Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Abrahamov grijeh

Ne znam jesu li bogovi dva puta razmislili prije no što su poslali Abrahama u zemlju između dvije velike rijeke, da postane otac velikih nacija s jalovom ženom Sarom. Kako bilo, dali zbog osjećaja odgovornosti ili samo zbog testosterona, Abraham si je dao truda sa svojim priležnicama Hagaru i Ketura, te tko zna koliko bezimenih.

Kako nije imao nasljednika, nećak Lot je Abrahamu bio poput sina, al na povratku iz Egipta, gdje su se sklonili od gladi, iznad jordanske doline, mladog Lota privuku svijetla velegrada, a starog Abrahama mir kanaanskih pašnjaka.

U to doba, baš kao i danas, zemlju između Eufrata i Nila razdirale su mnoge sile i političke spletke moćnika među ljudima i Elohima, pa je stari savez devet gradova razderan, te su se pet gradova sa Sodomom i Gomorom na čelu pobunile i izazvale reakciju ostalih četiri grada vjernih starom savezu.

Rat je bio kratak, stari savez je pobijedio, četiri grada Šinear, Elasar, Elam, Gojim pobijediše biblijski pentapolis Adme, Sebojime, Soare te Sodomom i Gomorom na čelu i odvedoše sve njegove stanovnike u zarobljeništvo a među njima i Abrahamovog nećaka Lota.

Kad je Abraham dočuo da je Lot odveden u zarobljeništvo, on iskaza svoju pravu narav. Abraham nije od moćnika tog doba doveden u to tisućljetno ratno grotlo da bi natezao sluškinje i čuvao ovce, Abraham je bio ratnik i to ne bilo kakvi, Abraham je predvodio malenu grupu profesionalnih ratnika, danas bi ih nazvali komandosi, grupu za brzu intervenciju, ili nešto slično.

Brzo je skupio svoje momke, njih 318 i dao se u potjeru za Lotom. Biblija kaže da je oslobodio Lota, njegovu obitelj, sve njegovo blago i (pazi sad) sve stanovništvo poraženih gradova, sa svim njihovim blagom, koji su tako sretni vratili u svoje gradove.

Ono što je u ovoj priči nevjerojatno jest da ovaj događaj ima za direktnu posljedici stvaranje naroda Izraelita.
Po savezu kojim su Elohimi sklopili s Abrahamom, on je u nasljedstvo trebao dobiti narode Kenijce, Kenižane, Kadmonce, Hetite, Perižane, Refaimce, Amorejce, Kanaance, Girgašane, Jebusejce i nigdje nije bila riječ o njegovom izravnom potomstvu. Ali kako su Abrahamovi moćnici bili na strani starog saveza devetero gradova, ovaj događaj je bio u suprotnosti s njihovim planovima, što je s jedne strane izazvalo uništenje biblijskog Pentapolisa u apokalipsi ispričanoj u Erra-Nergal.

Abraham je pak bio kažnjen tako što su Elohimi učinili da njegova žena Sara rodi, pa El-Shadaj reče Abrahamu "Ipak će ti tvoja žena Sara roditi sina; nadjeni mu ime Izak. Savez svoj s njime ću sklopiti, savez vječni s njime i s njegovim potomstvom poslije njega".

Dakle stari pakt između Ela i Abrahama bio je razvrgnut i stvoren novi s njegovim sinom (možda je to bio povod Abrahamovog pokušaja navodnog žrtvovanja svog sina) i njegovim potomstvom do Jakova koji je uzeo ime Izrael.


Post je objavljen 27.08.2021. u 10:18 sati.