Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prestigio

Marketing

Novi otvoreni fond AC Rusija

Kao što se i očekivalo, strelice na http://www.hrportfolio.com su zelene boje što za nas «udjelničare» znači rast vrijednosti udjela. Kao što sam to već navodio fondovi su tu kako bi stvarali dobit te i kad idu prema dole ne treba se previše brinuti jer kad-tad će krenuti opet prema gore. Stoga za one koji ne žele razbijat glavu velikim mudrolijama ulaganja u dionice i ine vrijednosne papire, fondovi su sigurniji i jednostavniji način kapitalizacije.
Za «ziheraše» uvijek ostaje tržište nekretnina.smokin

Pojavio se i novi igrač na tržištu pa bih par riječi o njemu:

Kako navodi Bankamagazin, TO ONE od 08/03:

“AC Rusija, dionički fond Adriatica Capitala bit će usmjeren na dugoročne investicije među ruskim kompanijama”

«Adriatica Capital, društvo za upravljanje investicijskim fondovima, predstavilo je novi otvoreni fond AC Rusija - prvi domaći fond specijaliziran za ulaganja na ruskom tržištu. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je prije nepunih mjesec dana odobrila poslovanje ovom fondu koji će se prvenstveno okrenuti k prepoznavanju dugoročnih investicija među ruskim kompanijama.
AC Rusija će biti dionički fond, a kao željena struktura ulaganja navedeno je da će oko 25 posto ulaganja biti u sektor energije, 25 posto u sektor potrošne robe, 15 posto u financije, 15 posto u infrastrukturu, 12 posto u telekomunikacije i 8 posto u industrijski materijal».

Stoga predlažem za one koji imaju tu mogućnost kupnju udjela u istom. Razlozi jednostavni:
– fond tek počinje sa radom
– prvih mjesec dana nema ulazne naknade (ne-provjerena informacija)
– rusko tržište = vrlo špekulativno = visoki prinosi al i gubitci

Naravno to je samo prijedlog…kako bi naši stari rekli «tko ne riskira i ne profitira»…smokin

Hm, već neko vrijeme slušam ljude kako komentiraju fondove, pogotovo fondove koji su u sklopu banaka te činovnike i činovnice koji te iste fondove nude klijentima (ne zato što je to dobro već zato što imaju kvotu koju moraju ispuniti za svaki mjesec a upravu ne zanima kako će to napraviti).
Naime, ti zaposlenici banaka nekad nemaju vremena ni na wc poći, a kamoli proučiti malo više o fondovima te se događaju situacije da se klijentu nudi primjerice dionički fond (gdje je najveći prinos). Klijent malo razmišlja i postavlja pitanje koliko je to sigurno – tad slijedi odgovor kako je to najrizičniji fond («znate tu se ulaže u dionice na raznim tržištima i dionice mogu ići puno dole kad je kriza…itd itd.) te kako banka ima i nešto sigurniji fond pa se tad nudi mješoviti do čak novčanog fonda i kad klijent sjedne doma i pregleda sve brošure i ono što je zapamtio od bankovnog djelatnika zaključi kako je najbolje stavit novce na oročenu štednju i on je miran sa svojih 3-9 % godišnje.lud

Vratimo se malo u stvarnost – bilo koji dionički fond kao fond sa najvišim prinosom (gledajući od novčanog prema dioničkom) je fond koji je oformljen s jedni jednim razlogom – stvoriti profit. Istina, ulaže se u najvećem postotku u dionice, pogotovo dionice na špekulativnim tržištima, ali fondovi imaju i veliku disperziju tako i kad priča krene prema dole (gubitku) u globalu se to osjeti u vrlo malom postotku te kad se isprave krivi potezi na nivou cijelog fonda vrijednost udjela nastavlja rasti. Ni dionice nikad ne idu do nule…uvijek postoji određena granica ispod koje neće pasti. Iza dionica osim tvrtke kao tvrtke stoje i njene nekretnine, pokretnine, osnovna sredstva itd itd koja na kraju krajeva imaju neku svoju vrijednost pa makar i knjigovodstvenu.
Poanta cijele priče je u tome kako je rizik ulaganja u dioničke fondove vrlo mali, toliko mali da i u doba većih recesija vlasnik udjela može mirno spavati jer nakon svake recesije (krize, pada tržišta, korekcije) dolazi vrijeme kad vrijednost udjela nastavlja rasti.naughty
Naravno sve navedeno je podložno i drugačijim razmišljanjima stoga budite slobodni i komentirajte. Veliki pozdrav!



Post je objavljen 10.03.2007. u 13:32 sati.