Poslovna inteligencija

< prosinac, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (2)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2012 (2)
Prosinac 2011 (2)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Svibanj 2010 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Poslovna inteligencija d.o.o.
Blog Poslovne inteligencije - teme vezane za analitičke sustave, poslovnu inteligenciju, skladišta podataka, planiranje, konsolidaciju, upravljanje matičnim podacima i sve ostalo...

Linkovi
PI @ Fejs
Facebook profil Poslovne inteligencije

Blog.hr
Blog servis

Mreža
Poslovni IT mjesečnik

Brojač:


19.12.2012., srijeda

Godina istine

Piše: Dražen Oreščanin

Sredinom 2010. godine smo u Poslovnoj inteligenciji shvatili da se moramo suočiti s krizom kojoj se nije nazirao kraj i pokazati joj zube. Napravili smo tada nekoliko bitnih strateških koraka, koji su nas iz grčevite borbe da bismo ostali na istoj poziciji usmjerili ponovo prema rastu i razvoju. Prva bitna promjena bila je organizacijska, flat organizaciju smo zamijenili organizacijom s pet tehnološko-poslovnih odjela koji su dobili pet novih direktora, kolega koji su već godinama s nama, najstručnijih i najboljih među izvrsnima.

Druga bitna promjena bila je okret prema zapadu, kao našem budućem ciljanom tržištu. Svojevremeno smo se pitali što mi to možemo ponuditi Europi, gdje je konkurencija velika i raspolaže zavidnim znanjem i resursima. Odgovor je bio vrlo blizu – možemo ponuditi jednaku kvalitetu usluge i jednak nivo znanja, ali po bitno nižoj cijeni. Dio tržišta koji je cjenovno osjetljiv uvijek je postojao i to je niša u kojoj se pozicioniramo. Zahvaljujući desetogodišnjim iskustvima s projekata iz različitih industija i s različitim tehnologijama, u mogućnosti smo zadovoljiti različite zahtjeve potencijalnih korisnika.

U 2011. godini smo vidjeli prve rezultate nove strategije, počeli smo dobivati poslove u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, napravili smo iskorak i pokrenuli ured u Londonu. Istovremeno, kriza u Hrvatskoj se produbljivala i prihodi s domaćeg tržišta i dalje nisu nudili razlog za optimizam. Sredinom godine smo prvi puta nakon skoro tri godine zaposlili nekoliko novih kolega, primarno zbog rada na projektima u EU. Na kraju godine su ukupni konsolidirani rezultati bili na nivou protekle tri godine, nešto manji u Hrvatskoj, a uz znatan rast prihoda u Srbiji. Investirali smo i u pokretanje PI BIH.

Ova godina trebala je biti godina istine, u kojoj bismo konačno trebali vidjeti rezultate onoga što smo postavili prije dvije godine. I vidjeli smo rezultate, jednim dijelom zahvaljujući dobrom smjeru kojim smo krenuli, a drugim, većim dijelom zahvaljujući povjerenju naših korisnika i kvaliteti posla koji smo kao tim odradili.

Početkom godine u PI Zagreb nas je bilo 38 zaposlenih, a godinu završavmo s 53 zaposlena, a s još dvoje koji će nam se pridružiti početkom 2013. biti će nas 55. Sa 16 milijuna kuna u 2011., prihodi će nam 2012. godine narasti na otprilike 24 milijuna kuna, dakle oko 50% rasta. Preko 40% prihoda od usluga nam dolazi iz zemalja EU i Švicarske. I u Srbiji i Crnoj Gori imamo rast prihoda, a i PI BIH već ima troje zaposlenih i nekoliko projekata u tijeku. Krajem godine ukupno imamo oko 80 zaposlenih, uz konsolidirani prihod od preko 4 milijuna Eura. Također, nakon tri godine s marginalnom profitabilnosti, ove godine će i profitabilnost poslovanja biti kao u godinama prije krize.

Kakvi su nam planovi za budućnost? Planiramo rasti i dalje, prvenstveno na stranim tržištima, te u sljedeće tri godine udvostručiti prihode, a broj zaposlenih povećati za još 50. Na dobrom smo putu da dugoročni plan ostvarimo, u ovoj godini smo plan premašili.

U Hrvatskoj ima ukupno između 35 i 40 IT tvrtki s više od 50 zaposlenih. Ako odbijemo podružnice svjetskih divova (IBM, Oracle, Siemens, Atos, Ericsson...), integratore u stranom vlasništvu (Combis, S&T, Assecco), box-movere (M-SAN, Recro, Eurotrade, Microline), državne (APIS) i interne (mStart) IT tvrtke, te grupne kartične procesore (ISP Card i MBU) ostaje relativno malen broj tvrtki koje imaju neki bitniji kapacitet isporuke. U javnom sektoru to su primarno King ICT, IN2, Infodom i Comping, kao tvrtke koje imaju široke palete rješenja za javnu upravu.

Sveukupno u Hrvatskoj možda ima desetak IT tvrtki, koje se bave primarno implementacijom aplikativnih rješenja, koje su orjentirane na realni sektor ili na izvoz i koje imaju značajniji potencijal, a u sadašnjoj gospodarskoj situaciji imaju pozitivne rezultate i rast. Mi smo jedna od tih desetak tvrtki, koje u budućnosti moraju biti stjegonoše IT industrije u Hrvatskoj, a te pozicije i odgovornosti koju imamo moramo biti svjesni.

Ono što ja osobno očekujem je da će tvrtki sa značajnijim potencijalom biti za par godina nekoliko puta više i da će taj rast nastati od StartUpa i prihoda na stranim tržištima. Neke od tih tvrtki su već bitni poslodavci (InfoBip) ili trendseteri (Pet Minuta / Shout'Em, Salespod, Infinum, Farmeron) u IT industriji. Za sve navedene tvrtke vrijedi da su orijentirane gotovo isključivo na izvoz i da imaju jednu ili nekoliko tržišnih niša koje pokrivaju. Koriste hrvatsku pamet i znanje, a žive od globalnih prihoda.

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu, kao zaposlenici, korisnici, partneri ili kao prijatelji i podrška! U svoje osobno ime i u ime Poslovne inteligencije, svima želim ugodne predstojeće blagdane i puno ljubavi i sreće u novoj 2013. godini!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #