EX CAPITE

četvrtak, 22.03.2007.

Fondpolica

Moram naglasiti kako je još nemam u svom portfelju, no razmišljam o uplati poglavito iz razloga što bi mi kasnije mogla služiti kao osiguranje pri stambenom kreditu (bez jamaca). Ukoliko netko ima više info o istome bilo bi mi drago da ih podjeli sa nama.

Najkreće rečeno fondpolica je kombinacija životnog osiguranja i investiranja u otvoreni investicijski fond.

Namjenjena je svima koji žele imati životno osiguranje i investiranjem u otvoreni investicijski fond postizati «potencijalno» veće prinose u usporedbi sa klasičnom policom životnog osiguranja

Fondpolica se sastoji od dva dijela:
- riziko dijela (dio premije se izdvaja za osiguranje u slučaju smrti)
- štednog dijela (dio premije koji se investira)

Dodatna odlika fondpolice je i to da sami biramo koliko će ići na osiguranje a koliko će se investirati u investicijski fond.
Na HR tržištu postoje i fondpolice kod kojih je moguće i podizanje dijela investiranih sredstava kao i produženje bez daljnjeg uplaćivanja premije.
E sad, to su sve posebne stavke, koje se dogovaraju ovisno o kući kod koje se fondpolica uzima.

Međutim «u slučaju smrti osiguranika, korisniku se isplaćuje garantirana osigurana svota, ako je iznos imovine u fondu prešao iznos garantirane osigurane svote, isplaćuje se iznos imovine u fondu «.

Kod ovakvih definicija bi preporučio svakome da pripazi na ono što se dogovara i potpisuje kako nakon 25 ili 30 godina ili ne daj Bože u slučaju smrti, ne bi bilo «kako to – to nismo znali» i sl.

Preporuka oprez, i lagano naprijed.smokin

22.03.2007. u 13:30 • 11 KomentaraPrint#

subota, 10.03.2007.

Novi otvoreni fond AC Rusija

Kao što se i očekivalo, strelice na http://www.hrportfolio.com su zelene boje što za nas «udjelničare» znači rast vrijednosti udjela. Kao što sam to već navodio fondovi su tu kako bi stvarali dobit te i kad idu prema dole ne treba se previše brinuti jer kad-tad će krenuti opet prema gore. Stoga za one koji ne žele razbijat glavu velikim mudrolijama ulaganja u dionice i ine vrijednosne papire, fondovi su sigurniji i jednostavniji način kapitalizacije.
Za «ziheraše» uvijek ostaje tržište nekretnina.smokin

Pojavio se i novi igrač na tržištu pa bih par riječi o njemu:

Kako navodi Bankamagazin, TO ONE od 08/03:

“AC Rusija, dionički fond Adriatica Capitala bit će usmjeren na dugoročne investicije među ruskim kompanijama”

«Adriatica Capital, društvo za upravljanje investicijskim fondovima, predstavilo je novi otvoreni fond AC Rusija - prvi domaći fond specijaliziran za ulaganja na ruskom tržištu. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je prije nepunih mjesec dana odobrila poslovanje ovom fondu koji će se prvenstveno okrenuti k prepoznavanju dugoročnih investicija među ruskim kompanijama.
AC Rusija će biti dionički fond, a kao željena struktura ulaganja navedeno je da će oko 25 posto ulaganja biti u sektor energije, 25 posto u sektor potrošne robe, 15 posto u financije, 15 posto u infrastrukturu, 12 posto u telekomunikacije i 8 posto u industrijski materijal».

Stoga predlažem za one koji imaju tu mogućnost kupnju udjela u istom. Razlozi jednostavni:
– fond tek počinje sa radom
– prvih mjesec dana nema ulazne naknade (ne-provjerena informacija)
– rusko tržište = vrlo špekulativno = visoki prinosi al i gubitci

Naravno to je samo prijedlog…kako bi naši stari rekli «tko ne riskira i ne profitira»…smokin

Hm, već neko vrijeme slušam ljude kako komentiraju fondove, pogotovo fondove koji su u sklopu banaka te činovnike i činovnice koji te iste fondove nude klijentima (ne zato što je to dobro već zato što imaju kvotu koju moraju ispuniti za svaki mjesec a upravu ne zanima kako će to napraviti).
Naime, ti zaposlenici banaka nekad nemaju vremena ni na wc poći, a kamoli proučiti malo više o fondovima te se događaju situacije da se klijentu nudi primjerice dionički fond (gdje je najveći prinos). Klijent malo razmišlja i postavlja pitanje koliko je to sigurno – tad slijedi odgovor kako je to najrizičniji fond («znate tu se ulaže u dionice na raznim tržištima i dionice mogu ići puno dole kad je kriza…itd itd.) te kako banka ima i nešto sigurniji fond pa se tad nudi mješoviti do čak novčanog fonda i kad klijent sjedne doma i pregleda sve brošure i ono što je zapamtio od bankovnog djelatnika zaključi kako je najbolje stavit novce na oročenu štednju i on je miran sa svojih 3-9 % godišnje.lud

Vratimo se malo u stvarnost – bilo koji dionički fond kao fond sa najvišim prinosom (gledajući od novčanog prema dioničkom) je fond koji je oformljen s jedni jednim razlogom – stvoriti profit. Istina, ulaže se u najvećem postotku u dionice, pogotovo dionice na špekulativnim tržištima, ali fondovi imaju i veliku disperziju tako i kad priča krene prema dole (gubitku) u globalu se to osjeti u vrlo malom postotku te kad se isprave krivi potezi na nivou cijelog fonda vrijednost udjela nastavlja rasti. Ni dionice nikad ne idu do nule…uvijek postoji određena granica ispod koje neće pasti. Iza dionica osim tvrtke kao tvrtke stoje i njene nekretnine, pokretnine, osnovna sredstva itd itd koja na kraju krajeva imaju neku svoju vrijednost pa makar i knjigovodstvenu.
Poanta cijele priče je u tome kako je rizik ulaganja u dioničke fondove vrlo mali, toliko mali da i u doba većih recesija vlasnik udjela može mirno spavati jer nakon svake recesije (krize, pada tržišta, korekcije) dolazi vrijeme kad vrijednost udjela nastavlja rasti.naughty
Naravno sve navedeno je podložno i drugačijim razmišljanjima stoga budite slobodni i komentirajte. Veliki pozdrav!

