AUSTRALSKI BAGPIE I VOJNA STRATEGIJA

21.06.2018.

PTICE I VOJNA STRATEGIJA

Osobno mislim da je jako važno promatrati let priča. Isto tako mislim da je jako važno poznavati njihovu fiziologiju i morfologiju s obzirom da je riječ o vrsti koja veliku većinu vremena provodi u zraku. Za sve one koji imaju interes za zrak jako je važno poznavanje leta ptica i kako njihovo ponasanje može biti primijenjeno u vojne svrhe. Ja ću to pokušati ilustrirati primjerom australske ptice koja se obično naziva Australian Bagpie. To je jedna ptica isključivo australskih prostora, crno-bijeloga perja i zna dosegnuti veličinu i do preko 40 centimetara. Znači to je velika ptica, jako dobar letač i isto tako je prilično teška ptica. Ukoliko na primjer Australian Bagpie pokušava sa grane jednoga stabla sletjeti na granu susjednoga stabla to je za njega izuzetan zadatak.

Bagpie se prvo baci sa visine u ambis i svojom težinom dospijeva skoro do samoga tla, a onda se naglo diže u nekih 80 do 85 stupnjeva uvis dok ne dospije na granu susjednoga stabla. Znači, njemu je potrebno iskustvo udaljenosti susjedne grane, vlastita težina, visina grane na kojoj stoji, inercija vlastitoga tijela u zraćnom prostoru i kretanje zračnih masa.

Znači, prilično toga mora imati u svome iskustvu i čini se, da je posrijedi doista velika vještina kojoj se mi ljudi možemo samo diviti. Međutim, ova strategija bila je primijenjena kod američkoga zrakoplovstva u Vijetnamu 60.-tih i 70.-tih godina prošlog stoljeća, ali također i u bosanskom slučaju krajem toga istoga stoljeća.

Da bi izbjegli raketne udare sa zemlje sa srbijanske strane, američko zrakoplovstvo je, zapravo, primijenilo strategiju netom opisanu kod Australian Bagpie, a ona se sastoji u tome da se prilikom uzleta zrakoplova on usmjeri visoko podignutoga kljuna što više prema nebu.

Tako se, zapravo, smanjuje radijus kratenja zrakoplova i vrlo brzo postiže željena visina. Neobično je za putnike ovih transportnih zrakoplova možda osjećaj da vam, dok uzlet traje, glava stalno ide naniže zahvaljući inerciji i to je jedan prilično neobičan osjećaj. Ali kako rekoh, Australian Bagpie je pravi majstor u tome!


iz moje knjige "RAZGLEDNICA IZ AUSTRALIJE"

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic25.php



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.