Nutricionizam – Važnost proteina

07 studeni 2016

Marko Lončar, certificirani fitness operater (EQF, EREPS, EHFA, 3. Stupanj TBC) i trener sa završenim obrazovanjem fitness učilišta, smjer instruktor fitnessa u teretani priznatog od strane ministarstva RHi govori o nutricionizmu, odnosno točnije o važnosti proteina u prehrani.

Prilikom izgradnje tjelesne mase ili samo definicije tijela, potrebno je kroz dnevnu prehranu unositi do 30% proteina, što kroz hranu, što kroz suplemente (ukoliko se bavite fitnessom). Kao općepoznata mjera u svijetu fitnessa koristi se podatak da je dnevno potrebno unijeti dva grama proteina (može i više, no ne i manje) po kilogramu tjelesne mase iz razloga što proteini predstavljaju osnovni građevinski materijal mišića, točnije u suficitu pomažu da mišići rastu, a u deficitu ih čuvaju od propadanja.
Prilikom treniranja preporučaju se proteini u prahu kao instant nadopuna proteina zbog svojih brzoapsorbirajućih svojstava, a kao neki od kvalitetnih izvora proteina navode se meso (posebice piletina), sirevi, jaja, suhomesnati proizvodi općenito, orašasti plodovi i sl. Treba biti oprezan, posebice u fazi deficita (kada se radi na definiciji mišićne mase) jer većina tih proizvoda zna sadržavati velike količine masti (pr. Pršut i tvrdi sirevi) pa se stoga preporuča korištenje nutricionističkih tablica i pametno kombiniranje.



http://bitifit.eu/moj-novi-clanak-za-b-b-portal-proteini-su-kljucni-igraci-i-za-masu-i-za-definiciju/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.