10.03.2007. u 13:32 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.03.2007.

Luda kuća u New Yorku

28.02.2007
WASHINGTON - Vrijednost dionica na burzi u New Yorku u utorak je zabilježila najveći pad u jednom danu od terorističkih napada 11. rujna 2001…itd…

Odmah se bacih na hrportfolio te bacih oko na fondove kad ono sve po “normali”, bilo mi malo čudno al rekoh ok ipak smo mi Hrvatska smokin

28.02.2007
Strmoglavi pad tržišta, kao globalno širenje tog pada, signaliziraju moguću korekciju nakon dugog razdoblja stabilnog rasta tržišta dionica koje nije bilo uzdrmano takvim hirovitim danom trgovanja već nekoliko godina, ocjenjuje u izvješću Associated Press

Već dana druga priča….burninmad

01.03.2007. - Burzovno izvješće
U srijedu je, nakon dvomjesečnog prosperiteta, zabilježena ozbiljnija korekcija cijena na domaćim burzama, što se prvenstveno odrazilo na kretanja domaćih burzovnih indeksa. Tako je vrijednost CROEMI indeksa pala 2,63%, CROBEX-a 3,08%, te VIN indeksa 2,78%.

Također danas headbang crvenilo od strelica (za one koji prate hrportfolio znaju o čemu pričam – za one koji ne znaju crvene strelice su pad a zelene rast udjela u fondu).
Kako sam pristalica fondovske industrije nad dioničarskom malo sam «likovo» naughtynad ovim naglim padom jer je nastao stampedo. E sad je trenutak kad bi se trebalo baciti u akciju te kupovati…i lagano zaraditi koju decimalu ili puni poen u količini udjela ili izgubiti kao u mom slučaju.headbang
Naime, imao sam nešto slobodnih kuna te sam se odlučio ubaciti ih u PBZ Equity fond 24. veljače (subota) te se zahtjev obradio te sam dobio izvješće da je 26. veljače obrađena moja kupnja po cijeni od 178.31 KN, a danas moj udjel vrijedi 175,20 KN što znači da sam na gubitku. Kako svota koju sam uložio u kupnju udjela nije velika tako me i ne zabrinjava ta razlika budući da nisam platio ulaznu naknadu te sebi mogu dopustiti 1,70% promjenu prema dole jer uskoro očekujemo korekciju tržišta (koja je usput budi rečeno na New York burzi već krenula).
01.03.2007.
Oporavak blue-chip dionica nakon najoštrije korekcije od rujna 2001.
Na Wall Streetu su u srijedu blue-chip dionice zabilježile oporavak nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed svojom ocjenom da je američko gospodarstvo na putu umjerenog rasta smirio strahove ulagača nakon što je Dow indeks zabilježio najoštriji pad od 11. rujna 2001.

Dali se ova kratka recesija ili bolje rečeno pad tržišta mogao predvidjeti? Moje je mišljenje da je taj odgovor istovjetan odgovoru na pitanje tko će pobijediti na meču između dva tenisača. Naime, veliki je broj različitih varijabli koje se mogu pri izračunavanju primijeniti u oba slučaja. No ono što me tješi u igri sa fondovima je činjenica kako su do sada uvijek rasli prema gore, uz povremene ovakve izlete prema dole te ponovno vraćanje na uzlaznu putanju.

Prateći razne forume te osobne stranice investitora (blogove) mogu sa sigurnošću zaključiti kako je na pitanje dal ulagati u dionice na burzi ili u prepustit tu zabavu fondovima - za sada prevagnula strana fondova. Naime, solo igrači manjeg kalibra (čitaj «običan čovjek koji se voli zabaviti kupovanjem dionica radi buduće zarade») su se složili kako uz sav adrenalin (čitaj rast i pad vrijednosti dionica kroz godinu) vrijednost koju su uspjeli akumulirati nakon godine dana na burzi je svega 20-tak % od uloženog – što na drugu stranu ide na ruku fondovima gdje je ukupni rast dosegao i do 45 % - slijedi primjer:
AUREUS INVEST - Ukupna imovina porasla čak 45 puta
Aureus Invest, društavo za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima, bilježi znatan rast ukupne imovine. Od 1. siječnja 2006. godine ukupna imovina investicijskih fondova kojom upravlja Aureus Invest porasla je za čak 45 puta, odnosno preko 500 milijuna kuna…

Stoga dragi ljudi, kupovina udjela u fondu i nije tako loš poslovni potez kao što vam mnogi savjetuju…

01.03.2007. u 19:21 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Komentari da/ne?

prestigio


Pučke mudrosti

coolSvijet pripada strpljivom čovjeku !
coolJedno zrno neće napuniti vreću, ali pomaže.
coolObećaj malo, daj mnogo...
coolAko moraš lagati - budi kratak !
coolBOG će ti dati - ali ti se moraš opskrbiti dok On ne počne davati.
coolBudi učtiv sa svima, pristupačan mnogima, prisan s nekolicinom, a prijateljski samo sa šačicom ljudi.