TESLINE MUNJE

10.07.2019.

Ja sam već odrana upoznao moga Ezru sa munjama i on bijaše posve mali kada mu ukazah na ono što je i inače djeci jako interesantno i neobično.

Imade u Zagrebu i na Kraljevom Vrhu, gdje stanovasmo jedno vrijeme, puno mokrih dana kada kiše bijahu velike, a nebo puno velikih mutnih oblaka.

U ovom dijelu kontinentalne Hrvatske kao vjerojatno i za cijelo to prialpsko područje Europe vrijedi, da su jeseni mokre sa mnogo kiše i gustim oblacima, dok su zime oštre i traju do ožujka, dok snijeg ne okopni.

U tim danima pri Kuležima i sve oko Sljemena, a to je najviši vrh Medvednice, bijaše sa puno munja koje bi nakratko osvijetlile zatamljenu šumu i sela i bijaše divota gledati u to.

Onda bih ja tako rekao Ezri:

"Vidiš, sine, to su Tesline munje, a one su i od Zeusa vrhovnog Boga pa ih on sve baca po nama. Prvo je velika svijetlost kao što vidiš, a onda neko vrijeme čekaš, dok ne čujes zvuk groma. I onda moraš brojati sekunde 1, 2, 3, 4, 5 ….pa onda kada začuješ grom onda koliko si izbrojio, jer je grom, dakle, ono sto čuješ, zvuk zračnih masa koje se sabijaju nakon što ih je munja rastavila kao kada pljeskaš rukama pa se čuje pljesak, ali taj zvuk putuje do nas i do tvog uha, jer njemu treba vremena, a znaš koliko vremena?"

A on bi me upitao:
"Koliko?"

"Pa jedno 333 metra u sekundi"

... onda bi on rekao:
"Hajdemo brojati!"

... pa bismo tako gledali munje i brojali na prste, dok ne bismo čuli zvuk groma, a onda bismo te brojke množili sa otprilike 300, jer nam bijaše tako lakše.

I tako bismo dobivali vrijednosti koliko je ta dotična munja bila udaljena od nas, a on bi znao reći:

"A ova je bila jako blizu."

... pa sve tako redom bismo gledali munje i brojali udaljenosti na neko duže vrijeme.

Kasnije, u Tehničkom muzeju u Zagrebu, on je imao prilike i vidjeti prave Tesline munje na njegovim transformatorima i taj je doživljaj ostao živjeti i do danas.

Mnogo godina kasnije on je iz Adelaidea zajedno sa svojom djevojkom došao do tog muzeja u Hrvatskoj pa je i njoj pokazao te munje.

I općenito uzevši mislim, da Amerikanci nisu puno pogriješili što su nam to dali, naime, ta Teslina otkrića, jer bijaše riječi kako mi ne znamo što smo dobili, međutim, može nam izgledati i drugačije, da mi znamo jako dobro što smo to dobili.


http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=74585<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.