Zašto su Hrvati pretili

06 studeni 2016



Tri razloga za pretilost se navode: 1) najjeftinija hrana deblja; 2) pretrpavamo se jelom jer smo nesretni bez novca; 3) jer nemamo dovoljno za teretanu.

Sanja Nujić iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine smatra: 'Hranu ne smijemo gurati u svoju nutrinu zbog emocionalnog stresa, tuge, žalosti, zato što nas je šef razljutio', rekla je Sanja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

'Danas imamo poplavu pekarni u našem gradu koji nude hranu koja je prezasićena ugljikohidratima i mastima i prekomjerno zasoljena što je nezdravo', rekla je dr. Danijela Stimac, iz ZJZ Andrija Štampar.



'Živimo od danas do sutra i svi gubimo i u tom gubljenju jedino što nam preostaje je da jedemo i to jedemo bezveze, sve što nađemo', kaže prof. Milivoj Solar, filozof te dodaje da vitkost ne možemo postići jer ta vitkost jako mnogo stoji, mi nemamo te novce da mršavimo na taj način u teretanama da biramo jelo itd. Ali još uvijek možemo jesti. A možemo sve više i više, kažu endokrinolozi.

'Moderni način prehrane koji sadrži puno zasićenih masnoća pokvari taj centar u mozgu i onda se organizam jednostavno izgubi', rekao je dr. Mirko Koršićm endokrinolog. Organizam se m0že ponovno pronaći u orijentacijskom trčanju na primjer, kažu kineziolozi.

'Probajte pronaći aktivnost u kojoj uživate, ako vam nije zabavna ako se mučite to nije aktivnost za vas', zaključuje dr. Danijela Jurakić sa Kineziološkog fakulteta.

Link na puni članak: https://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/hrvati-su-debeli-zbog-neimastine.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.