...in patria sua

19.07.2015., nedjelja

Oni nježnijih očiju neka zatvore želudac

Dok je pokušavao dohvatiti jabuku koja mu je bila točno izvan domašaja ruke, Klodviku je na pamet pala Ideja (a ne jabuka). Svjestan da će mu Ideja vjerojatno brzo pobjeći iz glave, ostavio se jabuke i pojurio kući da nađe papir i zarobi na njemu Ideju. Međutim, dok se putem pokušavao sjetiti gdje mu je najbliži komad papira, a onda i najbliža pisaljka, Ideja se spretno izmigoljila kroz njegovo lijevo uho i radosno odlepršala ususret suncu. Bit će ih još, pokušavao se utješiti Klodvik češkajući uho na koje mu je izašla ideja, a onda se vratio jabuci, nadajući se da se Ideja vratila na isto stablo. Ne uspjevši niti dohvatiti jabuku niti opet naći Ideju, vratio se kući, sjeo za stol i ostao neko vrijeme zuriti u prazan papir na koji je mislio prikačiti Ideju.

Vrativši se kući s neposla, Blitvan je zatekao Blitvu, svoju polovicu o čijoj bi se boljosti dalo raspravljati, kako guli krumpir.
- Znači...
- Da, gotovo je. Ulice su tihe, ljuljačke pune paučine, pedofili su odselili; ili više nema djece, ili ih više ne puštaju van.
- Što ćemo sad?
- Pa vidiš i sam.
Dok su zajedno gulili preostale krumpire, ogri su započeli razgovor koji se već neko vrijeme nazirao, a sada je bio neizbježan.
- Što ćemo sad?
- Pa nije nam ovo prvi put da moramo seliti.
- Volio bih da se jednom možemo negdje stalno nastaniti.
- Onda moramo u grad.
- Znaš da mi smeta buka.
- Onda ćemo i dalje seliti svakih par godina.
Blitvan je nastavio šutke guliti krumpir, a Blitva se s tužnim uzdahom sjetila prvih mjeseci ovdje, kad je djece bilo u izobilju i nije uopće trebalo dodavati krumpir u djetinji gulaš.

Prebirući po neobičnim kovanicama koje je našao u pijesku nekog malog potoka, Jaslav se probudio u vlastitoj postelji. Osjetio je da mu zadnji novčić kojeg je imao više nije u ruci pa ga je krenuo tražiti po postelji, pod jastukom, pa i po podu, sve uzalud. Shvativši konačno da se radilo o snu, pokušao je nazad zaspati, ali opet uzalud. Onda se pokušao prisjetiti sna, ali i to je bilo uzalud jer je san sad već bio posve ispario. Buljeći razočarano u strop, Jaslav je krenuo razmišljati o etimologiji riječi uzalud. Uzalud.


13.07.2015., ponedjeljak

O guzkama i padkama

Jedne mi zvuče kao da netko reže željeznu živicu, druge kao da se graškasto i hrapavo smiju, sve (tj. obje obje) se dobro snalaze u vodi.

Od ostalih vijesti, kiseli krastavci nikako da dođu na red.


04.07.2015., subota

Možete li vi jesti vijesti?

Ne odveć uzbudljiva utrka Ahila i kornjače, u kojoj dvostruko više nogu kornjači nije donijelo baš nikakvu prednost, doživjela je neočekivan obrat kad se pročulo da je Ahil pao na testu za doping. Nakon što joj je unoženo priznanje, kornjača je izjavila da je za pobjedu najzaslužnija njezina prehrana temeljena na zeljastim biljkama.

Meduza je često padala u depresiju, budući da nikako nije mogla naći frizera koji se ne bi odmah skamenio.

Nakon što se pročulo da postoje i brojevi koji nisu racionalni, Grčkom se proširio val protestâ, počesto nasilnih. Akcije lokalnih vlastodržaca uglavnom su se svele na to da građanstvu poruče da se ponašaju neracionalno te da im bi bolje bilo da odu kući učiti matematiku.

Slavni gordijski čvor, s kojim se nekako snašao jedino Branimir Filipovski, ali zato par godina kasnije umro od malarije, odnedavno je opet u žiži interesa jer je netko otkrio staro proročanstvo da će osoba koja ga razmrsi moći riješiti i bilo kakav drugi problem. Vlade balkanskih zemalja oformile su istraživački tim sa zadatkom da prvo pronađe čvor, a zatim rješenje. Prema slobodnoj procjeni, pozornost pučanstva trebala bi biti uspješno skrenuta s aktualnih problema barem na dva mjeseca.

Ugledavši sjene na zidu pećine u kojoj bi prodrijemao vruća ljetna popodnevlja, a brzo potom i čuvši uzvike ljudi koji su te sjene bacali, Platon je odlučio mudro šutjeti i pričekati da ga ovi odu tražiti drugamo, jer nije htio s njima podijeliti svoje otkriće. Sviđalo mu se biti sam u hladovini.

Od ostalih vijesti, u Nizozemskoj su nastupile takve vrućine da se otkazuju vlakovi.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.