Bit će razdražljivo i suze će teći u potocima. Tu nemojte popuštati i nemojte pitati: 'Jesi umoran?' Ostanite uporni u svojoj odluci i odvedite dijete na spavanje.


Imate li tinejdžera u kući, pripremite se i za njegove suze. Oni se suočavaju s odrastanjem i teško im je prihvatiti sve promjene koje im se događaju. Događaju im se nesretne ljubavi, razočaranja, prekidi prijateljstava i sukobi s roditeljima. To jednostavno moraju proći, a vi im budite na raspolaganju, ali nemojte im pokušavati biti prijatelji. Za njihovo dobro, u ovom razdoblju potreban im je autoritet i roditelj. Pokušate li s prijateljskim pristupom, živcirat ćete ih još više.


preuzeto s T-portala


- 09:56 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)